Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

02. 08. 2022. 14:20   >>  14:19

BARSKI LJETOPIS

Večeras promocija romana "Blank" Feđe Štukana

Promocija autobiografskog romana "Blank" bosanskohercegovačkog glumca Feđe Štukana biće održana u utorak, 2. avgusta na platou isped Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 21h, u okviru književnog programa ovogodišnjeg izdanja Barskog ljetopisa.

O romanu, ali i o ostalim segmentima svog stvaralaštva Štukan će razgovarati sa moderatorkom Marijom Šušter.

Kako navode u najavi organizatori festivala, Feđa Štukan je stalni glumac Kamernog teatra u Sarajevu, jedan od rijetkih glumaca sa naših prostora koji je imao priliku da glumi s oskarovcima poput Benisia del Tora, Kolina Firta, Tima Robinsa, Bena Kingslija, kao i u filmovima Terensa Malika, Marka Vinterberga, Anđline Džoli.

"Njegov prvi autobiografski roman, prema riječima kritike, s pravom bi se mogao svrstati i među istorijske udžbenike. Napisan je na nagovor Anđeline Džoli i Breda Pita kao potencijalna građa za igrani film. Od snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, beskućnika i heroinskog zavisnika u miru, pa sve do reflektora holivudske 'A' produkcije, 'Blank' je priča o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi. Sam autor knjigu vidi kao najvišu tačku svog dugogodišnjeg aktivističkog rada, a kako ističe kritika, Štukan piše direktno, sažeto i jasno, puca pravo u glavu, bez ustezanja i previše reči", naglašava se u saopštenju.

U knjizi se nemilosrdno opisuje kako je biti u ratu, biti "navučen" i biti beznadežan, predočava se kako je izgubiti ljubav svog života, svojih prijatelja i živjeti u zemlji u kojoj političari daju sve od sebe da spriječe dugoočekivani mir.

"Blank" je obavezna literatura na Goldsmiths univerzitetu u Londonu i Mostarskom univerzitetu, a kandidat je za srednjoškolsku lektiru u Crnoj Gori. Do sada je preveden na engleski, francuski i italijanski jezik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније