Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

04. 07. 2022. 10:54   >>  11:03

PREZENTOVALI NAŠE IGRE

KUD Duga na prestižnom festivalu u Istanbulu

Nakon veoma zapaženih nastupa na festivalu u Uzbekistanu u aprilu, učešća na festivalu "Nek se bratsko oro vije" u Pljevljima, kao i u Mojkovcu u okviru Zlatnog ćemera, članovi KUD-a Duga su posljednje junske dane proveli u Istanbulu i učestvovali na prestižnom International Esenyrt Folk Dance & Music festival, saopštili su oni.

Kako kažu, boravak je započet svečanim prijemom kod gradonačelnika Esenjurpa Kemala Deniza Bozkurta, koji nije krio oduševljenje našom nacionalnom nošnjom, nosivši crnogorsku kapu u toku samog prijema.

"Svečani defile svih učesnika, zajednička koreografija svih država učesnica, vožnja otvorenim autobusom pod okriljem zastava zemalja učesnica su obilježile prve festivalske dane. Rame uz rame su sa ostalim grupama koje su dolazile iz Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Gruzije, Irana, Kazahstana, Sjeverne Makedonije, Sjeverne Osetije, Meksika, Srbije, Jordana, Ukrajine, Grčke i Turske, predstavivši se igrama iz stare Crne Gore i Rožaja koreografkinje Marijane Maje Dakić, igrači su na svim nastupima pobrali gromoglasne aplauze i postali miljenici publike", kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima,  neopisiv je osjećaj sreće i zadovoljstva kada čujete aplauz i uzvike nekoliko hiljada ljudi koji u nevjerici gledaju kako se igra kolo na kolo.

"Osim nastupa folklornih ansambala koji su bili organizovani na više lokacija od 22. do 26. juna, organizatori su se pobrinuli da boravak učine nezaboravnim upravo u velelepnom amfiteatru koji može da primi oko 4000 ljudi, koncertima Aydilge, Mogollar i Anadolu Atesi. Izdvojićemo i posjetu čuvenoj Fabrici i muzeju čokolade, krstarenje Bosforom, boravak u akva parku, kupanje u Mramornom moru. Po završetku oficijelnog dijela festivala, članovi KUD-a Duga su obišli Aja Sofiju, Plavu džamiju, Akvarijum, Kapali čaršiju i Taksim. Koristimo priliku da najavimo još dvije turneje, u Makedoniji i Grčkoj, ali i da pozovemo nove članove da nam se od septembra pridruže u Beranama i Podgorici", zaključeno je u saopštenju KUD Duga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније