Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.V./Beta ]

03. 07. 2022. 13:56 >> 13:53

POZORIŠNI REDITELJ

Britanac Piter Bruk preminuo u 98. godini

Britanac Piter Bruk, jedan od najuticajnijih pozorišnih reditelja 20. vijeka, umro je u 98. godini, saznaje agencija Frans pres danas u njegovom okruženju. Bruk je rodjen u Velikoj Britaniji ali veliki dio svoje karijere proveo je u Francuskoj, gdje je na čelu svog pariskog teatra preispitivao teatarsku formu. Kako je navedeno, Bruk je umro juče.

Krajem 1960-ih posle desetine uspjeha, medju kojima i postavki brojnih komada Šekspira, i rada sa velikanima od Lorensa Olivijea do Orsona Velsa odlučio je da dođe u Francusku gdje je počeo svoj eksperimentalni period obilježen teorijom "praznog prostora".

Kultni umetnik, koji je režirao više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju, smatra se ikonom avangardnog pozorišta.

U Francuskoj je postavio monumentalne komade, sa glumcima iz raznih kultura.

Njegov najpoznatiji komad je "Mahabharata" o indijskom epu od devet sati (1985), adaptirana je za film 1989. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније