Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

O.Z..

02. 07. 2022. 08:31   >>  08:34

KOTORART

Opere evropskih kompozitora na otvaranju Don Brankovih dana muzike

Svečanim koncertom Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije, pod upravom maestra Mladena Tarbuka, na Pjaci ispred Katedrale Sv. Tripuna otpočelo je dvadeset prvo izdanje KotorArt Don Brankovih dana muzike.

"Nakon dva prethodna izdanja u specifičnim okolnostima, kada je uprkos ograničavajućim tehničkim uslovima uslijed pandemije bio jedna od rijetkih oaza umjetnosti i izvođaštva u državi ali i izvan nje – Festival ove godine, u punom sjaju, prikazuje programsku koncepciju sa brižljivo odabranim vrhunskim interpretatorima u Kotoru i drugim drevnim bokeljskim prostorima", saopštili su organizatori.

"Opasani smo i čuvani bedemima od kojih su duži samo oni na Rodosu, koji su čuvali i koje je čuvao Kolos. Mora biti da su i naši bedemi čuvali nešto kolosalno, nešto što večeras slutimo. Zato noćas, kada se Evropa ponovo vratila nama, iskoristimo priliku da se svi mi zajedno vratimo u prošlost, ali ne da bi u njoj ostali, već da bi je razumijeli sadašnjojst i uradili sve da se budućnost ne dogodi mimo nas, već da budemo sudionici i gospodari naše zajedničke budućnosti", kazao je predsjendik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Ambasador Francuske Kristijan Timonije, između ostalog, kazao je da u ovim trenucima napetosti i razaranja, treba pronaći u operi "nešto što će pothraniti našu hrabrost i naš duh otpora, učvršćivanje vjere u vrline dijaloga i, kada za to dođe vrijeme, pomirenje".

Ambasadorka Republike Češke Janina Hrebiškova je u svom govoru naglasila da "zajedno dijelimo ovaj zajednički cilj: osigurati da Evropa, uključujući Crnu Goru i region, postane simbol nade, mogućnosti, pravde, prosperiteta i postignuća. Simbol bolje budućnosti za sve".

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Kristina Oana Popa rekla je da nas "muzika spaja i kada smo srećni, baš kao večeras".

"Večeras, simbolično na dan primopredaje predsjedavanja EU od strane Francuske Češkoj, muzika će ujediniti Crnu Goru i Evropu kroz dvije zaboravljene opere: Les Montenegrins i Černohorci", rekla je Popa.

Ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore Maša Vlaović je rekla da koncept ovogodišnjeg programa 'Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva' nije samo u funkciji podsjećanja na kulturne veze naših prostora sa Evropom, već pokazuje i kulturološku orijentaciju savremene Crne Gore.

"Posebno nas raduje što ćemo u okviru ovog programa moći da čujemo gotovo nepoznata muzička djela koja su pisali strani kompozitori nadahnuti Crnom Gorom, pogotovo što će, nakon više od jednog vijeka, ona biti premijerno izvedena u Kotoru", kazala je Vlaović.

Festival je tradicionalno otvoren zvonima Katedrale Sv. Tripuna, nakon čega je uslijedila premijera dokumentarnog filma u produkciji Radio-televizije Crne Gore, urednice Branke Banovića i reditelja Senada Šahmanovića.

Nakon toga, Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije, pod upravom dirigenta Mladena Tarbuka izveo je djela evropskih kompozitora, koji su ostavili značajan trag u istoriji muzike. Neki od njih, svoju umjetničku ispiraciju potražili su i u južnijim krajevima, odnosno u mediteranskom, bokotorskom, crnogorskom prostoru. S tim u vezi, KotorArt je upoznao publiku sa davno napisanim operama, francusko-belgijskog kompozitora Armana Limnandera de Nivengovea i češkog kompozitora Karela Bendla. Obojica autora su u slično vrijeme stvarali, a u razmaku od tri decenije napisali operu sa istim nazivom – Crnogorci, promišljajući na umjetnički i poetični način, u duhu romantizma, događaje i ličnosti iz crnogorske istorije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније