Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

T.G. [ Nena Drašković, RADIO CG ]

26. 06. 2022. 16:13 >> 16:36

KRŠENKOVIĆ BRKOVIĆ

"Dva talasa" roman o sudbini raseljenih lica

Govoreći o arhetipskoj strukturi romana "Dva talasa" autorka Dragana Kršenković Brković kazala je za Radio Crne Gore da je san i snoviđenje prisutno u književnosti, ali kao nešto što objašnjava i prožima realnost ljudi. U njenom romanu san je glavni junak.

“Sve je počelo snom o drugačijem životu, životu bez sputanosti“, zapisano je u romanu “Dva talasa”. Tim snom jednog od junaka romana započinje radnja u kojoj se prepliće nekoliko linija zapleta i slojeva priče.

“San je neko ko ima sposobnost da čuje misli ljudi, sposobnost da osjeti njihove želje, patnje i boli, mogućnost da ljudima, kroz snove, pomogne da prebrode neki trenutak u svom životu”, istakla je Kršenković Brković.

Ona navodi da je zato “Dva talasa” snolika knjiga, knjiga koja preispituje granice između nečega što se zove naša realnost, odnosno imaginacija, tj.onostranost.

”Iako roman nosi u sebi pojedine tokove odnosno mjesta koja su tvrda i teška, preispituje tamu i ljudsku patnju, usamljenost, i druga opterećujuća stanja, sve je u suštini zakriljeno i obujmljeno snolikom aurom, zaključuje autorka Dragana Kršenković Brković. 

“Dva talasa” je roman o sudbini raseljenih lica, o skrivenim porodičnim pričama i zaboravljenoj prošlosti, o duboko raslojenom crnogorskom društvu u tranzicionom vremenu u kome posebnu prijetnju predstavlja laka dostupnost narkotika, ali i o dezorjentisanoj i pogubljenoj generaciji mladih rođenih krajem prošlog i na početku 21-og vijeka.

Ovaj roman pripovjeda o ljudima čiji se životi protežu od obale Tihog okeana na sjevernom američkom kontinentu do obale crnogorskog primorja, s korijenima duboko u crnogorskom kršu.

Kroz čitavu priču romana prepliću se dvije strane.

Jedna strana je realna i u njoj pratimo sudbine migranata i njihovih porodica koje su ostavili u zavičaju, potom odnose između majki i ćerki, ljubavnika, sestara, braće i sestara i dr.

Druga strana je nerealna, s neočekivanim glavnim likom romana. Riječ je o Snu.

Roman "Dva talasa" objavila je izdavačka kuća "Fokalizator”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније