Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

L.V.

24. 06. 2022. 17:50   >>  17:48

VLAOVIĆ-MEDOKS

Crna Gora ima potencijal da bude centar filmske umjetnosti

Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori nastaviće saradnju sa Ministarstvom kulture i medija, kako u oblasti medija tako i kulture, a Crnu Goru vide kao potencijalni centar filmske umjetnosti , što je dobra šansa za pristup brojnim fondovima.

To je saopšteno nakon sastanka ministarke kulture i medija Maše Vlaović i britanske ambasadorke u Crnoj Gore Karen Medoks.

Vlaović je ocijenila da su najveći izazovi sa kojima se suočava medijski sektor, te složeniji problem širenja lažnih vijesti i govora mržnja, sagledani u Nacrtu Medijske strategije Crne Gore, poručujući da će taj resor izmjenama i dopunama seta medijskih zakona približiti evropskim standarima, što su i očekivanja naših evropskih partnera.

Ministarka je ukazala da je nacrtom Medijske strategije kao jedan od strateških ciljeva zacrtano osnaživanje medijske pismenosti svih segmenata društva i brojne aktivnosti koje će služiti ostvarivanju zacrtanog cilja.

„Medijska pismenost je jedini održivi, dugoročni odgovor na izazove digitalnog doba, jer na taj način svako dijete kroz školu stiče osnove medijske pismenosti i uči da koristi nove tehnologije, čime se osposobljava da nađe posao i da kao građanin učestvuje u digitalnom društvu“, ocijenila je Vlaović.

Govoreći o oblasti kulture, Vlaović smatra da bi u narednom periodu trebalo u direktnoj komunikaciji sa institucijama iz oblasti kulture pospiješiti saradnju i razmjenu programa u cilju prezentacije crnogorskih kulturnih i kreativnih potencijala u Velikoj Britaniji i otvaranja novih tržišta za naš sektor.

Kad je u pitanju oblast kulturnih industrija, ministarka smatra da bi u narednom periodu trebalo učiniti dodatne napore u cilju prezentacije kreativnih potencijala Crne Gore u Velikoj Britaniji čija bi iskustva u ovoj oblasti, koja je još uvijek u razvoju kod nas, bila od velikog značaja.

„Za ovu godinu planiramo organizaciju konferencije na temu razvoja sektora kreativnih industrija i bilo bi značajno ukoliko bi Ambasada mogla da bude partner“, kazala je Vlaović.

Medoks je kazala da su zadovoljni što dijele veliki broj zajedničkih interesa sa Ministarstvom kulture i medija, naročito kada je riječ o medijima.

„Saradnju sa Ministarstvom, na čijem je čelu bila ministarka Tamara Srzentić, Evropska komisija je ocijenila kao ključnu tačku progresa, na šta smo veoma ponosni, naročito u oblasti medijskih regulacija. Ovu oblast posmatramo kao veoma važan dio u kreiranju medijskih strategija i medijskih sloboda, jer smatramo da mediji treba da snose određenu ulogu i odgovornost kad je riječ o sadržaju koji plasiraju“, istakla je Medoks.

Ona je pozdravila stav Ministarstva da se uvede medijska pismenost, pogotovo kod najmlađih, jer su oni ti koji će graditi kritičko mišljenje i koji će promatrati svijet u budućnosti.

„Britanski savjet planira da istraži mogućnosti za sporovođenje novog programa u regionu ove godine koji bi podržao kulturu i kreativnost. Prošle godine smo pomogli u povezivanju filmske industrije između Crne Gore i Sjeverne Irske a vjerujemo da postoji stvarna prilika za razvoj ovog sektora u ovoj državi. Nadamo se da će novi program pružiti priliku da se na ovom temelju dalje gradi“ rekla je Medoks, ističući da su zainteresovani za saradnju u toj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније