Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

23. 06. 2022. 10:20   >>  10:20

NA KOTORARTU 12. AVGUSTA

Koncert "Kulturna preplitanja" i predstava "Balkan Bordello"

Šest umjetnika iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država odabrani su za učešće u projektu KotorArta pod nazivom "Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza", koji se realizuje u saradnji Fondacije Don Branko Sbutega sa Odborom za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora, i Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari, a uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori. Rezultati višemjesečnih priprema biće finalizirani na probama u Kotoru i predstavljeni u okviru festivala 12. avgusta u Crkvi Sv. Duha sa početkom u 20 h. Iste večeri na programu je i predstava "Balkan Bordello" na Pjaci od kina u 22h.

Među odabranim umjetnicima iz Crne Gore našli su se kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurović, violinistkinja Milena Petković i violinista Milutin Radulović. Iz Sjedinjenih Američkih Država, učesnici u ovom projektu su kompozitor Dariuš Derahšani, violistkinja Karis Li i violončelista Ivan Lou.

Kako navode u saopštenju KotorArta, rezultati višemjesečnih priprema biće finalizirani na probama u Kotoru i predstavljeni u okviru festivala 12. avgusta u Crkvi Sv. Duha sa početkom u 20 h, kada će gudački kvartet sačinjen od spomenutih izvođača izvoditi djela Jozefa Hajdna, Antonjina Dvoržaka, kao i kompozitora iz Crne Gore i SAD-a.

"Biće to prilika da se premijerno čuju četiri nove porudžbine festivala. Kompozitorka Dabović Đurović, pored originalne kompozicije piše i djelo na bazi američke džez melodije, kao i Derahšani, koji je napisao djelo inspirisano klapskom pjesmom Boko moja mila", navode u najavi događaja.

Ovaj program mladi umjetnici će ponoviti i tokom septembra na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari, koji je sastavni dio spomenutog projekta.

Isto veče, 12. avgusta, na Pjaci od kina sa početkom u 22h, gostuje predstava "Balkan Bordello". Radi se o produkciji njujorškog teatra La MaMa, Ateljea 212 iz Beograda, Ćendra multimedija (Qendra multimedia) iz Prištine i fondacije My Balkans iz Njujorka.

"Balkanski bordel: saga o jednoj balkanskoj porodici, predstava koja će crnogorsku premijeru imati u Kotoru, autorski je projekat istaknutog prištinskog dramskog pisca sa njujorškom adresom Jetona Neziraja. Uz crni humor, predstava se bavi samom potkom balkanskog temperamenta, prati morbidnost ljudske duše i osvjetljava glupost i naivnost jednog razdoblja izgrađenog na nasilju, netrpeljivosti i mržnji", navode u kratkom opisu predstave.

Režiju potpisuje Bljerta Neziraj, a u glumačkoj podjeli su Svetozar Cvetković, Jelena Stupljanin, Džordž Drens, Judžin d Pudžin, Valoa Mikens, Mati Barber-Bokelman, Ivan Mihailović i drugi. Muziku potpisuje Gabriele Marangoni, kostime Gabrijel Beri, scenografiju Marija Kalabić, koreografiju Đerđ Prevazi i dizajn svetla i vizuala Niko de Roij.

Predstava se igra na engleskom jeziku sa obezbjeđenim prevodom, a njenu realizaciju su pomogli Trust for mutual understanding, Rockefeller Brothers Fund, Fondacija za otvoreno društvo, Evropski fond za Balkan, i mnogi drugi.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније