Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

21. 05. 2022. 11:40 >> 11:37
1

ODLUČENO U PRAGU

"Zetski dom" postao član Evropske teatarske konvencije

Kraljevsko pozorište "Zetski dom" postalo je punopravni član najznačajnije panevropske pozorišne mreže Evropska teatarska konvencija (European Theatre Convention – ETC). To je odlučeno na sjednici Generalne skupštine mreže koja je sinoć održana u Pragu.

Prema riječima direktora Ilije Subotića, na ovaj način učinjen je velik i značajan korak u daljem razvoju i promociji najstarijeg crnogorskog državnog teatra i njegove referentne integracije u evropske tokove.

"Posebno je zadovoljstvo što je Kraljevsko pozorište 'Zetski dom' postalo član najveće i najznačajnije panevropske mreže javnih pozorišta Evropska teatarska konvencija, koja promoviše ovu umjetnost kao vitalnu društvenu platformu za dijalog, demokratiju i interakciju spram potreba raznovrsne publike, njegujući angažovan, inkluzivan pojam pozorišta koji donosi evropsko društveno, jezičko i kulturno nasljeđe, ali i savremeno stvaralaštvo", istakao je direktor Subotić nakon potpisivanja dokumenta o prijemu s predsjednikom mreže Seržom Rangonijem.

Direktorica mreže Hajdi Vajli istakla je da je Kraljevsko pozorište "Zetski dom" napravilo fantastičan korak time što se pridružilo Evropskoj teatarskoj konvenciji.

"Fantastičan korak je to što što se Kraljevsko pozorište 'Zetski dom' uključilo u Evropsku pozorišnu konvenciju. Smatram da je veoma važno da pozorišni autori iz bivše Jugoslavije budu dio zajednice, da se njihovi glasovi čuju, a njihove perspektive i dramski tekstovi budu vidljivi našoj mreži kolega, prijatelja, producenata i programskih menadžera", istakla je, između ostalog, direktorica mreže Vajli.

Putem realizacije brojnih programa, benefiti članstva, između ostalog, odnose se na mogućnost učešća u umjetničkoj saradnji i umrežavanju u cilju razvoja i realizacije koprodukcija i razmjene predstava, uz jačanje kadrovskih kapaciteta, dok su projekti koje je ETC nedavno pokrenula fokusirani na pozorište za mladu publiku, novu dramu, održivost, digitalizaciju, rodnu ravnopravnost i raznolikost kulturnih izraza.

Evropska teatarska konvencija, sa sjedištem u Berlinu, najveća je i najvažnija mreža javnih pozorišta u Evropi, osnovana 1988. godine, odražavajući različitost dinamičnog kulturnog sektora na evropskom kontinentu, a čini je više od 40 članica iz preko dvadeset pet zemalja.

Jedan broj nacionalnih i gradskih pozorišta iz zemalja našeg okruženja takođe je obezbijedio status punopravnog člana, poput Hrvatskog narodnog kazališta – HNK iz Zagreba, Narodnog pozorišta u Beogradu, Nacionalnog teatra Albanije, Slovenskog narodnog gledališća – SNG Nova Gorica i drugi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније