Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

06. 04. 2022. 11:32   >>  11:36

U NIKŠIĆKOM POZORIŠTU U SUBOTU

Promocija zbirke reportaža Svetlane Mandić

Promocija zbirke reportaža "Kad tišina progovori", novinarke Svetlane Mandić, biće predstavljena na sceni Nikšićkog pozorišta u subotu, 9. aprila u 19 časova.

O knjizi će govoriti dramski pisac i scenarista Obrad Nenezić, dr književnosti Marijana Terić i autorka.

Odlomke iz knjige će čitati Željko Vuksanović, a moderatorka je Dijana Savović (novinari TV Vijesti). U ime organizatora – Nikšićkog pozorišta i Opštine Nikšić, prisutne će pozdraviti direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović.

Kako navode u najavi događaja, na 536 strana nalazi se samo dio reportaža, njih 175, koje je Svetlana Mandić objavila u Nezavisnom dnevniku "Vijesti” od 2008. do kraja prošle godine.

Rođena u gradu lipa i kestena, velikih ljudi, još većeg srca, Svetlana ističe da je najveća vrlina biti čovjek, a sebe smatra najbogatijom osobom na svijetu, jer ima najdivniju porodicu. Voli da piše, piše zato što voli. Ovo je dio njenih reportaža o onima koji su ćutali, a toliko su toga imali i imaju da kažu. Ovo je knjiga o čovjeku!

Nenezić ističe da Svetlana ne piše reportaže, već molitve, “čvrsti grumen života i stvaralaštva koje se joguni i ne da prašini prolaznosti”, dok Nina Vujačić naglašava autorkin “jedinstven pripovjedački dar i damar za ljudsku priču”.

Svetlanine reportaže su, kako je zapisao Slavko Radulović, svjedočanstvo o čestitim ljudima, a knjiga bi se mogla nazvati „čitankom ljudskosti, ali i zbirkom emocija”.

"Ćutali su, a toliko su toga imali da kažu, poruče, da nas nauče i opomenu. Onda smo, oni i ja, odlučili da progovorimo. Ovo su njihove, moje, ovo su naše priče. Ovako izgleda kad tišina progovori”, poručuje autorka.

Knjiga je ugledala svjetlost dana zahvaljujući Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Opštini Nikšić, IPC Tehnopolis, Fondu za aktivno građanstvo, Crvenom krstu Nikšić, IM "Goranović” i ND "Vijesti”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније