Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

02. 04. 2022. 12:48 >> 12:49

DANI REGIONALNIH TEATARA

Festival "RUTA" od 5. do 10. aprila

Gradsko pozorište Podgorica je drugi put domaćin Regionalne unije teatara, festivala RUTA grupa Triglav, koji će se održati od 5. do 10. aprila.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, pandemija je značajno otežala model organizacije i međunarodne saradnje, posebno u produkciji pozorišnih predstava i festivala, koji se održavaju uz prisustvo velikog auditorijuma.

Ekipa Gradskog pozorišta je, kako naglašavaju, pokazala da umije da reaguje i na takve okolnosti, i da nije stala, kako u svojoj produkciji, tako i sa festivalima u regionu.

"Ruta grupa Triglav takođe nije stala, čemu svjedoči drugo po redu održavanje u Podgorici, gdje će publika imati priliku da pogleda značajna regionalna ostvarenja na našoj sceni. Još jednom čestitam organizatorima koji su, bez obzira na sve okolnosti, uspjeli da organizuju festival, a svima nama da uživamo u tim danima teatra", kazala je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Ana Medigović.

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica je istakao značaj održavanja festivala u vremenu dezintegracija u kojem živimo.

"Živimo u vremenu svakakvih dezintegracija, političkih, socijalnih, kulturoloških, civilizacijskih. Jedino se teatar pojavljuje kao kontrapunkt tome, kao integriacioni faktor u slavu umjetnosti, u slavu nečega što se zove zajedničko civilizacijsko i plemenito promišljanje. Vrijednost festivala Ruta grupa Triglav je u otvorenosti, širini, a Gradsko pozorište Podgorica, uz logistiku Glavnog grada uspjeva da bude dobar domaćin. Naša 'licenca specifika' su masterclassovi. Kako i na prvom festivalu u Podgorici, kroz radionice 'Pisanja pozorišne kritike', koje je održao prof. Ivan Medenica, tako i ove godine kroz predavanje Zijaha Sokolovića na temu 'Samo glumac pozorište dovodi u pitanje'. O značaju festivala govori i regionalna premijera predstave Dramskog teatra Skoplje 'My name is Goran Stefanovski' u režiji Branislava Mićunovića", kazao je Koprivica.

Ideja o ujedinjenu gradskih pozorišta regiona je potekla iz Gradskog pozorišta Podgorica, a umjetnički direktor Dušan Kovačević, nije sumnjao da će, kada se svi okupe oko jedne plemenite ideje, unija prerasti u tradicionalni festival regionalnog, možda, čak i evropskog značaja.

"Kada, kroz par godina, festival pređe u tradiciju i formira svoj repertoarski život, uz prateće programe kao što su MasterClass radionice koje će se održati u Podgorici i na Cetinju, siguran sam da će diktirati jedan pravac pozorišnog djelovanja, ne samo u regionu, već i u ovom dijelu Evrope. Činjenica da se na festivalu izvode najbolje predstave sa repertoara gradskih pozorišta ima i poseban značaj za kulturološki razvoj umjetnika, jer ja kao glumac, znam koliko je značajno kada se igra pred drugom publikom, a isto tako i koliko za publiku znači da vidi druge umjetnike", kazao je Kovačević.

Putem video poruke obratili su se direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević i direktorica Dramskog teatra Skoplje Katarina Kocevska i direktor Kamernog tetra 55 iz Sarajeva, Emir Hadžihafizbegović.

Unija je nastala 2019. s ciljem uspostavljanja saradnji, komunikacija i razmijena ideja, umjetnika i projekata. Unija povezuje šest teatara iz regiona, kroz seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima. Članice Ruta grupa Triglav festivala čine: Beogradsko dramsko pozorište, Ullysses teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje i Gradsko pozorište Podgorica.

Program festivala:

Utorak, 5. april - Gradsko pozorište Podgorica "Konji ubijaju, zar ne?“

Srijeda, 6. april - Kazalište Ulysses, Zagreb "Zemlja Vukova” Gala Nikolić.

Četvrtak, 7. april - Mestno gledališče ljubljansko "Ulje crnog kima“ Barbara Zemljič.

Petak, 8. april - Kamerni teatar 55, Sarajevo "Schindlerov lift“ Kokan Mladenović.

Subota, 9. april - Dramski teatar Skoplje "My name is Goran Stefanovski” Branislav Mićunović.

Nedjelja, 10. april - Beogradsko dramsko pozorište "Tiho teče Misisipi“ Ivica Buljan.

Predstave počinju u 20h u Kulturno informativnom centru "Budo Tomović”, a nakon izvođenja u sali Dodest će se organizovati razgovori sa učesnicima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније