Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B. Babović

26. 03. 2022. 07:25 >> 07:27

TALENTOVANA KRISTINA

"Ono u čemu si uspješan treba njegovati i nadograđivati"

Mlada talentovana gitaristkinja Kristina Miljenović iz Kotora nastavlja da niže uspjehe. Posljednji je stigao 2. marta sa Međunarodnog takmičenja klasične muzike "London classical music competition" u Engleskoj, gdje je osvojila treću nagradu u konkurenciji čak 750 učesnika iz cijelog svijeta. Do sada je osvojila na raznim takmičenjima više od 25 priznanja. Za Portal RTCG priča da je za takav uspjeh potreban dar, ali i veliki trud i zalaganje, što njeni vršnjaci koji nijesu dio muzičkog svijeta, teško razumiju. Ipak, poručuje da ono u čemu si uspješan treba njegovati i nadograđivati.

Zbog poznatih okolnosti izazvanih pandemijom, u posljednje dvije godine većina takmičenja bila je u online formatu. To, kako kaže Kristina, ima i svoje prednosti i svoje mane.

"Osvojila sam više od 25 nagrada, za sada. Takmičenja uživo i online imaju svoje prednosti. Kod online takmičenja nemate troškove puta, smještaja i sve što slijeduje za plaćanje festivala. Ali kod online takmičenja nedostaje publika, uživo nastup, što je jako važno za umjetnika. Navikla sam na ovu situaciju i nije mi bilo teško da u vrijeme pandemije imam i online takmičenje", ističe ona.

Priča da je već kada je krenula u pripremni razred u muzičku školu, uz pomoć profesorice solfeđa izabrala gitaru kao instrument i to se pokazalo kao najbolji izbor. Ljubav prema gitari pokazao joj je profesor Dražen Joković, koji je učio prva tri razreda vještinama i umjeću na tom instrumentu. On je otkrio njen talenat i tako je sve krenulo: ljubav prema gitari, rad, trud i nagrade. Sada je trenutno u klasi profesora Romea Lukšića.

"Za dobre rezultate i brojna priznanja treba dosta vježbanja, najmanje tri sata dnevno u mom uzrastu. Potrebno je dosta odricanja i truda, biti uporan i ići samo napred, da vas ništa ne spriječi u vašoj nameri, ka cilju", naglašava Kristina.

Kaže da mladi to ne shvataju. Oni koji nijesu u svijetu klasične muzike ne mogu da razumiju potrebu da se satima vježba, da se nema puno vremena za izlaske i druženja. Ipak, prijatelje ima među mladim talentovanim ljudima koji se zanimaju i bave muzikom, kao i ona.

"Samo onaj, ko je u svijetu muzike i svira bilo koji instrument, može da razumije moja odricanja. Vremena imam malo, a najviše mi prijaju osobe iz svijeta muzike, jer se jednostavno pronalazimo u svemu i imamo teme za razgovor", priča Kristina.

Bez obzira na obaveze uspije da "napuni baterije" šetnjom pored mora, boravkom u prirodi. Kako kaže, kao i svi mladi voli da pogleda dobru seriju na TV, da sluša neku pop muziku. Kada je na druženjima rijetko ima priliku da zasvira nešto na gitari, jer tinejdžeri danas slušaju moderniju muziku, koja nije baš za sviranje na tom instrumentu.

Kristina je prošle godine bila nominovana za nagradu grada Kotora "21. novembar". To je bila velika čast za nju, posebno što je bila i najmlađa ikada nominovana kandidatkinja za to priznanje. Kaže da joj prija što su je prepoznali i uvažili njen talenat i uspjeh i u njenom gradu.

"Bila sam nominovana za nagradu '21. novembar' od zajednice Italijana Crne Gore i Muzičke škole "Vida Matjan", što mi je jako drago. To je jedno veliko priznanje grada i niko nikada od mladih tinejdžera nije uspio ni da se nominuje za tu prestižnu nagradu. Neku osobu predlože za dobre rezultate i postignuća koje je ostvarila, a eto prošle godine to sam bila ja", ističe Kristina.

Njen talenat je prepozao i vrh države, pa je krajem prošle godine dobila iz kabineta Zdravka Krivokapića novčani poklon. Nosilac je i stipendije Ministarstva prosvijete, nauke, kulture i sporta za najbolje talentovane učenike Crne Gore, a dobitnica je i nagrade iz Fonda za kvalitet i talente na konkursu "Odličan 5".

Pored brojnih nagrada kaže da joj je najbitnija, osvajanje drugog mjesta na Internacionalnom gitarskom festivalu u Rustu u Austriji na takmičenju koje je održalo 2020. To joj je ujedno bila i sedma nagrada koju je osvojila te godine. Važne su joj i nagrade sa takmičenja iz Italije, Rusije, Bugarske, Engleske, Rumunije, Albanije, gdje je uvijek osvajala u jakoj konkurenciji neka od tri prva mjesta.

Te 2020. održala je i solistički koncert u Atrijumu kotorskog Kulturnog centra "Nikola Đuričković", u organizaciji Kotor Arta, a u okviru Luke umjetnosti. Kako naglašava to joj je i najznačajni nastup do sada.

Ova odlična učenica kotorske muzičke škole kaže da je od profesora i uprave škole dobijala pomoć i podršku, moralnu i medijsku. Što se tiče finansija, to je bilo jako teško.

Na pitanje šta bi mijenjala u načinu na koji se mladi muzičari podržavaju, i kako bi opština, država mogli da unaprijede uslove u kojima mladi muzičari rade, Kristina kaže da bi promijenila dosta toga.

"Mislim da se mladi muzičari u našoj zemlji malo podržavaju u svakom smisli, u odnosu na naše kolege u Evropu i u svijetu. Treba im više pomoći u finansijama, posebno kada se putuje na takmičenja, nastupe, masterclassove. Onda i instrumenti su jako skupi, a dobar instument je neophodan. Potrebni su nam bolji uslovi u kojima radimo, više uživo nastupa i koncerata. Trebalo bi organizovati više masterclassova u našoj zemlji, da u naše škole dolaze strani poznati umjetnici i uče nas. Da ne moramo mi putovati daleko i plaćati jako skupe časove. U svim ovim segmentima opština i država trebalo bi da pomognu i da nam to obezbijede", naglašava Kristina.

Ističe da je pomoć porodice jako važna, jer bez njih ne bi moglo mnogo toga da se ostvari. Bavljenje muzikom na ovaj način zahtijeva puno finansija i za dobar istrument, i za putovanja, časove, takmičenja, za susrete sa stranim profesorima u drugim zemljama. Ona je do sada zahvaljujući zalaganjima porodice uspjevala da ostvari planirano i u tome joj je mama najveća podrška.

Njeni planovi su da ove godine održi još jedan solistički koncert, a u septembru planira da upiše u Podgorici Muzičku školu "Vasa Pavić", u klasi profesora Srđana Bulatovića.

"Kada to završim, slijedi muzička akademija negdje u inostranstvu. Za deset godina sebe vidim kao koncertnog umjetnika i predavača u nekoj stranoj školi, kao pedagog gitare", priča svoje planove talentovana Kotoranka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније