Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

20. 03. 2022. 17:06   >>  17:07

U GRADSKOM POZORIŠTU

Obilježen Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade Gradsko pozorište proslavilo je izvođenjem predstave "Snježna kraljica" u režiji Jagoša Markovića.

Tradicionalnu poruku, koju je ove godine uputila predsjednica ASSITEJ-a - Udruženja za razvoj pozorišta za djecu i mlade, Su Džajls Am, pročitao je glumac Stefan Vuković.

I ove godine međunarodna ASITEJ zajednica obilježava 20. mart - Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade kampanjom "povedite djecu u pozorište danas" kojom poziva roditelje, nastavnike, pedagoge i sve koji brinu o djeci da omoguće djeci i mladima da ostvare njihovo pravo na umjetnički doživljaj ne samo na ovaj dan već tokom čitave godine.

"Povesti dijete u pozorište znači ponovo se povezati s izvođenjem uživo, s idejama i emocijama, vezama među ljudskim bićima, a znači i njegovati pravo djece i mladih na umjetnost, kulturu i slobodu izražavanja. Slušati djecu i mlade je veoma važno – još je važnije čuti ih i prihvatiti potrebu za promjenom. Da citiram ASSITEJ-ev Manifest, mi verujemo da je potrebno uraditi još mnogo toga kako bi se ispunile obaveze svih zemalja vezane za Članove 13 i 31 Konvencije UN o pravima deteta. Ovo je naročito slučaj u svjetlu tekuće pandemije, ratnih kriza koja se odigravaju u toliko zemalja širom svijeta, kao i nasušne potrebe za ravnopravnošću i jednakom mogućnošću svakog djeteta da živi u održivom, bezbjednom i zdravom svijetu. Umjetnost i kultura daju nam priliku da zamislimo svijet kakav želimo da stvaramo sa svojom djecom i mladima i za njih, te su stoga ključni dok radimo na tome da osiguramo bolje uslove za društvo u kome živimo", navodi Džajls Am.

"Ovo je vreme kada su živo pozorište i predstave više od svega potrebni kao potvrda da mašta može da pobijedi strah. Ovo je vrijeme kada hrabrost i uverenja umjetnika koji stvaraju pozorište i predstave za mladu publiku širom svijeta mogu da pomognu da se stvori prostor za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti djece i mladih, gdje god da se nalaze. Vidjeli smo tako inventivno, rezolutno stvaralaštvo, takvu posvećenost, a znamo, na osnovu primjera svih naših članova, da ne jenjava odlučnost da nastavimo da stvaramo pozorište i predstave za publiku od najmlađeg uzrasta, pa sve do adolescenata. Mi smo zajednica koja je postala snažnija. Djeca i mladi osjetili su posljedice gubitka socijalizacije, samouvjerenosti i nade i to je ostavilo dubok trag na njihovo mentalno zdravlje; donosioci odluka sa svih strana ćule uši i obraćaju pažnju. Našoj mladoj publici i učesnicima su umjetnost, kultura, pozorište i predstave potrebniji nego ikad do sad; ta ključna iskustva koja otvaraju puteve, šire perspektive, mogućnost nemogućnosti, zabave i čudesa, ljepote i emocija su iskustva koja daju smisao haotičnom svijetu i podsjećaju nas na veze cijelog čovječanstva", poručuje Su Džajls Am.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније