Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Vanja Kovačević, TVCG [ B.B. ]

06. 02. 2022. 21:01 >> 21:03

"UKROĆENA GOROPAD" U KIC-U

Projkovski: "Predstavom slavili pozorište"

Na sceni KIC Budo Tomović premijerno je večeras izvedena predstava "Ukroćena goropad", nova produkcija Gradskog pozorišta. Tekst Viljema Šekspira u interpretaciji reditelja Dejana Projkovskog postao je savremena priča o muško ženskim odnosima.

Linija između snova i stvarnosti tanka je, saopštava nam reditelj koji umjesto da napravi jasnu liniju razgraničenja, pokušava da je sakrije. Poručujući nam da je život jedna vrsta sna. Predivnog, ako u njemu otkrijemo radost igre i ljepotu osvajanja žene.

"Ukroćena goropad je predstava gdje smo mi slavili pozorište i tražili smo da to bude sa publikom, zato smo se igrali sa stilovima, žanrovima, pokušavali da podijelimo linije gdje možemo da ulazimo do suptilne komedije i da se s druge strane bavimo iluzijama", kazao je Projkovski.

Linija između snova i stvarnosti je tanka, saopštava reditelj, koji umjesto da napravi jasnu liniju razgraničenja pokušava da je sakrije podcrtavajući nam da je život jedna vrsta sna, predivnog ako u njemu otkrijemo radost igre i ljepotu osvajanja žene.

"U predstavi se ne ukroćava samo Petruči, u predstavi ukroćava svako svakoga", kaže Lazar Dragojević, glumac.

Gradeći priču Projkovski je želio da zahvati više stvari, pa se može reći da ni na jednu od njih (muško- ženske odnose, odnos dvije sestre, njihovu transformaciju - jedna prelazi put od goropadnice do krotke i smjerne žene, a druga obratno, na nerazlikovanje sna i stvarnosti...) nije stavio akcenat. Zbog toga se stiče utisak da je u prvom planu bila atrakcija i fascinacija, a ne teatarska akcija, priča i radnja, odnosno da je dubina misli Šekspirove drame, bez obzira na sve njene nedostatke, kao i poruka, izostala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније