Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Anka Radović, TVCG

29. 01. 2022. 08:16   >>  08:17

U MEDIJIMA

Umjetnost zapostavljena, dominira politika

Umjetnost u medijima je zapostavljena, medijski prostor se ustupa politici i drugim temama koje ne nose umjetnički sadržaj, iako je kultura ta koja bi trebalo da određuje identitet jedne sredine, smatraju sagovornici TVCG.

Kultura valjda ostaje ono što ostane kada se sve drugo zaboravi. I opstaje, bez obzira što i na nju zaboravljamo. Medije koje gledamo, slušamo ili čitamo, treba birati pažljivo, posebno u trenucima kada političari postaju i poznate ličnosti, da ne kažemo zvijezde.

"U tom medijskom mraku za mene je kultura još posebno zapostavljena, a i kad neko tretira, to često bude površno, bez ikakvih provjera. Koliko mogu da pratim tu jedino RTCG prati kulturu, što se tiče televizija crnogorskih, mislim da više niko ne prati, ima nešto štampanih medija, koji to drže na koliko toliko nekom nivou", kazao je producent Ivan Đurović.

Književnica i novinarka Dragana Kršenković Brković, mislim da je inercija ta koja prosto vuče.

"Samo pitanje medija i brzine, tog nekog dnevnog dešavanja, nameće pitanje neke površnosti u tretiranju tema u tretiranju nečega što nosi umjetnički sadržaj. Pitanje odnosa sredine, zajednice, to je pitanje koje se reflektuje i na medije i na to kako se određeni menadžment odnosi prema nečemu što se zove vijest, ili značaj. Pokazuje koliko je kultura negdje na margini", kaže Kršenković Brković.

Nije događaj iz kulture zabava, lajt vijest, tema koja će popuniti stranice ili emisije. Šta bi to trebalo da se vijesti iz kulture nađu na naslovnoj strani nekih novina, ili da se takvim vijestima započne neka informativna emisija.

"Mislim da menadžeri u medijima treba da počnu da cijene ljude koji se bave kulturom, ispred medija, znači novinare, da im daju prostora. Da nije uvijek to hvatanje za kameru, ako bude slobodna kamera mi ćemo ispratiti neki oskarovski film, jer je neki političarčić rekao tamo negdje, nešto", kazao je Đurović.

"Po mom mišljenu kultura je ta koja određuje identitet jedne sredine, jedne nacije, jednog državnog određenja, to ko smo i što smo upravo je kroz kulturu", smatra Kršenković Braković.

Ako nam stanje u pozorištu, kao što neko reče pokazuje kakvo nam je stanje u državi onda nam, saglasni su naši sagovornici, odnos medija prema kulturi objašnjava kakvi su nam mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније