Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj. [ Beta ]

31. 12. 2021. 06:40   >>  06:43

PREMIJERA

Vivaldijeva opera u Ferari nakon 300 godina

Rimokatolička crkva i italijanski grad Ferara iskazali su počast kompozitoru Antoniju Vivaldiju i na taj način se donekle iskupili za potez od prIJe gotovo 300 godina koji je doprinIo njegovom bankrotstvu.

Nadbiskup Ferare Đankarlo Perego prisustvovao je premijeri Vivaldijeve opere "Farnak" (Il Farnace) u gradskom pozorištu, što je umJetnički direktor te ustanove Marčelo Korvino (Marcello Corvino) pozdravio kao "izuzetan gest" koji doprinosi iscJeljenju rana iz prošlosti.

"Želimo da vratimo Vivaldiju ono što mu je oduzeto ovdJe u Ferari", rekao je Korvino za Asošiejted pres.

Opera "Farnak", jedno od manje poznatih Vivaldijevih dJela, posvećena je tragičnoj dinastiji kralja Farnaka Drugog, monarha nekadašnjeg Bosforskog Kraljevstva.

Istoričari navode da je kardinal Tomazo Rufo (Tommaso Ruffo) 1739. godine zabranio Vivaldiju da uĐe u Feraru, što je u praksi značilo otkazivanje izvoĐenja njegove opere "Farnak", koja je u to vreme bILJežila uspJehe na prostoru današnje Italije i šire.

Kao razlog za svojevrsno protJerivanje Vivaldija, koji je bio i katolički sveštenik, Rufo je naveo prestanak služenja mise i navodnu ljubavnu vezu baroknog kompozitora sa jednom od njegovih pJevačica, Anom Điro (Anna Giro).

Korvino navodi da Vivaldi nije služio misu zbog respiratornih problema, a da je njegov odnos sa Anom Điro bio kao i odnos bilo kog drugog kompozitora sa glavnim pJevačem.

Otkazivanje izvođenja Vivaldijeve opere u Ferari veoma je negativno finansijski uticalo na njega, pošto je on sam unaprijed platio produkciju, a u to vrijeme je već bio u silaznoj putanji, naveo je Korvino.

Vivaldi se tada zadužio i ubrzo umro u Beču, 1741. godine. Tek kada su njegovi rukopisi otkriveni, on je posthumno stekao slavu za "Četiri godišnja doba" i druga djela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније