Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

30. 11. 2021. 15:05   >>  15:07

PRIZNANJE ZA DOPRINOS FESTIVALU

Nagrada "Grad teatar" Borisu Liješeviću

Reditelj Boris Liješević dobitnik je ovogodišnje nagrade "Grad teatar“ za pozorišno stvaralaštvo.

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu akademik Dževad Karahasan, književnik, Jelena Lužina, teatrologinja, i Željko Hubač, dramaturg i reditelj. Boris Liješević je dvadeset šesti dobitnik prestižnog priznanja za pozorišni doprinos festivalu "Grad teatar“.

Kako navode u kratkoj biografiji, Boris Liješević rođen je u Beogradu, odrastao u Budvi, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju i započeo upoznavanje sa osnovama pozorišne umjetnosti na festivalu "Grad teatar“. Diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i završio režiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, gdje danas vodi klasu glume. Trostruki je stipendista Gete instituta u Beogradu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i režira u svim značajnijim pozorišnim kućama regiona.

Na festivalu “Grad teatar” Boris Liješević se pojavio kao reditelj i glumac učeničkih predstava dramskog studija budvanske srednje škole “Danilo Kiš” (1994. god), a 1997. godine je bio asistent reditelju Ljuboslavu Majeri prilikom rada na festivalskoj produkciji "Jerma“. Na programu "Teatar budućnosti“, 2004. godine, po izboru Borisa Liješevića, svojim projektima su se predstavili reditelji i glumci fakulteta dramskih umjetnosti iz Skoplja, Novog Sada, Cetinja i Beograda. Glumio je u gostujućim predstavama festivala, predstavama reditelja Bore Draškovića "Kartoteka“ i "Don Žuan“ (2004).

Budvanska publika bila je u prilici da vidi značajan dio Liješevićevog profesionalnog rediteljskog opusa: "U kulisama duše“ (2004), "Feniks“ (2004), "Prisustvo“ (2005), „Greta, stranica 89“ (2009), "Čekaonica“ (2010), "Dragi tata“ (2010), "Očevi su grad(ili)“ i "Čarobnjak“ (2013), "Brašno u venama“ (2015), "Čuvari tvog poštenja“ (2017), "Evgenije Onjegin“ (2018), "Blue Moon“ (2019) i "Čitač“ (2021).

Za festival je režirao predstave “Sluga dvaju gospodara” Karla Goldonija (2012.), operu “Dve glave i devojka” na muziku Isidore Žebeljan i po libretu Borisa Čičovačkog (2016.), kao i “Upotrebu čoveka” po istoimenom romanu Aleksandra Tišme, koprodukciju festivala “Grad teatar” sa Novim tvrđava teatrom, Novosadskim pozorištem na mađarskom jeziku (Ujvideki Sinhaz) i East-West centrom iz Sarajeva (2019/2020. god.).

U obrazloženju žiria se, između ostalog, naglašava da Liješević stvara predstave koje nas se tiču.

"Ne mijenjaju svijet, naravno, ali ga na trenutak čine malo boljim i bujnijim mjestom. Barem za neke od nas, koji još uvijek vjerujemo u taktilnu moć kazališta. Što nije mala stvar", naglašavaju u obrazloženju.

Nagrada "Grad teatar“ dobitniku će biti uručena na XXXVI festivalu "Grad teatar“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније