Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B. [ Mina ]

16. 10. 2021. 10:46   >>  10:51

FCJK

Nikčević bio među najglasnijim afirmatorima crnogorske kulture

Akademik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Milorad Nikčević, bio je jedan od najglasnijih afirmatora crnogorskog jezika književnosti i kulture.

Kako su naveli iz FCJK, to je poručeno na komemorativnoj sjednici povodom njegove smrti, koja je održana juče u Svečanoj sali tog Fakulteta.

Na komemoraciji je govorio dekan FCJK Adnan Čirgić, kao I prodekan FCJK Aleksandar Radoman, profesor Boban Batrićević i akademik i nekadašnji Nikčevićev asistent Vukić Pulević.

Iz FCJK su rekli da je na komemoraciji istaknut značaj Milorada Nikčevića u etabliranju nauke o crnogorskom jeziku i književnosti, promovisanju crnogorsko-hrvatskih kulturnih veza, kao i stvaranju montenegrističkog kadra u Crnoj Gori i u Hrvatskoj.

Čirgić je istakao da je Nikčević bio jedan od najglasnijih afirmatora crnogorskog jezika književnosti i kulture.

“Bio je jedan od najvatrenijih društvenih kritičara u Crnoj Gori. Bio je jedan od onih što za svoga prilično duga vijeka nikad nijesu posrnuli”, naveo je Čirgić.

Iz FCJK su naveli da će se u sijedu u 16 sati održati komemorativna sjednica na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније