Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

25. 09. 2021. 11:58   >>  12:06

UNDERHILLFEST

U okviru programa "U fokusu" sjutra tri filma

Program "U fokusu", u okviru 12. Underhillfesta, počeće sjutra, 26. septembra u 18 sati projekcijom filma “Nun of your business” Ivane Marinić Kragić, na platou Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke.

Taj program UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava.

Kako ističu organizatori, Ivana Marinić Kragić, ujedno je i rediteljka, producenkinja i direktorica fotografije, a sa Ivanom Vuković potpisuje scenario. Film, prati dvije mlade časne sestre koje se upoznaju tokom katoličkog okupljanja i zaljube se. Prostori koje su nekada smatrale utočištem utjehe i duhovnog ispunjenja neočekivano su zemaljski. Razočarane crkvom i zlostavljanjem u njoj donose najtežu odluku – da napuste samostan.

Film je svjetsku premijeru imao na ZagrebDoxu, na kojem je osvojio nagradu publike. Gošća 12. UnderhillFesta je Marinić Kragić.

Nakon toga, u 20 sati, na platou Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke biće prikazan film “Epicentar” reditelja Huberta Saupera koji je gost festivala, a film se prikazuju u saradnji sa CIRCLE -Women Doc Acceleratorom.

Film “Epicentar” je na Sundance Film Festivalu dobio veliku nagradu žirija, na Festivalu Viennale je proglašen najboljim austrijskim filmom, Hainan International Film Festival osvojio je nagradu publike…

"'Epicentar' je imerzivan i metaforičan portret postkolonijalne, 'utopijske' Kube, gdje se još uvijek osjeća eksplozija američkog broda Mejn iz 1898. godine. Ovaj Veliki prasak okončao je špansku kolonijalnu dominaciju u Americi i započeo eru Američkog carstva. U isto vrijeme i na istom mjestu rodilo se moćno osvajačko oruđe: bioskop kao propaganda. U 'Epicentru', Sauper istražuje vijek izuma i stvaranja mitova zajedno sa izvanrednim narodom Havane – posebno njenom djecom, koju naziva 'mladim prorocima' – ispitujući vrijeme, imperijalizam i sam bioskop", navodi se u kratkom opisu filma.

U 22.10 h biće prikazan film "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka koji je takođe gost festivala. Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekada najboljeg prijatelja fotografa Marka Čaklovića, hrvatski režiser Ivan Ramljak kroz dokumentarni film rekonstruiše Markov život i njihov odnos. Film, napravljen od crno-bijelih fotografija, nekoliko VHS snimaka i audio zapisa sjećanja Markove sestre, djevojaka, prijatelja kao i samog režisera, prikaz je, osim veoma lične priče, i vremena i mladosti krajem devedesetih godina.

"O jednoj mladosti" prvi put je predstavljen na Dokufestu u Prizrenu i iako se radi o intimnim sjećanjima samog Ramljaka i drugih na preminulog Marka, film je prihvaćen i kod publike širom Zapadnog Balkana kao i drugdje.

Nakon filmova, razgovore s Ivanom Marinić Kragić, Hubertom Sauperom i Ivanom Ramljakom publika će moći da prati i putem društvenih mreža i YouTube kanala uz podršku Telenor mreže.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније