Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

01. 12. 2019. 23:22 >> 23:20

FESTIVAL GLUMCA

Festivalsko treće veče u znaku priče o ljubavi i boli

Međunarodni festival glumca u Nikšiću trećeg dana zvaničnog, takmičarskog programa bio je rezervisan za predstavu ”I svaki put kao da je prvi”, urađenu po motivima djela ”Tašana” i ”Pokojnikova žena” Bore Stankovića, a u režiji Jovane Tomić i produkciji Kruševačkog pozorišta i Art teme iz Beograda.

Moderator okruglog stola Vanja Kovačević naveo je da predstava govori o kompleksnim muško-ženskim odnosima, kroz univerzalnu priču o ljubavi, boli, ispričanu koz intimne ispovijesti, o pokušaju žene u osvajanju slobode, ali i izgubljenoj bliskosti i toplini, roditeljstvu, snazi da se sve prevaziđe.

Glumica Jelena Matijašević, koja sa koleginicom Jelenom Stajkovac potpisuje produkciju predstave, kazala je da su za nastanak priče bile presudne nesrećne ljubavi i ”lomovi” koje su obje doživjele.

Matijašević je ukazala na to da jedino na šta čovjek ne može da se navikne je bol od ljubavi kada vas neko ostavi, razočara i da je uvijek, kada se to ponovo desi, kao da je prvi put.

"Odlučile smo da ispričamo potresnu istinitu priču, ali da ne bude klasičan teatar, već da vratimo gledaoce u predstavu, u gledanje predstave. Pažnja nije na scenografiji i kostimima, već je sve ogoljeno, kao i svaki glumac”, rekla je Matijašević.

Prema njenim riječima, namjera im je da ”natjeraju” publiku da isprati priču sa scene, da se nađe u svakom liku, da svaka majka nađe sebe i svaki muškarac vidi sebe u nekom od likova.

”Ovo nije samo priča o ženama, već i priča o ljubavi, nerazumijevanju, laži, pretvaranju i pokušajima majki da pomognu svojim kćerkama, Anici i Tašani. Mislim da je bitno da kada čovjek ode sa ove predstave shvati da je bio u pozorištu i ono najvažnije, da je nešto naučio i saznao o sebi, da je bio na sceni, kroz neki od likova", rekla je Matijašević.

Stajkovac je navela da to nije priča o feminizmu, jer su muškarac i žena neodvojivi jedno od drugog, ali da to što ste ”vezani” ljubavlju, ne znači da ste izgubile i svoju slobodu.

"Naprotiv, samo spoznaja ljubavi sa drugim bićem znači osvajanje slobode. Napravivši paralelu od Bore Stankovića i žene sa početka 20. vijeka i nas žena koje danas živimo, shvatamo da se nije mnogo toga promijenilo, već samo govorimo drugačiji jezik, rekla bih malo skrnaviji, a vjerovatno i lišen poetike i onog istinskog i suštinskog u svima nama", rekla je Stajkovac.

Ona je dodala da je ta priča posvećena svima koji su voljeli, patili i ujedno osvojili slobodu.

Prema njenim riječima, u današnje vrijeme savremena tehnologija i komunikacije olakšale su ljudima život, ali i donijele sumnje, doprinijele urušavanju brakova, odnosa među ljudima.

Glumac Đorđe Marković ukazao je na ”rasparčanost” čovjeka i krizu komunikacije, što dovodi do sveopšteg udaljavanja i zastranjivanja i naveo da je i, kroz tri muška lika koje je igrao na sceni, ispričano o gubitku ljubavi, nestabilnosti i eroziji odnosa.

”Nikada se više kao danas ne govori, ne piše i iznose stavovi o ljubavi, a sve manje znamo to da radimo, da opstanemo zajedno, očuvamo porodicu”, rekao je Marković.

Glumica Gordana Đurđević Dimić, koja igra majku u predstavi, rekla je da je najvažnije za ženu za koga će se udati i koliko njen muž može da nosi teret života i brine o svojoj porodici.

Za glumca Nikolu Rakića zanimljivo je što je srpski romantičar i klasičar Bora Stanković, toliko poznavao ženski rod i što su i sada njegove drama ”Tašana” i pripovijetka ”Pokojnikova žena” toliko savremene.

Rakić je ukazao na ogoljenost svuda oko nas, na koju je akcenat stavila i rediteljka Tomić, kroz mrak na sceni, bez scenografije, ali kroz izražen pokret i govor tijela.

Glumica Biljana Nikolić, koja igra majku u predstavi, rekla je da je očigledno, kada se povuče paralela između žena onda i sada, da se ništa nije promijenilo.

Adaptaciju i dramatizaciju predstave potpisuje Dimitrije Kokanov, koreografiju Maja Kalafatić, kostimografiju Selena Orb uz asistenciju Lidije Andrić, a kompoziciju Mišo Cvijović.

Na Međunarodnom festivalu glumca biće izvedeno šest predstava u zvaničnoj, takmičarskoj konkurenciji, a večeras na repertoaru je predstava "Smrt i djevojka", Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), koju je režirao Goran Bulajić, u kojoj igraju Julija Milačić, Dragan Jovičić i Miloš Pejović, a glas iz offa je glumice Jadranke Mamić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније