Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.M.Lj.

05. 10. 2016. 10:37 >> 10:18

OTVOREN FESTIVAL

Svjetski gitaristi u Nikšiću

Ministar kulture Pavle Goranović otvorio je sinoć, u Nikšićkom pozorištu, XI izdanje međunarodnog Nikšić Gitar Festa.

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Goranović je rekao da je Festival umrežio domaće sa umjetnicima brojnih svjetskih zemalja, koje su imale svoje predstavnike na Nikšić Gitar Festivalu.

“Promišljenom politikom vođenja ovakve vrste kulturnog događaja, te pažljivom selekcijom programa, Guitar Fest u Nikšiću je, slobodno mogu reći, polako gradio sebe u svojevrstan brend ovog grada, prepoznat kao ozbiljan projekat, poput regionalnih, pa i evropskih takmičarskih festivala gitare”, istakao je ministar Goranović.

On je istakao da je Nikšić Guitar Festival uspio da održi i unaprijedi svoj status na festivalskoj mapi Crne Gore, pa i znatno šire.

“Tome su siguran svijedok godine trajanja, renome umjetnika i izvođača koji su zbog ovog festivala dolazili i dalje dolaze u Nikšić, a tu je svakako i njegova publika”, dodao je Goranović.

 

Festival je otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i gitariste Marka Topčija iz Ukrajine, a organizatori su pripremili kvalitetan repertoar i za naredne dane ovogodišnjeg izdanja, kada će nastupiti vrhunski gitaristi i muzičari.

Pobjednik ranije organizovanog konkursa i takmičarskog dijela ovog festivala je Ukrajinac Marko Topči, koji je na otvaranju, kao solista izveo koncert za gitaru i orkestar W501 Heitora Vila-Lobosa. Crnogorski simfonijski orkestar je u drugom dijelu večeri interpretirao Simfoniju broj 2 u e-molu, opus 17 Petra Iljiča Čajkovskog.

U narednim danima XI Nikšić Guitar Festivala nastupiće Vlatko Stefanovski i Teodosij Spasov, Duo „Mućkalica“ koji čine Zoran Anić i Nenad Ljubenović, Amir-Džon Hadad (El Amir) i Hoze Salinas.

Nikšić Gitar Fest trajaće do 14. Oktobra, a organizovan je uz podrsku Ministarstva kulture, u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније