Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

M.M.Lj. [ N1 ]

29. 05. 2024. 08:59 >> 08:59

nakon kratke bolesti

Preminuo Al Rudi, Oskarom nagrađeni producent „Kuma“

Producent Al Rudi preminuo je u 95. godini. Holivudska ikona, koja je producirala film "Kum" (The Godfather), umrla je nakon kratke bolesti, potvrdio je portparol porodice.

Rudi je takođe radio na filmu Klinta Istvuda „Djevojka od miliona dolara“ sa Hilari Svonk u glavnoj ulozi. Za oba spomenuta filma nagrađen je Oskarom.

Davno prije uspjeha u filmovima Al je bio koautor TV klasika „Hogan’s Heroes“, koji se prikazivao šest sezona. Od Ala se opraštaju brojni kolege, među kojima su Klint Istvud, Al Paćino i Hilari Svonk.

“Bio je moj veliki prijatelj i jako će mi nedostajati”, rekao je Istvud. Sonk je dodala: “Kad sam s njim radila, bila su to najbolja vremena. On će uvjek biti legenda u mojoj i svačijoj knjizi”.

Al Pacino je rekao: “Rudi je bio predivan prema meni cijelo vrijeme dok smo snimali Kuma. Čak i kad me ostali nisu htjeli, on jeste. Ohrabrio me kad mi je to najviše trebalo i nikada mu to neću zaboraviti.”

Al, punog imena Albert S. Rudi, rođen je u Montrealu, ali je odrastao u Njujorku i na Floridi. Pohađao je srednju školu u Bruklinu prije nego što je dobio stipendiju koja mu je omogućila da studira hemijsko inženjerstvo na Siti Koledžiu u Njujorku. Godine 1956. diplomirao je arhitektonski dizajn na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Rudi je radio na projektovanju kuća za građevinsku kompaniju u Hakensaku. Ali, na kraju se posvetio filmskoj karijeri. Kratko je radio u Warner Brothersu, a potom u Universalu.

Godine 1972. producirao je „Kuma“, adaptaciju romana Maria Puza. Film je doživio ogroman uspjeh i komercijalno i kritički te se smatra jednim od najboljih filmova ikada snimljenih. Film je bio nominovan za 11 Oskara i osvojio je tri – uključujući Rudijevog prvog od dva Oskara za najbolji film.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније