Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

P.R.

25. 05. 2024. 17:40 >> 17:45
Čitaj mi:

BOŽOVIĆ

"Učešće FCCG u Kanu važno za crnogorsku kinematografiju"

Direktorka Filmskog Centra Crne Gore (FCCG) Aleksandra Božović poručila je da je učešće na najznačajnijem marketu na svijetu na Kanskom festivalu veoma važno za crnogorsku kinematografiju.

FCCG na čelu sa Božović učestvovao je na 77. Filmskom festivalu u Kanu. Na najznačajnijem filmskom marketu na svijetu "Marche du Film", FCCG predstavio je aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

Božović je poručila da je učešće na najznačajnijem marketu na svijetu na Kanskom festivalu veoma važno za crnogorsku kinematografiju.

"Prisutnost FCCG kao i predstavnika crnogorske kinematografije na Marche du Film-u značajno doprinose razmjeni iskustava i uspostavljanje novih partnerstava, umrežavanju sa najistaknutijim evropskim filmskim fondovima i vodećim evropskim organizacijama, što omogućava stvaranje sigurnog ambijenta za razvoj talenata u Crnoj Gori i kontinuirani rast crnogorske kinematografije i prepoznavanje njene posebnosti na regionalnoj i evropskoj filmskoj mapi", istakla je Božović.

Na filmskom marketu Kanskog festivala ove godine prikazana su dva crnogorska filma i to "Planeta 7693" i "Roda".

Dječji film "Planeta 7693" reditelja Gojka Berkuljana, po scenariju Ane Vujadinović Tomić, u produkciji Marka Jaćimovića (Giggling Goat Production), koprodukcija je Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije, sa učešćem istaknutih crnogorskih i regionalnih glumaca.

Na marketu je prikazan i dugometražni igrani film "Roda", reditelja Ise Qosje, u produkciji kompanije ABHO Film iz Podgorice, koji je koprodukcija Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije. Film je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, kao i regionalnih filmskih centara, a značajnu podršku je dobio i od fonda Eurimaž.

FCCG je na marketu predstavio i potencijale i kapacitete Crne Gore kao filmske destinacije, kao i katalog "Montenegrin Cinema 2024” koji predstavlja pregled aktuelnih filmskih projekata u različitim fazama realizacije.

Tokom 77. Kanskog festivala, održana je Generalna skupština Asocijacije direktora evropskih filmskih agencija (EFAD), na kome je učestvovala i direktorka Aleksandra Božović. Na ovom događaju okupili su se predstavnici nacionalnih filmskih i audiovizuelnih centara iz zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine, Islanda, Norveške, Republike Severne Makedonije, Srbije, Švajcarske, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom rada usvojeni su dokumenti o vještačkoj inteligenciji i prioritetima udruženja na nivou EU.

FCCG je zajedno sa EWA - Evropskom ženskom audiovizulenom mrežom organizovao i Panel diskusiju "Ojačaj njen film", na temu rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji. Na panelu su, pored direktorke Božović, učestvovale i Valetina Lusuphodjaev direktorka CNC Moldavije, Sonja Prosenc filmska rediteljka iz Slovenije, Ada Solomon rumunska producentkinja i potpresjednica Evropske ženske audiovizulene mreže.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније