Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

М.М.Љ.

17. 11. 2023. 09:40 >> 09:40

SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI GLUMCA

"Meto Jovanovski bio nezamjenjivi prijatelj CNP-a"

Kolektiv Crnogorskog narodnog pozorišta uputio je saučešće porodici, brojnim kolegama i poštovaocima svog počasnog člana, glumca Meta Jovanovskog, koji je juče preminuo u Skoplju u 77. godini.

Iz CNP-a su kazali da je Jovanovski bio nezamjenjivi prijatelj te kuće.

U Crnogorskom narodnom pozorištu Jovanovski je igrao u predstavama „Malograđani“, u režiji Paola Mađelija (2001) i „Urnebesna tragedija“, reditelja Veljka Mićunovića (2014).

„Status počasnog člana Crnogorskog narodnog pozorišta stekao je 2001. godine, a dobitnik je i Velike nagrade 2015. godine, odnosno našeg najvišeg priznanja“, saopšteno je iz CNP-a.

Za ulogu u predstavi „Malograđani“, Jovanovski je dobio nagradu „Veljko Maričić“, Međunarodnog festivala malih scena Rijeka 2002, a za ulogu u „Urnebesnoj tragediji“ nagrađen je i Grand prijem Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću 2015. godine.

„Zadnji put u Crnogorskom narodnom pozorištu boravio je prije šesnaest dana, kada smo zajednički obilježavali jubilej 70 godina postojanja našeg nacionalnog teatra“, navodi se u soapštenju.

Meto Jovanovski, bard jugoslovenskog i makedonskog pozorišta i filma, rođen je 17. januara 1946. godine u Pančarevu. Diplomirao je na Pozorišnoj akademiji u Sofiji 1971. i iste godine se vraća u SFRJ gdje postaje član Dramskog teatra Skoplje. Njegova glumačka karijera počela je i prije završetka studija na sceni Narodnog pozorišta u Štipu. Od tada, za kratko vrijeme, stekao je status jednog od vodećih dramskih umjetnika na prostoru bivše Jugoslavije. Pored brojnih i značajnih uloga u pozorištu, najznačajnije na velikom platnu odigrao je u filmovima „Pre kiše“, „Kad svane dan“ i „Tetoviranje“. Za dostignuća u pozorištu, na filmu i televiziji, tokom duge i bogate karijere, dobio je brojne nagrade, kao i državna priznanja, među kojima su „Sveti Kliment Ohridski“, „11. oktobar“, nagrada za životno djelo „Vojdan Černodrinski“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније