Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

М.М.Љ. [ Beta ]

25. 05. 2023. 08:45   >>  08:45 2

U 96. GODINI

Preminuo uticajni avangardni režiser Kenet Anger

Uticajni američki avangardni filmski režiser Kener Anger koji je prkosio seksualnim i religioznim tabuima u kratkim filmovima kao što su "Scorpio Rising" i "Fireworks", kao i u svom andergraund klasiku "Hollywood Babylon" u kojem je iznio najgore tračeve o filmskim zvijezdama, preminuo je u 96. godini.

Anger je preminuo prirodnom smrću 11. maja u u Kaliforniji, rekao je za Asošijetid pres njegov predstavnik Spenser Glesbi.

Malo ko je tako smjelo i maštovito kopao po zabranjenim djelovima kulture i svijesti kao Anger, među čijim obožavaocima su filmski stvaraoci poput Martina Skorsezea i Dejvida Linča do rok zvezda kao što su Kleš (The Clash) i Rolingstonsi (The Rolling Stones).

Bio je među prvim otvorenim gej filmskim stvaraocima i pionir u korišćenju zvučnih zapisa kao kontrapunkta pokretnim slikama.

Daleko prije uspona panka i hevi metala, Anger je uz muziku prikazivao bajkere, sado-mazohizam, okultizam i nacističke simbole. Kada su se Seks pistols (Sex Pistols) i Kleš pojavili na istom koncertu 1976. godine, iza njih su se prikazivali snimci iz Angerovih filmova.

Najveći komercijalni uspjeh imao je s filmom "Hollywood Babylon". Skandal i Holivud praktično su se zajedno razvili i Anger je sastavio izvanredan i često vjerovatno netačan kolaž od slika kobne saobraćajne nesreće Džejn Mensfild do naširoko osporavanih navoda da je glumica Klara Bou imala seks sa fudbalskim timom Univerziteta Južne Kalifornije.

Završen kasnih 1950-ih taj film je godinama bio zabranjen u SAD

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније