Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

24. 01. 2023. 19:24   >>  25. 01. 2023. 08:29

MONODRAMA "ZLOSTAVLjANjE"

Zapažen nastup Jovane Todorović u Nikšićkom pozorištu

Ako se po jutru dan poznaje, a po prepunoj sali Nikšićkog pozorišta i vraćanju Jovane Todorović tri puta na bis na kraju predstave, izvedene sinoć u okviru repertoara za januar, programa “Nikšićka kulturna scena”, onda je jasno da je probirljiva nikšićka publika doživjela autentičan dramski ugođaj gledajući monodramu “Zlostavljanje” po motivima Andrićeve pripovijetke, koju je dramatizovao Siniša Kovačević.

Piše: prof. dr Dragan Koprivica

Jovana Todorović, koja je odrasla u Budvi i ostala duboko vezana za svoj grad, svoju porodicu, Budvane, kulturu i “Grad teatar”, magistar je dramskih i audiovizuelnih umjetnosti, a glumu je magistrirala na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu u klasi Vide Ognjenović.

Ova agilna mlada umjetnica nevjerovatne energije, dobitnica je i nagrade za najboljeg paštrovačkog studenta za 2017. godinu. Bila je angažovana kao saradnik u nastavi kod Vide Ognjenović i Slobodana Beštića na predmetu Gluma. Dosad se pojavljivala u filmu “Jesen samuraja”, TV-seriji “Urgentni centar”, komadima “Jesenja sonata”, “Viza” i “Međuigre” (režija V. Ognjenović), igrala u više filmova kratkog metra, i komadu “Cijanid u pet” u režiji Božidara Đurovića.

Zatim je napustila Beograd i vratila se Crnoj Gori uz sve rizike prelaska u novu etabliranu sredinu i već pozicionirana glumačka imena i projekte. I sama je kritički raspoložena prema našem današnjem umjetničkom trenutku, svjesna da profit predstavlja možda i najvažniji kriterijum opstanka nekog pozorišnog ili filmskog projekta. Protiv je kulturnih trendova uz prevlast dnevno-potrošačke umjetnosti i lažnog glamura, koji ne ostavlja vidnijeg traga kod gledalaca.

A, sudeći po posvećenosti ove mlade glumice glumačkom zanatu, uz njen stav da sebe nigdje drugdje i ne prepoznaje osim u glumačkom pozivu, treba očekivati da je monodrama, “Zlostavljanje”, koju je nakon više igranja u CNP-u sinoć sjajno izvela i pred nikšićkom publikom uz brojne aplauze, dobra najava njenih sljedećih dramskih projekata i kreativnih pregnuća.

I tokom izvođenja u Nikšiću Todorovićeva je pokazala izrazitu moć empatije, uživljavanja u dramski lik žene u opasnosti od poništavanja njene ličnosti. Nadahnuto je ovaplotila lik junakinje, rječnikom Dostojevskog rečeno, “ponižene i uvrijeđene” u bračnoj zajednici, koja je u obavezi da predstavlja samo sjenku bračnog partnera, bračnog satelita dominantnog supruga, opijenog vlašću nad sudbinama likova oko sebe. Stoga je Todorovićeva uspjela da sa scene pošalje u publiku taj primalni krik nesrećne Anice, svedene na slučajnog partnera i sluškinju svog supruga Andrije Zerekovića.

Kao dokaz više uspješne pozorišne kreacije talentovane Jovane, očekuje se izvođenje “Zlostavljanja” u februaru ponovo u CNP-u, jer je ovaj dramski projekat dio programa Nacionalnog teatra. Treba istaći i da je “Zlostavljanje” dosad već igrano desetak puta, uz lijepe perspektive trajanja ove monodrame o psihičkom nasilju nad ženama, a komad je tim prije bliži i gledateljkama širom Crne Gore u svjetlu nemalog broja sličnih sudbina predstavnica slabijeg pola u nas. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније