Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

A.M. [ BETA ]

16. 08. 2022. 08:27 >> 08:26

POSLIJE 50 GODINA

Izvinjenje indijanskoj glumici koja je odbila Oskara u ime Branda

Akademija filmskih umjetnosti i nauka koja dodjeljuje Oskare uputila je izvinjenje indijanskoj glumici koja je prije gotovo 50 godina izviždana i ismijana na dodjeli nagrade na koju je došla umesto Marlona Branda koji je odbio Oskar zbog ponašanja Holivuda prema Indijancima.

Glumica i aktivistkinja Sačin Litlfeder, koja je Apač i Jaki Indijanka, bila je ismijavana na ceremoniji dodjele Oskara 1973. godine kada je objasnila zašto odsutni Brando ne može da primi nagradu za najbolju mušku ulogu za film "Kum".

Indijanka je kasnije rekla da je obezbjeđenje spriječilo da je fizički napadne Džon Vejn tada zvijezda kaubojskih filmova. Navodi se da ju je ismijao i Klint Istvud i da ju je kasnije Holivud bojkotovao.

"Uvrede koje ste pretrpjeli su neumjesne i neopravdane. Emocionalni teret koji ste nosili i cijena vaše karijere u našoj industriji su nepopravljivi", navodi se u pismu koji je uputio tadašnji predsjednik Akademije Dejvid Rubin (David).

"Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala nepriznata. Zbog toga vam nudimo i najiskrenije izvinjenje i iskazujemo iskreno divljenje", dodaje se u pismu.

Indijanka koja sada ima 75 godina odmah je reagovala.

"Mi Indijci smo veoma strpljivi ljudi, prošlo je tek 50 godina. Moramo da zadržimo smisao za humor. To je naše sredstvo za preživljavanje", navela je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније