Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

P.R. [ Beta ]

06. 01. 2022. 21:26 >> 21:28

U 83. GODINI

Preminuo reditelj Piter Bogdanovič

Američki reditelj, srpskog porijekla Piter Bogdanovič, autor crno-bijelih klasika iz 1970-ih, poput "Posljednja bioskopska predstava" i "Mjesec od Papira", umro je danas u 83. godini.

Njegova ćerka Antonija Bogdanovič rekla je da je umro u svojoj kući u Los Anđelesu prirodnom smrću.

Bogdanovič je bio i scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma.

Pripadao je generaciji "holivudskog novog talasa" ili "novog Holivuda" kao i Brajan De Palma, Džordž Lukas, Martin Skorseze, Majkl Čimino, Fransis Ford Kopola i drugi.

Bogdanovič je karijeru započeo kao filmski kritičar i pasionirano pratio filmove Džona Forda, Orsona Velsa, Hauarda Hoksa.

"Mete" je njegov prvi film, a ubzo nakon njega 1971. snimio je "Posljednju bioskopsku predstavu" koji mu je donio svjetsku slavu i osam nominacija za oskara, uključujući najbolju režiju. Dobio je dva oskara za najbolje epizodne uloge.

Popularna komedija i veliki bioskopski hit "Šta ima, doco?" pojavio se 1972, sa Barbrom Strajsend i Rajanom O'Nilom u glavnim ulogama.

"Mjesec od papira" (1973) komedija o eri depresije, donio je oskara ćerki Rajana O'Nila, desetogodišnjoj Tejtum O'Nil za najbolju sporednu žensku ulogu.

Njegov buran privatni život često je bio u centru pažnje, od dobro poznate afere sa Sibil Šepard koja je počela tokom snimanja filma "Posljednja bioskopska predstava" dok je bio u braku sa svojom saradnicom Poli Plat, do ubistva njegove djevojke, Plejbojeve zečice Doroti Straten i njegov kasniji brak sa njenom mlađom sestrom Luiz, koja je bila 29 godina mlađa od njega.

Autor je više knjiga o filmu i filmskom stvaralaštvu, a pojavio se i kao glumac u mnogim filmovima i TV serijama. Poznat je po ulozi psihijatra iz kultne TV serije "Sopranovi".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније