Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

19. 10. 2024. 08:53 >> 11:27
Čitaj mi:

stav

Plan za mir

Istočni Timor sredinom devedestih godina prošlog vijeka potresali su užasni obračuni i sukobi. U toj negostoljubivoj atmosferi, jedan čovjek će u svojoj torbi nositi plan za mir. Kišno i sparno oktobarsko popodne u gradu Dilili, dočekalo je nekadašnjeg studenta filozofije sa Sorbone i poliglotu Sérgia Vieira de Mella, brazilskog diplomatu.

 Kao visoki predstavnik UN, imenovan je za šefa mirovne misije UNTATE u Istočnom Timoru. Uloga koju je dobio na osnovu svog bogatog iskustva u mirovnim misijama, ostaviće neizbrisiv trag u istoriji UN. Prozvan „Stručnjak za teške misije”, bio je na njenom čelu od 1999 do 2002. godine, a ona će ostati upamćena kao primjer uspiješne mirovne misije.

Misija u Istočnom Timoru jedan je od mnogih koje sprovode UN u cilju uspostavljanja i održavanja mira u nestabilnim regionima. Prva zvanična mirovna misija pokrenuta je 1948. godine, kada je SB UN uspostavio UNTSO. Uloga misija bila je nadgledanje primirja između Izraela i arapskih država, nakon arapsko-izraelskog rata.

Simbol UN, plava boja šlemova i uniforme, nastaje vizionarskim potezom generalnog sekretara UN Dag Hamaršeld, i kanadskog ministra spoljnjih poslova Lester Pearsona. Oni su 1954. godine osmislili prvu misiju UN sa oružjem u Egiptu (UNEF). Nakon Hladnog rata misije proširuju svoj spektar djelovanja na izgradnju i obnavljanje sukobom zahvaćenih država i pružanje humanitarne pomoći. Primjer takve misije je UNTAC u Kambodži.

Značaj mirovnih misija UN za očuvanje svijetskog mira i bezbjednosti je višetruk, ali je njihova učinkovitost ponekad upitna. Mirovne misije doprinose sprečavanju i deeskalaciji sukoba. Aktivnostima na terenu doprinose smanjenju humanitarne katastrofe, dopremanjem i distribucijom humanitarne pomoći.

Uspostavljaju adekvatnu medicinsku pomoć u ratom razorenim područjima. Smanjuju nacionalne i regionalne tenzije. Rade na promociji poštovanja ljudskih prava i sloboda i doprinose razvoju lokalnih zajednica u administrativnom i obrazovnom smislu. Međutim mirovne misije u nekim slučajevima ne daju potrebne rezultate, te se smatraju neuspijelim. Takvi su primjeri misija u Ruandi, Angoli, Bosni i Hercegovini, Kongu i Libiji. Faktori nesupijeha su različiti i mogu biti: nedostatak jasnog mandata, ograničeni resursi, politička neslaganja unutar međunarodne zajednice i složenost sukoba u kojima su angažovane.

Mirovna misija UNIFIL danas stoji na linij razdvajanja Izraela i Libana. Ova demarkaciona linija i mandat misije uređen je nakon rata 2006. godine. Misija se sastoji od vojnog i civilnog osoblja. Izraelska vojska je prvo sugerisala , a zatim preduzela konkretne aktivnosti protiv ove misije, ispaljujući hice na jedan od njenih položaja. Zvuči paradoksalno da je jedna mirovna misija napadnuta od vojske države koja je članica UN i koja je dala mandat ovoj organizaciji kao i samoj misiji.

Dalji napadi izraleske vojske doveli bi UN i misiju u do sada neviđenu situaciju, da upotrijebi oružje u svojoj odbrani protiv regularnih vojnih snaga svoje članice.

Bliski istok pred međunarodnu zajednicu postavio je još jednu kriznu situaciju, čije razmijere mogu promjeniti shvatanje pojma mir i potrebu za njim. Velike države imaju priliku da u konkretnom slučaju pokažu svoju moć i zaštite misju, štiteći tako univerzalne vrijednosti. Konačno misija međunarodne zajednice je misija mira, ne misija stvaranja straha.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се