Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

27. 09. 2024. 07:22 >> 11:19
Čitaj mi:

Problem Stare varoši

Britanski dnevni list “The Guardian” 2016. godine objavio je članak o Podgorici – sa provokativnim pitanjem: da li je glavni grad Crne Gore najdosadniji grad u Evropi? I bez čuvenog Gardijana nama je to odavno poznato.

Takav ili sličan doživljaj Podgorice imaće mnogi gosti koji su kraće ili duže vrijeme boravili u našem gradu posljednjih decenija. To su čak tvrdile i pojedine diplomate, kojima je svojstven mek i nezamjerajući rječnik.

Neću reći ništa novo ako vas podsjetim da ljudi sa strane realnije i trezvenije sagledavaju estetiku i životni puls nekog grada. Mi, koji smo odrasli u Titogradu i Podgorici, upleteni smo u mrežu nostalgije, uspomena, reminiscencija, pa smo pristrasni i subjektivni.

Ali jedno je sigurno, to čak i Podgoričani razumiju – da Podgorica ima sređen stari i prvobitni grad, ona ne bi bila dosadan i prozaičan prostor. Drevni djelovi grada, konzervirani i pristupačni, svaki grad čine opsjenarskim, slojevitim, istoričnim, umjetničkim..., a to posebno važi za mediteranske gradove.

Je li moguće zamisliti Beograd bez Skadarlije, ili Sarajevo u kome bi Baščaršija bila zapuštena poput naše Stare varoši? Dakle, govorim o neshvatljivom i suludom odnosu višedecenijskih uprava Titograda i Podgorice prema divnoj i nadahnutoj Staroj varoši. Isto bi se moglo reći i za Drač...

Čak i ovih predizbornih dana, kada se pripremamo da izaberemo novi podgorički parlament, kada političari obećavaju i moguće i nemoguće, niko ne pominje, makar i u lažnoj projekciji, adaptaciju i oživotvorenje davno usnule i devastirane Stare varoši.


Stara Podgorica, orijentalna i palanačka, imala je svoje ćudi i ljepotu..., duh autentičnosti. Hermetičnost uskih i bedemskih ulica Stare varoši i mirise nekadašnjih zanata nikada nije nadomjestila puno mlađa Mirkova varoš.

Ali ta orijentalno-islamska zavičajnost Podgorice postaće najveći gubitnik kroz ideologizovanu i inertnu politiku crnogorskih komunista – predivna Stara varoš nije turistički aktivirana. Komunisti su jednako vladali pomenutim Beogradom i Sarajevom, kao i Mostarom, Dubrovnikom i Skopljem, ali su njihovi komunisti imali senzibiliteta za stara gradska jezgra koja i danas govore deskriptivnim jezikom i slikama prohujalih vremena. Crnogorski komunisti bili su krajnje servilni i snishodljivi prema Titu i titoizmu – oni su jedini u tadašnjoj Jugoslaviji promijenili staro i lijepo ime glavnog grada, i preimenovali ga po 'najvećem sinu naših naroda i narodnosti'. 'Šta će novom gradu i novoj socijalističkoj ideji Stara varoš kao arhitektonsko-ambijentalni izraz starih i prevaziđenih vremena - kada je istorija počela sa Komunističkom partijom Jugoslavije odnosno Crne Gore'!

Kasnije 'demokratske' vlasti (DPS) zadržale su isti pasivni odnos prema drevnom kastelu iznad Skalina. Upravo će taj gradski motiv odabrati veliki Petar Lubarda, pretačući ga u najljepšu sliku Titograda – naravno sa bijelim i blještećim zgradama socrealizma u pozadini. Danas se često govori o Podgorici koja treba da siđe na rijeku. Stara varoš je to davno uradila, poetski i imaginarno kroz Skaline i apstraktnu Tabahanu sišla na Moraču i Ribnicu. Dakle, Podgorica je, čini mi se, jedini grad na svijetu koji se odrekao svog starog i istorijskog jezgra. Da li zauvijek?

Frojd je rekao da je djetinjstvo roditelj čovjeku, a ja bih zaključio: Stara varoš je majka Podgorice i Titograda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се