Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

30. 07. 2024. 08:00 >> 07:54

STAV

"Čuvari kineskog naroda i graditelji svjetskog mira"

Današnji svijet sve više postaje zajednica sa zajedničkom budućnošću u kojoj smo među vama mi, a među nama ste vi.

Autorski tekst vojnog atašea u ambasadi NR Kine pukovnika Cao Đijafeng-a

Predsjednik Si Đinping je 21. aprila 2022. godine prvi put predložio „Globalnu bezbjednosnu inicijativu“ na ceremoniji otvaranja Godišnje konferencije Boao foruma za Aziju, zalažući se da sve zemlje svijeta treba da podržavaju zajednički, sveobuhvatni, kooperativni i održivi potpuno novi bezbjednosni koncept, te usvoje sveobuhvatan, sistematičan i dinamičan dijalektički pristup sagledavanju pitanja globalne bezbjednosti i zagovaraju upotrebe kolektivne bezbjednosti za rješavanje globalnog deficita mira.

Ova inicijativa jasno daje odgovor na pitanje jednog vremena i istorijsko pitanje: „Kakav koncept bezbjednosti je potreban svijetu i kako sve zemlje mogu da ostvare tu zajedničku bezbjednost?“.

Ona jasno izražava insistiranje Kine na putu mirnog razvoja i zajedničke izgradnje harmoničnog i simbiotskog međunarodnog bezbjednosnog poretka. Ova inicijativa pruža nove smjernice djelovanja za eliminisanje osnovnih uzroka međunarodnih sukoba, daje odgovor na međunarodne bezbjednosne izazove i promoviše mir i razvoj u svijetu.

Ona pruža novi put implementacije za rješavanje globalnih bezbjednosnih dilema i jačanje upravljanja globalnom bezbjednošću i doprinosi boljoj reakciji na njih zahvaljujući kineskoj mudrosti.

Ova inicijativa je takođe javno dobro koje je Kina dala kao doprinos upravljanju globalnom bezbijednošću i pokazuje diplomatske odgovornosti Kine kao jedne od vodećih svjetskih sila u novoj eri.

Na novom putu, Kineska narodnooslobodilačka armija je spremna da radi zajedno sa vojskama drugih zemalja na održavanju mira u svijetu, unapređenju univerzalne bezbjednosti, postizanju zajedničkog prosperiteta i doprinosu izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Komunistička partija Kine je 1. avgusta 1927. godine pokrenula ustanak u Nančangu i tako je rođena Kineska narodnooslobodilačka armija. Od tada, narodna vojska pod vođstvom Komunističke partije Kine herojski se posvetila istorijskoj bujici traženja oslobođenja i sreće za kineski narod i traženja nezavisnosti i preporoda kineske nacije.

Kineska narodnooslobodilačka armija je više od 90 godina prolazila kroz ratne vihore, savladavajući prepreke i podnoseći ogromne žrtve, i postizala slavne pobjede jednu za drugom. Na tom putu, Kineska narodnooslobodilačka armija je držala korak sa razvojem dijela Komunističke partije Kine i kineskog naroda, izrasla u toj borbi, unaprijedila svoje naslijeđe i strukturu, kao i poboljšala nivoe revolucionarnosti, modernizacije i regularizacije.

Ulazeći u novu eru, Kineska narodnooslobodilačka armija, pod vođstvom Centralnog komiteta partije sa predsjednikom Si Đinpingom kao njenim jezgrom, temeljno je primijenila predjsednikovu Misao o jačanju vojske, temeljno primijenila vojno-strateške smjernice za novu eru, i pridržavala se principa izgradnje jake vojske kroz politiku, jačanja vojske kroz reformu, jačanja vojske kroz nauku i tehnologiju i jačanja vojske kroz razvoj talenata.

Zatim, za vođenje vojske u skladu sa zakonom, fokusiranje na obuku i pripremu za rat, ubrzanje modernizacije vojne teorije, vojno organizacione forme, vojnog kadra i naoružanja i opreme, ubrzanje razvoja mehanizacije, informatizacije i obavještajne integracije.

Takođe, obezbijedićemo da se stogodišnji cilj izgradnje vojske ostvari do 2027. godine, u osnovi realizuje modernizacija nacionalne odbrane i vojske do 2035. godine, a narodna vojska izgradi u vojsku svjetske klase do sredine ovog vijeka.

Od 18. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, kineska vojska je, vođena razmišljanjima Si Đinpinga o jačanju vojske, aktivno učestvovala u međunarodnim mirovnim operacijama, pomorskoj pratnji, humanitarnom spasavanju i drugim operacijama i uvijek je bila graditelj mira u svijetu, davalac doprinosa globalnom razvoju i branilac međunarodnog poretka.

Kina je ključna sila u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i igra dragocjenu ulogu u njima. Kina je uvijek aktivno ispunjavala svoje obaveze kao velika sila i preuzimala međunarodne obaveze. Od 1990. godine, Kina je poslala više od 50.000 mirovnjaka u više od 20 zemalja i regiona da učestvuju u skoro 30 mirovnih operacija Ujedinjenih nacija.

Suočeni sa raznim izazovima, kineski mirovnjaci kao što su Šen Liangliang, Li Lei i Jang Šupeng herojski su žrtvovali svoje živote na prvoj liniji mirovnih snaga, braneći svoju zakletvu svojom mladošću i životima.

Kineska mornarica je kontinuirano slala više od 40 pratećih flota u Adenski zaliv i somalijske vode i završila je više od 1.500 grupa i više od 7.100 misija pratnje za kineske i strane brodove. Kineska vojska aktivno učestvuje u međunarodnoj pomoći u slučaju katastrofa i humanitarnoj pomoći, šaljući profesionalne spasilačke snage u zemlje pogođene katastrofama za spasavanje i pomoć u tim situacijama, pružajući zalihe pomoći i medicinsku pomoć.

Bolnički brod kineske mornarice „Kovčeg mira“ otisnuo se u inostranstvo više od 10 puta i posjetio je razne djelove svijeta, te je na desetine zemalja koristilo njegove usluge dijagnostike i liječenja pacijenata različitih nacionalnosti i boja kože.

Bez obzira na to kako se vremena mijenjaju, kineska vojska je uvijek vjerno sprovodila koncept zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, podržavala zajednički, sveobuhvatni, kooperativni i održivi novi bezbjednosni koncept, aktivno ispunjavala međunarodne odgovornosti vojske velike sile i nastojala da doprinese izgradnji prelijepog svijeta trajnog mira i univerzalne bezbjednosti.

Kina i Crna Gora njeguju duboko tradicionalno prijateljstvo, a praktična saradnja u različitim oblastima između dvije strane nastavlja da se produbljuje. Radujemo se prilikama da naše dvije vojske unaprijede međusobno razumijevanje i povjerenje, jačaju razmjenu i saradnju i zajednički čuvaju mir i stabilnost u svijetu!

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се