Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

12. 07. 2024. 06:59 >> 06:51
1

OSVRT

Policijske škode i ćirilica 

Serija novih automobila koji će biti stavljeni na raspolaganje Upravi policije stigla je prije nekoliko dana u Podgoricu. Kako se može vidjeti na fotografijama, natpis policija ispisan je i ćirilicom, a to je najavljeno i ranije.

Ćirilični natpis ideja je koja je potekla od ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića. U jednom dijelu društva, odnosno u medijima i među intelektualcima crnogorske i prozapadne orijentacije (iako je ona često samo deklarativna) ćirilica na policijskim automobilima isprovocirala je glasno negodovanje i gotovo ogorčenje.
 
I neće biti prvi put da se u redovima tog legitimnog kulturološkog opredjeljenja ćirilica smatra nečim što je nazadno i anticrnogorsko.
 
Dakako - ćirilica je pismo koje je u 'nesporazumu' sa prozapadnim stremljenjem moderne i postreferendumske Crne Gore. Ja se nalazim na krajnje suprotnom motrištu i čini mi se da je upravo ćirilica najsnažnija identifikacija Crne Gore i njenog kulturnog bića, pa nerado posežem za opštim mjestima iz našeg duhovnog legata.
 
Mnogi teoretičari kulture, antropolozi i etnolozi s pravom tvrde da se jedan narod na istorijskoj sceni pojavljuje i formira prvenstveno kroz najmarkantnija književna djela. Treba li podsjećati da su naše najvrednije knjige pisane ćiriličnim pismom - baš one knjige kojima objašnjavamo sebe, našu tradiciju i porijeklo.
 
Pismo je forma, a forma često nadilazi suštinu i nosi tajnu. Kod nas u Crnoj Gori Njegoševo svevremensko književno djelo, pisano naravno čirilicom, stameno stoji u središtu naše nacionalne prepoznatljivosti.
 
Vjekovima prije Njegoša imali smo Miroslavljevo jevanđelje, najznačajniji spomenik južnoslovenske ćirilične pismenosti iz 12. vijeka, a onda i Cetinjski oktoih prvoglasnik, prvu štampanu knjigu na Balkanu, koja je objavljena 4. januara 1494. godine u Štampariji Crnojevića na Cetinju.
 
Dakle, gdje god zahvatili iz našeg stvaralačkog, identitetskog i nacionalno arhetipskog blaga, neizostavno srećemo ćirilicu. Ona je postojana jezička manifestacija, koja sabira i koordinira ono najbolje iz naše pisane baštine, a baština je kolektivna sudbina i udes svakog naroda. I kako onda da nekome smeta ćirilica, i to - u ime Crne Gore?
 
Neću reći da takvima zapravo smeta Crna Gora, ali čudno i neshvatljivo je to podozrenje... Zamislite da u Kini neko kaže, a da pritom nije klinički slučaj: šta će nam sistem logografa! Crna Gora i ćirilica su u organskom savezu. Martin Hajdeger je na jednom predavanju rekao: "Čovjek se jezički ispoljava iz onog jezika na koji je njegovo biće nagovoreno. Takav jezik nazivamo maternji jezik.”
 
Naravno, ćirilica je vitalni dio našeg jezičkog izraza, njegova maternja i ontološka podloga.
 
U drugoj ravni, kao što već naznačih, iz jednog tabora naših proevropskih poslenika jasno se osjeća taj skorojevićki poriv odricanja od zavičajnog i postojbinskog - njima se čini da se ćirilicom konfrontiramo Zapadu i savremenom dobu.
 
Opet se nalazimo u prostoru zablude, neznanja i činovničkog duha. Na sreću, Evropa i Zapad mnogo su ljepsi i razigraniji nego u njihovim zakrivljenim konceptima, iako i Zapad ima svojih 'zakrčenja' i stranputica.
 
Upravo će umjetničku elitu i avangardu Zapadne Evrope i Sjedinjenih Država zavesti i osvojiti magijski film Andreja Tarkovskog, koji opisuje umjetnički nagon Andreja Rubljova, najvećeg pravoslavnog ikonopisca iz 14. vijeka. A šta je pravoslavna freska do ćirilica u slikarstvu? Sličan prodor na Zapadu ostvariće i Sergej Paradžanov, ali i Saša Petrović i Emir Kusturica.
 
Zapad prihvata pojedinca u punoći značenjskog jedino ako dođe sa autentičnim i ishodišnim bagažom. Naši zapadnjaci elementarno ne poznaju Zapad i njegovu rascvjetalu otvorenost, i to je apsurd našeg trenutka. I koliko mi u stvari razumijemo Zapad? Mislim da nije slučajno što je jedini jugoslovenski nobelovac pisao ćirilicom. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се