Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

19. 05. 2024. 08:21 >> 09:55
1
Čitaj mi:

stav

Ponovo silovana

Samo je muka u njoj živa i ne govori ni jednim poznatim jezikom.Ona, slomnjena i krta, živi u nadi da je nikad i nigdje niko neće prepoznati. On neće imati problema da po izlasku sa robije, kao da se ništa nije dogodilo, nastavi tamo gdje je stao.

ONA, ON I ONI

Ona je višestruko silovana. Ona je dijete. Imala 15 godina.

On je silovatelj. On je B. B. Imao je 46 godina. Na slijepu poslušnost je prisiljavao prijeteći joj da će, oko progovori, ubiti oca i bez posla ostaviti njenu majku.

Oni su vijeće Apelacionog suda. Oni su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Život ne zna kad je dosta. Ona je, odlukom koju su oni donijeli, ponovo silovana. Očajanje je istinsko a zbilja ružan san. Na to mislim kad konstatujem ponovo silovana. Beskontaktno silovana...

On je već odležao polovinu kazne jer su mu Oni s maksimalnih 15 smanjili kaznu na osam godina zatvora.

Oni su odluku donijeli s razloga slobodnog sudijskog uvjerenja da je Viši sud, gdje je B.B. dobio 15 godina robije, višestrukom silovatelju i ranijoj osuđivanosti okrivljenog dao prenaglašen značaj.

Da li su njena patnja i poniženja koja je trpjela beznačajni?

ONA I ON

Ona će, koristiću kondicional, možda do kraja života imati slike zlostavljanja, noćne more, intenzivan strah. Izbjegavaće situacije ili mjesta koji je podsjećaju na traumatski događaj. Mogu da je prate anksioznost i depresija, visok nivo tjeskobe, panike, socijalne fobije. Možda nikada neće uspjeti da se oslobodi tuge i beznađa. Možda će izgubiti interes za aktivnosti koje su joj prije bile ugodne. Do kraja života strahovaće od oštre sablje jezika muškaraca i žena koji će je olajavati. Ona možda neće spoznati besmrtnu radost poljupca.

Možda je svako ovo možda suvišno. Što vi mislite?

On će se, dok ona gori u noćnim morama, tu nema mjesta za kondicional, osam godina dosađivati u zatvoru. Na kraju će svi zaboraviti zašto je u zatvoru.

Ostatak njenog života može odrediti nisko samopoštovanje i krivica. Osjećaj sramote. Vjerovaće da je ona kriva što joj se to dogodilo. Imaće poteškoće s povjerenjem i vezama. Strahovaće od intimnosti. Izbjegavaće društvene interakcije.
On će osam godina njegovati ljutnju što je razotkriven.

Ona može imati skłonost ka samopovređivanju, zloupotrebi supstanci, rizičnom seksualnom ponašanju, čak i samoubilačkim mislima ili pokušajima. Možda će se spasavati kroz odvojenost od stvarnosti, tijela ili uma. To bi bio njen način suočavanja s traumom.

On će pokrenuti veze da mu očinska uprava zatvora zbog primjernog vladanja i jer je u “svemu veliki napredak učinio” odobri vikende koje će provoditi doma sa svojima. Ako ga zakači kakva opšta amnestija, možda se provuče sa 6 godina robije. Kroz prozor zatvorske ćelije vidi planine i ne zna da su sve one male i sitne spram njegovog poganluka.

Ona će imati poteškoće u školi i svakodnevnim aktivnostima zbog problema s fokusiranjem ili pamćenjem. Nikada neće vidjeti vedro nebo slave i uspjeha. Živjeće u nadi da je nikad i nigdje niko neće prepoznati. Živjeće slomnjena i krta. Njena muka ne govori ni jednim poznatim jezikom.

On neće imati problema da po izlasku sa robije, kao da se ništa nije dogodilo, nastavi tamo gdje je stao.

Za nju je vrijeme stalo. Potrebna joj je kvalitetna psihološka podrška, a terapija i okruženje koje pruža sigurnost i razumijevanje mogu značajno pomoći u procesu oporavka. Potrebni su joj terapeuti specijalizovani za traumu koji koriste različite pristupe kao što su kognitivno-bihevioralna terapija (KBT), terapija usmjerena na traumu, ako neko voli sktaćenice EMDR (desenzitizacija i reprocesiranje pokretima očiju), koju terapeutima rade kako bi pomogli žrtvama da obrade i prevladaju traumatska iskustva. Imamo li ih?

Njemu je potreban neko ko će mu uplatiti novac za kupovinu potrepština u zatvorskoj kantini. Njemu je potreban neko ko će se pobrinuti da podaci o njemu ostanu skriveni za javnost. Uvijek se nađe neko. U zajednici čiji su muškarci vjekovima mogli imati seks samo ako siluju djevojku ili je ožene, uvijek će se naći neko. Muška solidarnost...A ja kažem muška bruka.

MI

Nama je potreban neko ko njoj može pružiti edukaciju, podršku porodici i prijateljima žrtve kako bi znali kako najbolje pomoći i pružiti potrebnu emocionalnu podršku. Ima li zainteresovanih?

Mi bi njima, sudskom vijeću Apelacionoga suda, sudijama Predragu Tabašu, Srđanu Vujoviću i Vesni Moštrokol, sudijama koji, kako tvrde, djeluju sa slobodnim sudijskim uvjerenjem da pomažu u ostvarivanju pravednosti, mogli, na način starinski, postaviti dva jednostavna pitanja: Imate li vi đecu? Vjerujete li u sreću i napredak?

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се