Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

20. 02. 2024. 10:10 >> 10:12
Čitaj mi:

VRHUNAC OSMINE FINALA

Italija-Španija na 360⁰

Nakon što smo vidjeli demonstraciju snage dva najveća favorita Sitija i Real Madrida, novi potop Bajerna i bitnu pobjedu intrigantnog PSŽ-a ovu rundu će potpuno obilježiti dueli italijanskih i španskih timova koji imaju dalekosežni značaj za ovu i čak narednu sezonu.

Puno toga je u igri danas i sjutra vezano za mečeve Inter-Atletiko Madrid i Napoli-Barselona, naravno još više kad budu revanši za tri sedmice. I za same timove, ali i za njihove lige. Španci će imati revanše na svom terenu, jer su čak četiri njihova tima osvojili prvo mjesto u grupama i to treba da bude prednost, ali i ova runda gdje Italijani imaju faktor domaćeg terena može da se ispostavi itekako uticajnom. Inter je izgubio trku sa šestom silom španskog fudbala Sosijedadom, prošlo je nevjerovatno ispod radara i koliko je bio inferioran u ta dva meča. Preciznije, totalno inferioran na Anoeti, a bez ikakvih rješenja na svom terenu gdje je tada oslabljeni tim Algasila rutinski ostvario ono što im je trebalo, a to je remi.

Kontrola lopte, dinamičnost i presing kojim je Sosijedad učinio inferiornim Inter trebalo bi da bude i snažno upozorenje na nivo španskih timova i koliko mogu biti opasni za sve italijanske, jer Inter se sa druge strane želi predstaviti i kao ubjedljivi líder Serije A i po nekima treći kandidat za osvajanje LŠ nakon Sitija i Reala. Dvije dimenzije koje su u velikom kontrastu, zato će večerasnji sudar sa jakim Atletikom dati puno odgovora.

Naravno, sa pozicije finaliste prošle sezone i brojkama koje ima sada u Kalću mnogima je lako da "zaborave" što je bilo protiv Sosijedada, ali Inzagi sigurno ne razmišlja tako i već odavno najavljuje ovaj dvomeč sa svojim prijateljem Čolom kao paklen. Njegov sistem 3-5-2 izgledalo je da nose bočni igrači Dumfriz i Dimarko, sa ključnim veznim igračem Čalganogluom kojem je izmislio novu poziciju i dva napadača koja rešetaju, istina bez pravih alternativa. Sada već nova situacija, Darmian se nametnuo ispred Dumfriza, a Čolo ističe kao najveću opasnost upravo dva igrača iz posljednje linije, lijevog štopera Bastonija i desnog Pavara koji svojom tehnikom daju bezbroj dubinskih pasova, a često ugrožavaju i gol. Večeras neće biti Aćerbija, spreman je De Fraj.

Atletiko ima puno oružja da ih stavi na muke, i energije i suvog kvaliteta. A odavno nisu stigli tamo gdje žele u Ligi Šampiona, nakon što su četiri sezone zaredom (2014-2017) igrali stalno finala i polufinala, a 2018 osvojili Ligu Evrope i Super Kup. Istina, bili su prije dvije godine u četvrtfinalu i ispali tijesno od Sitija, ali prošle sezone su ispali već u grupi i to kao posljednji, savladani i od Briža i bili su veliko razočaranje. Sad je puno drukčije, osvojili su grupu ispred Lacija i Fejenorda, igraju veoma dobro. Bili su na San Siru prije dvije sezone, nadigrani od Milana, a potom preokrenuli nakon isključenja Kesija, kad je Čolo ubacio pet napadača u igru.

Potom ih je Milan pobijedio u Madridu golom Mesijasa. Sa Interom su igrali u Super Kupu 2010 i slavili glatko 2:0 golovima Agera i Simaa. Ove sezone njihova snaga je tandem Grizman-Morata, dva velika povratnika koja igraju briljantnu sezonu, Morata nikad nije igrao s takvim kontinuitetom. Kod CČola se ratnici uvijek vraćaju, tako je bilo i sa Dijegom Kostom i mnogima, samo se Falkao nikad nije vratio nakon 2013. Grizman je nevjerovatan, Dešam ga je vratio nazad u selekciji Francuske i kao da mu i to odgovara, u Atletiku daje golove, namješta, vraća se i osvaja lopte. Morata se povrijedio u Sevilji, otpisali ga za ovaj mec i projektovali opasnog Depaja, koji je takođe odmaran u subotu kao i Grizman, igrali su nepredvidljivi Korea i džoker Ljorente. Ali čudesno se oporavio Morata i sad su svi tu, Simeone mora da odluči.

Koke i De Pol su mu stožeri na sredini, najveće iznenađenje sezone ofanzivni brazilac Lino, dešnjak na lijevoj strani, ali pažnja i na Rikelmea desno, dok je Vitsel sada već štoper dirigent uz našeg Savića. Igralo je tu još dosta igrača ove sezone, onaj gusti 4-4-2 zamijenio je titule 2020/21 sa ofanzivnim 3-5-2, puno dodavanja i ofanzive, visok ritam, ali i primaju znatno više golova nego prije. Moguće da će mnogi biti iznenađeni posjedom lopte i koliko će Atletiko željeti da se nametne već na San Siru. Strašno intrigantan mec.

Napoli-Barsa Španci su već nazvali "živom lomačom". Igrali su već 2020 i 2022. u isto ovo doba godine. Prije četiri godine u Napulju je bilo 1:1, a na revanš se čekalo pola godine zbog kovida, u avgustu 2020 Barselona je slavila 3:1 na praznom Nou Kampu, uz šou Mesija. Prije dvije godine u LE bilo je 1:1 na Nou Kampu, a onda burnih 2:4 u Napulju, prošla je opet Barselona i to u fazi pune rekonstrukcije kad su Pedri, Gavi, Obamejang, Feran Tores, Adama Traore i Dembele dali krila novom projektu Ćavija, a Spaletijev Napoli još nije imao potencijal koji je buknuo naredne sezone kad su briljantno osvojili skudeto. I onda je došla ta godina kad su i jedni i drugi postali šampioni svojih zemalja i to ubjedljivo i zasluženo. Tako sada pričamo o okršaju šampiona, ali u situaciji kad se sve promijenilo, Napoli je deveti u Italiji i davno se oprostio od svoje krune, a Barselona treća u Španiji, odavno zaostala za Realom. Potresa je bilo i previše, Napoli je već promijenio tri trenera od te majske fešte, a Ćavi je već objavio odlazak u junu, a pitanje hoce li i dotle dogurati.

Odlazak Spaletija bio je bolan, ali niko nije mislio da će šampionska ekipa koju su napustili samo Kim i Lozano ovako brzo da se raspadne. Dugo se samo čekalo da se vrate u svoj ritam i počnu da rešetaju, ali Garsija je samo tonuo, a Mazari nakon pobjede u Bergamu i dobrih partija protiv Juvea i Reala počeo da gubi nestvarno i dotakao dno. Sinoć je i on smijenjen, doveden je preko noći Francesko Kalcona, vjerni pomoćnik Sarija od 2007 do 2018, zaključno baš sa Napolijem gdje su igrali predivan fudbal, ali i Spaletija 2021/22 kad su postavljeni temelji za skudeto.

On je onda otišao na poziv bivšeg kapitena Napolija Hamšika u Slovačku i odveo je na Euro, i vodiće je ovog ljeta, imaće dva paralelna posla. Sari ga je i predložio De Laurentisu telefonskim pozivom, iako sada vodi Lacio. Magična ideja bila je da mu Hamšik bude pomoćnik, ali za sada otpala, možda nakon ljeta ako ostane. Kalcona zna Napulj, ide odmah u vatru, danas trening i sjutra debituje protiv Barse, valjda bude spreman Osimen i to je onda druga priča. Napoli je i dalje pun potencijala, doveo je i pet igrača u januaru, Kvarackelija je velemajstor, a u dva meča jesenas protiv Reala igrali su izuzetno, oba puta stizali do 2:2, izgledalo da mogu i do pobjede, pogotovo kući početkom oktobra, ali Anćeloti je oba puta u finišu slavio zahvaljujući klasi Belingema i Vinisijusa.

Apropo, taj Real koji će uz Vinisijusa, Rodriga, Belingema, Diaza, Gulera, Pasa i Endrika, sada imati i Mbapea i Dejvisa već zovu ponovo galaktikosima. A gdje je tu Barsa? Ranije je bila veliki favorit protiv Napolija, a sad niko ne zna šta da misli. Barsa igra redom vratolomne mečeve, nezavisno da li igra sa Seltom (3:2) i Granadom (3:3) ili trećeligašima u kupu, odnosno Realom, Atletikom i najjačim timovima. Izuzetno opasni naprijed, sa talentima poput Pedrija, Jamala koji je već postao jedan od ključnih igrača u beskrajnoj mladosti, potom Ferana, Žoaa Feliksa, Rafinje, ali i novih mladića Gujua, Fermina i brazilskog tinejdžera Vitora Rokea, uz naravno neprikosnovenog Levandovskog. Sa De Jongom i Gindoganom na sredini i ofanzivcima poput Kansela i Baldea ili Alonsa to bi trebala biti perfektna mašina, ali daleko od toga, balans uopšte ne postoji, odbrana je od početka na udaru, svi se pitaju gdje je nestala ekipa koja je prošle sezone pješke osvojila títulu i koja je sad trebala biti još jača i vratiti se u evropski vrh. 

Ćavi je lansirao puno talenata, možda je prelako pustio Kesija, Obamejanga, Dembelea i još neke s početka svog projekta, ali nakon pritiska morao je da ode, iako ima ovaj klub u krvi. Da ode u junu, ali ako ne prođe Napoli kažu da neće ni to dočekati već će preuzeti Rafa Markez, jos jedna legenda iz prve ere Laporte. Bila bi zaista šteta da ode na takav način, ali prošle sedmice pričao je sa bivšim saigračem Dekom koji je sada direktor i sve mu je rečeno. Barsa je već izgubila Super Kup (debakl u finalu sa Realom) i Kup Kralja (krah u Bilbau 4:2), a u prvenstvu je treća, prišla je na dva boda hitu Đironi a na osam bodova Realu, međutim do kraja mora da gostuje i Realu u klasiku i Atletiku na Metropolitanu i Đironi i strašnom Bilbau opet na San Mamesu i takođe Sevilji, pa malo ko i pomišlja da može da stigne ekipu Anćelotija kojoj se uskoro vraćaju Belingem, Militao i Alaba. Ostaje dakle LŠ kao posljednje sidro spasa, Napoli se prosto mora proći, a čeka ih grotlo i jedna gladna ekipa.

Pažnja i na finansijsku stranu, Barsa bi izgubila 15 miliona ako ispadne od Napolija, a da ne pričamo za dalji put do finala. U igri je i budućnost mnogih igrača koji su dovedeni u pitanje, čitav novi projekat Laporte. Dalje, Barsa se još bori i za plasman na klupsko SP koje se igra ljeta 2025 u Americi sa 32 tima. I gle čuda, direktan rival im je Atletiko Madrid koji je u prednosti, Barsi treba da Atletiko ispadne od Intera, a oni prođu Napoli pa bar još jedna pobjeda u četvrtfinalu. Vrlo upitno. Mnogo toga će lomiti sa Atletikom do kraja sezone, ali pažnja i na zahuktali Bilbao koji je u kupu izbacio Barsu, a blizu je da izbaci sad i Atletiko i uđe u finale. Igraju strašno, sad su peti, ali su blizu, znači Barsi nije sigurno ni četvrto mjesto i sam plasman u novu prebogatu Ligu Šampiona.

Na kraju upravo o tome. U septembru kreće nova LŠ, novi El Dorado sa nagradnim fondom od čak 2.35 milijardi eura! Novi sistem o kojem smo detaljno pričali, jedna grupa od 36 timova, osam kola po šahovskom sistemu, igraće se čak i u januaru, onda prvih osam pravo u osminu, a ekipe od devetog do 24.mjesta u razigravanju šesnaestine finala, a onda teniski žrijeb finalnog kostura od osmine pa do kraja, sa pozicijama u grupi kao ATP renkingom. Sve to obećava spektakl, ali treba tamo ući. Ono sto je bitno, najjače lige imaju i dalje četiri mjesta garantovana, ali dvije najjače imaće i pet. Tu se vodi velika trka, a zasniva se isključivo na učinku timova ove sezone. Tokom zimske pauze na prvom mjestu je bila Italija koja je i prošle sezone bila dugo prva, a onda nakon što je izgubila sva tri finala završila druga, iza Engleske. Ove zime iza Italije je bila Njemačka, i to su te dvije pozicije za pet timova u LŠ, ali odmah iza njih su Španija i Engleska, tako da je trka paklena.

Vež nakon utakmica prošle sedmice Italija je zadržala prvo mjesto zahvaljujući pobjedama Lacija nad Bajernom i Milana nad Renom, ali je Njemačka uslijed poraza Bajerna i Lajpciga već izgubila drugo i preuzela ga je Engleska. Primakla se i Španija, ali Sosijedad je pao u Parizu. Male su razlike a tek će da se lomi, ne djeluje zaista da Njemačka ima šansu da završi u top 2, a nevjerovatno puno zavisi od ovih italo-španskih okršaja u LŠ na San Siru i Napulju, od toga ko će proći dalje i donositi nove velike bodove. Italija jeste prva, ali ako ne prođu ni Inter ni Napoli, a Lacio ipak ispadne od Bajerna sve bi se srušilo.

Ali ako bar jedan od njih prođe i uz dugačak put Milana u Ligi Evrope, vrlo moguće i Atalante a možda i Rome, pa tek Fiorentine u LK (iako su tamo sitniji bodovi), može opet da se osvoji puno kao prošle godine. Perspektiva je dobra, ali prosto mora proći bar jedan tim, Inter ili Napoli da bi se mogla izgurati trka sa Španijom, jer se pretpostavlja da će Real stići daleko. A u LE već Italija puno bolja od Španije. Engleska je ostala samo dva tima u LŠ (Spanija 4), ali i Siti i Arsenal bi mogli daleko, kao i Liverpul u LE, tako da trenutno ovaj italijansko-španski dvomeč naizgled odlučuje koja će zemlja imati tih pet timova u novoj LS, a da se pretpostaviti da će Engleska to uspjeti.

A zamislite, teoretski se moze imati cak sedam ekipa! Rekli smo da na terenu treba zaraditi to peto mjesto, a onda ako se desi da npr Napoli ili Lacio osvoji LŠ, a pritom nisu (kao sto nisu) među prvih pet u prvenstvu, pa Atalanta ili Roma osvoje LE a pritom nisu (kao što Roma trenutno nije) među prvih pet u prvenstvu, onda bi Italija stigla čak do sedam timova u toj famoznoj renoviranoj LŠ 2024/25! Nevjerovatno, ali i ta teorija postoji. Biće dakle burno proljece, uoči najluđe klupske sezone koja slijedi, sa klupskim SP trajaće cak do 13.jula 2025, a ovi dvomeči Inter-Atletiko i Napoli-Barselona su ekstremno važni u definiciji brojnih situacija i sudbina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се