Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

12. 12. 2023. 10:42 >> 14:02
Čitaj mi:

DVIJE BURNE NOĆI

Kraj grupne faze LŠ

U danima rukometne groznice slijede i tri veoma uzbudljive noĆi u fudbalskim Evro kupovima, saznaĆemo ko ide dalje i sa kojih pozicija, a veĆ u ponedjeljak na žrijebu i kakvi nas derbiji čekaju u nokaut fazi LŠ, kao i uvijek sjajnom plej ofu LE i LK.

Fokus na Ligi Šampiona, danas i sjutra će se sve kockice složiti. Nema ekipa koje su veliki hitovi u top ligama, Đirone, Aston Vile, Nice, Leverkuzena, pa ni tog estetski siromašnog Juventusa koji je gotovo na vrhu Kalća. Ali biće ih sljedeće godine kad stignu i reforme. Ovo je posljednji put da pratimo ovu klasik završnicu od šest kola koja nam pravi društvo još od 1994.godine, i sa starim dobrim gigantima, od septembra imaćemo jedinstvenu mega grupu sa 36 timova i totalni haos na tabeli u osam kola.

Sada imamo već skoro skrojen prvi šesir za žrijeb i giganti su bez greške u njemu. Bajern, Siti, Real, Arsenal već osigurali, Barsa 99,9%, sjutra se očekuje da to ovjeri i ponovo opasni Atletiko u direktnom duelu sa Lacijom, dok vicešampion Evrope Inter večeras ima vrlo težak zadatak da pobijedi na San Siru Sosijedad koji igra fenomenalno od avgusta.

Tu dolazimo do prvog čvora, jasno da Inter ima cilj da to uradi, jer u suprotnom moraće u osmini da igra baš sa nekim od ovih favorita za osvajanje, a prošle godine su stigli do finala upravo zahvaljujući ludo srećnom žrijebu, nakon što su dva puta deklasirani u grupi od Bajerna izvukli su Porto, Benfiku i Milan (dok je Bajern igrao sa PSŽ, pa sa Sitijem, a Siti nakon Bajerna morao da slomi i Real Madrid). Mnogo je važan taj prvi šešir, ali Sosijedad na svom stadionu je 75 minuta ugušio Inter presingom, nisu im dali da vide ni centar ni svjetlost dana, vodili odmah, pogodili prečku i stativu, promašili sijaset šansi za 2:0, i začudo završilo je 1:1. Šteta što je taj meč bio loše ispraćen jer je bila savršena lekcija fudbala, nešto što su oni pokazali u svim mečevima, protiv Benfike su vodili 3:0 i već u 30.minutu imali penal za 4:0, i još dva poništena gola. Ono što igraju njihovi "Donostjerasi" Ojarzabal, Merino, Baranečea, Zubimendi, Le Norman, pojačani sa sjanim Brajsom Mendezom iz Selte, Japancem Kubom i džokerom Čoom, pa turbo Traoreom, i špicevima Sadikom i Andre Silvom koji su rezerve, nova je dimenzija u eliti Evrope. Uživanje je gledati tu tvorevinu Imanola Algvasila, iako svi bruje o Đironi koja je dobila sedam od osam teških gostovanja u Španiji, a remizirala baš na terenu Sosijedada. Ali i oni su sad samljeli Viljareal 0:3, igraju prekrasno, izgubili su baksuzno od sva tri velikana, na Bernabéu 2:1 nakon vođstva, od Atletika 2:1 u nadoknadi, i od Barse 0:1 nakon što su je razbili jednako kao i Inter u pomenutom meču, inače bi i oni bili u trci za titulu.

Moralo se o njima nešto reći jer su hit, s tim što kući nisu dobili Salcburg, Inter nije očekivao, to pa je izveo šaren sastav u Lisabonu, gubio rano 3:0 pa stigao do 3:3 i umalo pobijedio. To bi mu omogućilo da večeras može i da remizira, ovako mora da pobijedi i biće pravi derbi za prvi šesir, meč za vidjeti s velikom pažnjom. Da bi samo zaokružili kontekst o prvom šeširu, iz meča na San Siru dobićemo večeras sedmog nosioca, a posljednjeg ćemo dobiti sjutra iz paklenog meča Dortmund-PSŽ, djeluje da je Dortmund puno bliži, ali Parižani su osuđeni da dobiju da bi preživjeli, što bi ih dovelo i u prvi šešir, onda bi imali baš plemićko društvo.

Ali vraćamo se večerašnjem programu, u grupi Intera biće i direktan duel za LE Salcburg-Benfika. Agonija šampiona Portugala počela je baš od Salcburga, odmah crveni karton i poraz 0:2, večeras je prosto, Benfika mora da slavi u Austriji sa dva razlike da bi bar otišla u LE, biće vrlo teško, ali Di Marija, Rafa i Neres će probati. Međutim, glavni meč danas je Kopenhagen-Galatasaraj. Ko bi ikad pomislio da pored klasika Mančester-Bajern u toj istoj grupi može da bude glavni ovaj meč u Kopenhagenu, i čak u čitavom posljednjem kolu. Ali Mančester je gubio i gubio, od Galatasaraja kući 2:3, pa u Kopenhagenu novim preokretom 4:3, pa i nedavno u Istanbulu 3:3 nakon vođstva 1:3. I sad moraju da gledaju ovaj "derbi", ko pobijedi u mecu Kopenhagen-Galatasaraj ide pravo u nokaut fazu što bi bio trans, a ako bude remi onda bi Mančester mogao da se provuče pobjedom nad Bajernom. Ali Bajern nakon blamaže u Frankfurtu mora da odreaguje zbog javnosti i biće ozbiljan meč, sa sjećanjem na epsko finale 1999. Mančester je imao novu bruku protiv Bornmuta, vani su Kazemiro i Eriksen što je veliki gubitak, dok su Sančo i Varan u ratu sa Ten Hagom kao i pola svlačionice.

A opet uložili su dosta, ideja mladih asova, kad je već Rašford onako eksplodirao prošle sezone, doveli su mu Hojlunda iz Atalante za ogromne pare, tu su i talenti Entoni i Garnaćo, trebao biti i Sančo, uz majstora Bruna, Mek Tominija, Kazemira, doveden je i Onana ali ne liči na sebe. Ako ostanu skroz bez Evrope to će biti fijasko, moraju bar savladati Bajern. Taj srećni remi u Kopenhagenu bi ih lansirao onda, ali pošto je vrlo upitno mogu li oni uopšte dobiti recimo da bi onda Kopenhagen i sa remijem stigao u nokaut fazu zbog jednog jedinog gola, i kakav bi to uspjeh bio za njih. Tim koji je još u pretkolu plej ofa na penale u Pragu prošao Spartu koja je bila tada bolja. Taj remi im garantuje bar LE i za očekivati je da igraju oprezno, a Galata da napada. Treba reći da je turski šampion u oba meča stavio na velike muke i Bajern i da je uveliko zaslužio osminu finala. Nikad nisu bili jači, Ikardi-Mertens-Ziješ-Zaha-Tete-Bakambu-Akturkoglu-Toreira-Oliveira-Anhelinjo, koliko sjajnih asova, a biće i puno Turaka večeras na Parkenu. Derbi večeri, sigurno luda utakmica, kao mnoge u ovoj grupi.

Napoli ima jasnu situaciju. Real im je izmakao oba puta, a i u Napulju i u Madridu kod 2:2 je izgledalo da će Napolitanci do trećeg gola. Ipak, najviše su kiksali kući protiv Berlina 1:1, i još nisu prošli. Ali večeras Napoli dočekuje Bragu i smije čak i da izgubi sa golom razlike, dok bi 0:2 bilo šokantno ispadanje. Mazari će izvesti najjači sastav, sa Kvarackelijom i Osimenom koji je juče primio nagradu za afričkog igrača godine, veliki su favoriti da prođu u osminu. U toj grupi Berlin dočekuje Real, i uz očekivanu pobjedu Napolija mogao bi da šokantno preskoči Bragu i preseli se u LE, nakon što je od nje izgubio kući 2:3 u posljednjoj sekundi. Sa dva remija na strani u LŠ i lakom pobjedom nad Gladbahom u ligi konačno su krenuli, i uzdaju se u šaren sastav Anćelotija.

Večeras već u 18.45 biće meč Lens-Sevilja, vrlo značajan za LE. Saznaćemo da li će apsolutni rekorder i sedmostruki šampion LE Sevilja i ove godine preći u to takmičenje ili će završiti sezonu. Pola Evrope strijepi i nada se njenom ispadanju jer znamo kako "poludi" na proljece. Večeras im treba pobjeda u Francuskoj, daju im male šanse jer su povrijeđeni Navas, Suso, Okampos, Lukebakio, Fernando, Đordan, Lamela i mnogi drugi, ali kad bi prošli bili bi opet među favoritima kao proljetos kad su nanizali PSV, Fenerbahče, Mančester, Juventus i Romu. U prošlom kolu Sevilja je vodila 2:0 protiv PSV-a i vladala, ali isključenje Okamposa donijelo je veleobrt 2:3 i zato je u ovoj poziciji. Serhio Ramos, Rakitić i En Neziri moraće do podviga u grotlu večeras. Ali taj PSV koji ih je tako dobio je isto veliki hit. Pričali smo o njima u avgustu kad su razbili Rendžers 5:1, more talenata, i sve su potvrdili. U Holandiji imaju 15/15, maksimalnih 45 bodova i ruše sve rekorde, u LŠ su već u osmini iako im niko nije davao šanse, pogotovo nakon poraza 4:0 od Arsenala i remija sa Seviljom. Ali od Lensa počinje njihova igra. U špicu je stari vuk De Jong, ali iza njega biseri Saibari i ljevak Bakajoko koji će se prodati basnoslovno, više od Gakpoa i Malena, ili Damfriza. Tu je i brzanac Fertesen koji je ulaskom u Sevilji napravio dar-mar kao i Amerikanac Pepi, a kakav je gol dao Marokanac Saibari. Naravno, i teniser Til i povratnik iz Napulja Lozano, Boskalji i drugi, ekipa koja igra za golove i liči na Ajaks iz 2019. koji je vodio Ten Hag, ili bolje Ajaks iz 2017. koji je vodio upravo njihov trener Peter Boš. Večeras u 18.45 PSV-Arsenal ali ne znaci ništa, misli su već ka Alkmaru odnosno Brajtonu, ili žrijebu u ponedjeljak.

Sjutra će u tom terminu 18.45 igrati Zvezda-Siti i Lajpcig-Jang Bojs, ali bukvalno sve je odlučeno već. Biće fešta na Marakani protiv prvaka Evrope, ali će i Gvardiola rotirati masivno jer u subotu već mora dobiti Kristal Palas, a onda odmah lete za Arabiju na klupsko SP gdje ih čekaju dva meča i moguće finale sa Fluminenseom, veliki cilj. I može to biti prilika za Zvezdu da ostavi trag, nakon svih propuštenih šansi i velikih snova. Od juče je ponovo prva u prvenstvu, brže nego što se mislilo je uhvatila opet posrnuli Partizan, u subotu ima Suboticu, a vec iduće srijede napokon taj derbi na "JNA", zimski derbi čekan tri mjeseca koji će riješiti jesenju titulu. Tako da će Gvardiola poslužiti paradoksalno kao trening za to, ali ipak biće za istoriju, kao kad je on sa onom velikom Barsom (Ronaldo, Figo, Đovani, Stoičkov, Luis Enrike, Blan, Popesku) igrao na Marakani 1996.

Sjutra veče će biti taj pomenuti duel za prvi šešir Atletiko-Lacio, dobar meč, ali Atletiku je dosta i remi, veliki su favoriti, osim ako opet golman Provedel ne savlada kolegu Oblaka. Srećni i jedni i drugi što idu u osminu. Biće još i taj direktni obračun za prolaz Porto-Šahtjor, malo se priča, ali Šahtjor je opet napravio čudo igrajući daleko od kuće, dobili su čak tri meča u grupi uključujući i duel protiv šampiona Španije Barselone, toliko mladića izbacuju da su pravi klub fenomen. Portu je dosta i remi kući, svi misle da je to jasno, ali pažnja na ovaj okršaj.

Na kraju, tu je grupa smrti. Kao što se očekivalo riješava posljednje kolo, samo znamo da Dortmund ide dalje. Ali taj sporni gol PSŽ-a iz penala u 99.minutu protiv Njukasla zakuvao je opet sve, inače bi Dortmund već bio prvi i paradoksalno Parižani bi imali sjutra vjerovatno lakši meč i bar prolaz u rukama. Ovako čeka ih vrući "Žuti zid" i grotlo, to je meč za prvo mjesto i Dortmund izvodi najjači sastav. Uostalom, i oni su željni radosti nakon dva velika Bundes derbija sa Leverkuzenom i Lajpcigom gdje su igrali dobro, ali im vječno izmiče šansa da se uključe za vrh i titulu. Daje se prednost Mbapeu i drugovima, jer ako bi remizirali mogao bi da ih preskoči Njukasl pobjedom nad Milanom i izbaci ih iz LŠ! Njukasl ih je dobio čak 4:1 u oktobru, i sad ih umalo dobio u Parizu iako je PSŽ dominirao, kakav bi to bio krah za Kelaifija i katarske plemiće. Moraju sjutra ići na pobjedu u Njemačkoj, to bi im donijelo i prvi šešir, a lakše bi im bilo ako Milan slavi u Njukaslu, jer onda bi prošli i sa remijem, od Milana su međusobno bolji.

Milan je imao najčudniju sezonu u Evropi, osim meča u Parizu igrao je veoma dobro i stvorio okean šansi, ali kao nikad promašivao. Teško je opisati startnih 0:0 sa Njukaslom i 12 velikih šansi u prvom poluvremenu. Teško i 0:0 u Dortmundu sa pet zicera, iako je i Dortmund igrao dobro. Nakon velike pobjede 2:1 nad PSŽ gdje su Leao i Loftus odigrali partije karijere mislilo se da Dortmund pada na San Siru, ali Leao je bio vani, Žiru promašio penal, Čukvueze izmislio gol, ali nakon povrede Čaoa više nije bilo štopera i to je bio raj za brzance Adejemija, Malena i ostale, 1:3. Tako je Dortmund prošao i pored lošeg starta, ali svu razliku u grupi napravile su njihove dvije uzastopne pobjede nad Njukaslom. A Njukasl slomi PSŽ, deklasira Čelsi, a onda izgubi kao sada 4:1 od Totenhema. Teško ih je definisati ove sezone, na momente veoma potentni, dobiju 0:8 u gostima, pa se onda klizaju, imaju more igrača van stroja i upropašćenu investiciju u Tonalija.

Favoriziju ih sjutra protiv Milana i biće grotlo, ali vraća se Leao i veliko je pitanje ko je tu jači, lomiće se puno na sredini, Loftus, Rajnders i oporavljeni Benaser vodiće pravi rat za prevlast. Najgore je što mogu zajedno da se oproste što god da bude, ali isto tako imaju nadu u prolaz. Milan kao sedmostruki šampion Evrope i polufinalista prošle sezone vjeruje u čudo i pobjedu Dortmunda, ali da bi uopšte ostao u Evropi mora dobiti svoj meč na Ostrvu, a nakon toga konačno iskoristiti bolji raspored u prvenstvu i oporavak silnih povrijeđenih.

Dakle, dvije noći drame, a onda se u ponedjeljak crta sve za februar i mart, tu paklenu osminu finala na putu ka Vembliju. Posljednje izdanje ovakvog modela LŠ ne može biti obično, a kad je i bilo..

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се