Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

[ rtcg.me ]

03. 12. 2023. 07:43 >> 13:10
Čitaj mi:

POPIS

Važno je učestvovati

Mnogo posla u decembru. I premalo para da se isprati svaki crni petak i svaka kafana. Tako je to svake godine. Za razliku od prethodnih, ove godine imamo i decembarski popis stanovništva.

Piše: Vlatko Simunović

Uz pivo i duvan rasparvljamo u jednoj kafani uz rub Rimskog trga popisne teme. Jedan od nas kaže da se na temi popisa lako da potvrditi teza koju ima Mark Tven. Tvrdi da postoje samo dvije vrste ljudi. Ljudi koji mogu da završe posao i ljude koji tvrde da mogu da završe posao. Prvi su rijetki. I jako su dragocjeni. On ne smatra da je s početkom popisa završen bilo kakav posao.

Drugi je prilježan analitičar. Podsjeća da su premijer Spajić i parlamentarna opozicija postigli dogovor o kontrolnim mehanizmima i danas počinje popis stanovništva u Crnoj Gori. Djeluje da su pronašli obostrano prihvatljiv ishod. Da ga nijesu pronašli, ne bi bilo sporazuma i popisa stanovništa. Djeluje nestvarno u kontekstu malo pažene i rijetko hvaljene političke kulture na tlu Crne Gore, ta klasična win - win situacija u foto finišu nadmetanja vlasti i opozicije, gdje se razmatra kad i kako postaviti pitanja o broju stanova, starosti čeljadi, imovini i prihodima koji ih mogu namiriti i nahraniti, te vrsti goriva koju kućni domaćin koristi za grijanje, a krajnja namjera je da pribave ili izbjednu odgovor na upit: Jeste li Srbi ili Crnogorci?

Svi dobijaju 

Meni izgleda kao da svi dobijaju. Svi mogu po nešto staviti na svoj konto. Čitam sporazum, čitam preteće komentare i ne znam što je romantičnije, cjelina ili njeni djelovi. Naravno, šalim se. Humor je efektivno oružje,

Spajić gradi imidž konstruktivnog političara kadrog da prihvati rješenje prihvatljivo dijelu javnosti koji se oštro protivio popisu jer ga doživljava kao instrument marginalizacije nacionalnih Crnogoraca i podataka koji bi osporili validnost koncepta građanskog društva.

Opozicioni prvaci sad se mogu predstavljati kao faktor dovoljno jak da oslabi poziciju aktuelnog premijera i vladajuće većine u crnogorskom parlamentu, primoravajući ih, na ustupke i igru koja se igra po pravilima, definitivno, intenzivne manjine, a nekadašnje vladajuće većine.

Pregovoračke ekipe stvorile su utisak da principijelno slijede ciljeve stranačkih politika. Ispostavilo se da su osposobljene za zajednički postupak, pronalaženje činjenica koje odgovaraju i zahtjevu opozicije za odlaganje popisa i namjeri vlasti da popis održi u tekućoj kalendarskoj godini. Milojko Spajić uspio je da realizuje cilj, sprovođenje popisa u Crnoj Gori. Opozicije ga je uspjela odgoditi. Opšta idila.

Nova i stara škola

Otkud sad nepristrastan pogled na činjenice? Zašto je danas moguć ako je decenijama bio nezamisliv i neprihvatljiv? Nije komplikovano rješenje. Spajić je slijedio školska uputstva stručnjaka o tome kako stvoriti svi dobijaju (win - win) situaciju, u najtežim pregovorima koje vode stranke suprostavljene po temeljnim pitanjima. Sve teorije o pregovaranjima koja završe dobitkom za sve kažu - presudan je prvi korak! Jedina obećavajuća strategija je pronaći veću vrijednost za sve strane u pregovorima do koje će doći kroz pregovore (trgovinu).

Šta je veća vrijednost koju su prepoznali premijer i opozicija, a mogla bi biti i najveća vrijednost - opšte dobro za sve građane i Crnu Goru, bogatu konfliktnom prošlošću i sadašnošću?

Suština prijedloga s kojim je pred Spajića stala opozicija su pravila za kontrolu popisnih mehanizama i rok za odlaganja - šest mjeseci.

Da li je, slijedeći udžbenička uputstva, Spajić na prvom koraku shvatio da pregovara s ljudima koji ne vrjednuju jednako sve svoje prijedloge i raščistio sto?

Sve knjige iz kojih se uče strategije pregovaranja govore da morate jednako cijeniti sve teme s kojim sjedate za pregovarački sto. Recimo da su pred signapusrkog berzanskog tigra stigli pregovarači koji igraju po logici lokalnih trgovaca - udariš žestoku početnu cijenu i dobićeš više nego što vrijedi to što nudiš na prodaju. Pristali su da popis bude odgođen za trideset tri dana.

Spajić je za uzvrat dobio ono najvrednije - pristanak na održavanje popisa. Bezuslovno je prihvatio oštre kontrolne mahanizme i početak popisa prolongirao za mjesec dana. Opozicija je dobila kontrolne mehanizme i eliminaciju pitanja koje se odnosi na vlasništvo stanova.

Čovjek koji čita dobre knjige u velikoj je prednosti u odnosu na ljude koji ih ne znaju čitati. Spajić je čitao dobre knjiga.

Danas čekamo rasplet. Dio čeka posljedice pristanka opozicije da popis počne 3. decembra. Dio očekuje posljedice Spajićeve odluke da prihvati nove kontrolne mehanizme.

Vražje kotilo 

Pijemo pivo i pušimo duvan. Decembar. Poslijepodne. Duva jak južni vjetar. Rimskim trgom promiče stariji muškarac. Bori se s vjetrom koji je naumio da mu strgne kapu s glave.

Taj čovjek s kačketom sjeti me na jednu epizodu iz “Uvoda u život “ Mirka Kovača.

Ovako je bilo.

- Kako ste mi, šjor Kovač? A di ćete, Gospe van, bez kape? Niki dan sidin doma i nećete mi virovat, mislin na vas. Vidin da ste često odi u Zagrebu. Jeste li?

– Jesam. Često sam ovde. A šta ste mislili o meni? – upitah.

– Da van rečen: mislija san, oli ste Hrvat oli Srbin. Kako se vi osićate?

– Bidno, moj Toni. Bidno se osićan. Adio van, šjor Toni!

Ispričam tu priču. Decembar. U te dane Podgorica nije vilinski kraj. Rano se smrkava. Odlazim. Subota veče. Dok čekam da policija da bulevaru završi nekakav uviđaj čitam komentare na jedan post Buda Brajovića. Nekom odgovara i kaže :Vražje smo mi kotilo!
Mislim, baš jesmo i nadaleko mu nema ravnog.

A što vi mislite o ovom popisu. Važno je učestvovati?

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се