Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

22. 11. 2023. 14:14 >> 14:03
Čitaj mi:

PAKLEN ŽRIJEB

Evropske sile i super Argentina

Posljednji prozori u 2023.godini ostavili su nam puno tema i jedan burni žrijeb koji ćemo prenositi već za deset dana. O reprezentacijama ponovo krajem marta kad se igraju famozni baraži za Euro, ali što se top selekcija tiče tek u junu kad počinju Euro i Kopa Amerika.

U Evropi sve jasno. Imamo pet selekcija koje su pokazale svjetsku klasu kroz kvalifikacije i svi ih smatraju favoritima Eura, to su Francuska, Engleska, Portugal, Španija i Belgija, i tu nema dileme. Pokušao sam ih čak složiti baš redom koji je trenutno najrealniji, sa Francuskom na vrhu, ali nakon njihovih burnih 2:2 sinoć u Grčkoj samo je Portugal zavrsio sa ucinkom 100 % i to 30/30 bodova. Naravno, nije grupa bila na njihovom nivou, ali lakoća kojom su rešetali rivale impresionira. Sa majstorima u zenitu forme poput Bernarda Silve i Bruna Fernandeša, sazrijevanjem Feliksa, Žote i pogotovo nezadrživog Leaa, uz opcije poput Ramosa, Rafe Silve i Nevesa, turbo bekove Kansela i Gereira ili Nunja Mendeša, i naravno Ronalda koji se nadavao golova i dobio opet odriješene ruke kod selektora Martíneza. Način na koji daje golove u Arabiji, svježina, makazice sa visine od dva i po metra u Lihtenštajnu upućuju da će opet značiti mnogo, ipak u februaru puni 39 godina i za mnoge je rebus jer misle da bi bez njega igrali lakse. Ali Španac Martinez je sjajan da vodi ekipu u zenitu, tako je uradio sa Belgijom 2018, dok je potonuo 2022, s ovim Portugalom do 2026 može puno.

Svakako, mnogi smatraju i sada Francusku i Englesku jačom od Portugala. Francuska ima trio PSŽ-a Mbape-Dembele-Kolo Muani koji melje, ali i Grizmana koji je talisman Dešana, i rekordera Žirua koji ne zalazi, Komana, i čitav lanac veznih igraca tipa Kamavinge, Rabijoa, Čuamenija, Kantea koji igraju u vodećim klubovima, već nadolaze i novi, mnogi ih smatraju najjačom selekcijom na planeti.
Engleska koja je od njih tijesno ispala na Mundijalu nikad jača na lopti u svojoj istoriji, osovina Belingem-Kejn jedna od najjačih na svijetu, sa Rašfordom, Sterlingom, Fodenom i svim sličnim igračima koji se ne mogu hvatati, ali i onim poput Palmera, Galagera i ostalih koje izbacije ova Premijer sezona, sa Gordonom, Maduekeom i ekipom koja je osvojila EP U21, izbor enorman.

Onda i Španija koja je uspjeli savladati Portugal u gostima za prvo mjesto, a potom i osvojiti tu Ligu Nacija protiv Italije i Hrvatske. Španija koja je dobila 7/8 u kvalifikacijama, i gdje je Lafuente otvorio vrata svima, daje veliki prostor talentima Barse, mlađeanom Jamalu, Pedriju, Ferminu, Feranu, Baldeu i teško povrijeđenom Gaviju, onda su tu Sanset i Niko Vilijams iz Bilbaa, pa ogroman blok od 8 igrača iz hit tima Sosijedada, pa iskusni Morata, Hoselu, Navas, Karvahal i Fabián Ruiz, nezamjenjivi Rodri iz Sitija, ali i Olmo, preporođeni Isko, Fati iz Brajtona, i svi koji su u formi, poput Brajana Saragose iz Granade, Rikelmea iz Atletika, i sjajnog Ojarzabala. Španija već planira kako da razmaže ovaj ogromni broj igrača na Euro i Olimpijadu, jer želi juriti zlato na oba takmičenja. Oni su spremni na sve.

I ostaje jos Belgija koja se par godina tražila, dotakla dno debaklom 0:4 od Holandije i onim 0:2 od Maroka na SP, ali nakon odricanja od nekih asova zlatne generacije, uvođenja Dokua i Opende koji čuda rade, uz ovu formu Lukakua i povratak uskoro De Bruina opet su ekipa koja uliva strah pod vođstvom Tedeska.

U prvom sesiru je i Njemačka, jasno kao domaćin i po ogromnoj istoriji takođe ulivaju strah. Ali za razliku od ovih pet ekipa oni su u rasulu. Na posljednja dva SP nisu grupu prošli, a sad su u nizu teških poraza. Japan ih je dobio i izbacio sa SP, a nedavno ih je opet razbio 1:4, pomenuta Belgija ih je tukla 2:3, istim rezultatom i Turska u subotu, a sinoć ih je Austrija pregazila 2:0, uz isključenje Sanea. Nagelsman je jos više pomutio ekipu, stavljanjem Haverca na beka i nekim izumima kojima sad nije vrijeme, i njegova karijera se brzo ljulja. Filkrug iz Dortmunda mu je centarfor, ideja da igraju Sane i Gnabri kao u Bajernu i Brand polušpic, sa Gindoganom i Goreckom kao stožerima već propada, svi ih probijaju i stvaraju more sansi. A nacija neće oprostiti novi debakl kod kuće.

Ovakav prvi šešir svima unosi paniku, ali zato je drugi puno mekši. Čine ga ostali pobjednici grupa sa manjim brojem bodova i najbolji drugoplasirani, a to je Austrija.

Ti ostali osvajaci grupa su Mađarska, Rumunija, Danska, Turska i čak senzacionalna Albanija.

Mađare znamo dobro, ko bi rekao i da će Rumunija koju smo dva puta deklasirali i bila posljednja u LN, sada biti prva sa čak pet bodova više od Švajcarske koju je sinoć savladala. Turska je od njih trenutno najozbiljnija, iako je potopljena 0:3 od strane Hrvatske, bila je u stanju da slavi u Hrvatskoj i sinoć iščupa kapitalni bod u Velsu kojim je završila prva, ispred trećih na svijetu.

Montela je tamo postao legenda, čak je proširio bazu, podmladio ekipu, lider Čalhanoglu, a imaće u Njemačkoj milionsku podršku, čak veću od domaće nacije i takođe euforične Albanije.

Ipak, najjaca od svih u drugom šeširu trenutno je Austrija, izrasla u izuzetno ozbiljnu ekipu sa Ragnikom na klupi, bolja čak i od Danske, polufinaliste prošlog Eura.

Treći šešir čine drugoplasirane selekcije, a među njima su Holandija i Hrvatska koje svi žele da izbjegnu. Hrvatska je uvijek tu kada treba, u polufinalu LN je tu istu Holandiju tukla 2:4 u gostima, sinoć im je Vels umalo donio i prvo mjesto, a ovako moraće da strijepe na žrijebu. Vratiće se Perišić, imace nadograđenu ekipu iz Katara, uz vječni rebus centarfora, sinoć je riješio Budimir iz Osasune.

A Holandija otvorena knjiga, riješili su problem zvani Grčka, od Francuske su tamo izgubili 4:0, ali u porazu kuci 1:2 pokazali da mogu i oni puno, uostalom u cuvenom četvrtfinalu SP sa Argentinom bili su blizu samog vrha. Ekipa koja nema lidera, zavisi od sazrijevanja velikih potencijala Ćavija Simonsa, Gakpoa, Malena, uz opcije poput Veghorsta i Brobija u spicu, Kopmejnersa iz Atalante, Damfriza iz Intera, Van Dajka, De Fraja i mnogih jakih imena, ali Kuman još nije posložio kao što je to uspio prije pet godina. Ali zaista Hrvatska i Holandija mogu u sam vrh i jače su od svih selekcija iz drugog šesira.

U trećem su još razigrana Škotska i neugodna Češka, kao i njihove komišije Slovaci.

U posljednjem šeširu su ništa manje nego branioci titule, ekipa Italije. Sitan broj bodova, da su dobili preksinoć Ukrajinu bili bi u trećem, ovako se plaše najtežeg žrijeba ikad. Spaleti kaže da treba raditi jer su u jasnom zaostatku za pet velesila, ali on je već uveo svoj 4-3-3 sa kojim je proslavio skudeto Napolija. A igrače ima, idealni trio trenutno onaj viđen protiv Makedonije Berardi-Kjeza-Raspadori, dva majstora na kontra strani i Raspadori kao špic koji je stalno u igri, kao u Napoliju.

Naravno, tu može i snažni Skamaka ili Imobile, kao i Mojs Ken iz Juvea, a krilno i Zaniolo, Politano ili El Šaravi, dok je za mladu selekciju sinoć dva gola dao Njonto, a već kuca i veliki talenat Pafundi. Onda sredina Barela-Fratezi-Žoržinjo koja je igrala u Leverkuzenu, u Rimu je igrao preporođeni Bonaventura, ali i tu ima puno opcija, uz Dimarka, Aćerbija i Darmijana, igrača Intera koji sad drže odbranu. Spaleti je uvjeren da u julu mogu odbraniti krunu.

Italija u četvrtom šeširu stvara opštu pometnju, ali sa njom je još Srbija koja sanja da konačno eksplodira, kao i Švajcarska koja je u posljednjih pet mečeva promašivala i prosipala bodove, čak i dva puta protiv Kosova. Ali Émbolo, Okafor, Frojler, Šaciri, Džaka i ostali mogu takođe puno. Onda će biti još tri ekipe iz plej ofa, ali njihova imena ćemo znati tek krajem marta, na žrijebu će umjesto njih stojati tri upitnika u četvrtom šeširu.

Dakle, Italija bi mogla biti u grupi sa Francuskom, Danskom i Holandijom na primjer, ali može i tipa Belgija-Albanija-Slovačka, a to je druga pjesma. Hrvati se plaše da uz velesilu iz prvog šešira izvuku baš Italiju iz četvrtog i nastane grupa smrti, mada i ukrštanje sa Srbijom može donijeti prvi veliki balkanski derbi na najvećoj sceni. Sve je moguće tog 2.decembra u Hamburgu.

A nije svejedno ko će izaći iz tih upitnika kroz plej of. U A klasi znamo da će jedno polufinale biti Poljska-Estonija. Estonci su taj tim koji upada iz C klase Lige Nacija, takvo je pravilo, jer od 16 selekcija iz prve klase čak 14 se direktno plasiralo na Euro, jedino nisu Poljska i Vels. Tako da je rival Poljske stigao iz puno nižeg razreda, a Vels će ugostiti jednu selekciju iz B klase, Island, Ukrajinu ili Finsku, to će odrediti žrijeb. Ako to bude Ukrajina ponoviće se meč iz finala baraža za SP, kad je Vels uz puno sreće i pomoći sudija savladao hrabre Ukrajince. Ali sad bi im bilo još teže s njima. Teško je predvidjeti ko će proći iz A klase, i ako dođe do finala Poljska-Vels žrijeb utvrđuje ko je tu domaćin.

Od ovoga zavise i parovi B klase, znamo da će Bosna i Izrael biti sigurno domaćini kao pobjednici svojih grupa u LN, a s kim će igrati? Ako žrijeb pošalje Island na Vels onda će parovi B klase biti Izrael-Ukrajina i BiH-Finska, imali bi okršaj zemalja koje su u ratovima i igraju van kuće, odnosno nastavak romanse Bosne i Finske. Finci su bili beštija za Bosnu sa Pukijem na čelu, dobijali ih čak i 1:3 u Zenici, ali prošlog ljeta Bosna ih je dobila dramatično 3:2 i preskočila nas na tabeli. Bitno je da li će Ukrajina ostati u ovoj klasi (67% šansi) ili će otići na Vels. Ukrajina je možda i prejaka za ovu klasu, sa igračima poput Mudrika, Sikana, Bondarenka, Zubkova, Dovbika, Cigankova koji čine sjajni novi talas, Đirona je zato i lider u Španiji, a još imaju Zinčenka, Mikolenka, Jarmolenka, top ekipa i zaslužuju Euro nakon četvrtfinala na prošlom.

Jedino već znamo oba polufinala C klase, to su Gruzija-Luksemburg i Grčka-Kazahstan. Obično je ova klasa jedinstvena šansa za male, Gruziju nosi opet razigrani Kvarackelija, ali i Davitašvili i ostali junaci EP U21, ali Luksemburg je sa 17 bodova odigrao najbolje kvalifikacije u svojoj istoriji i sigurno se ne plaši grotla. Grčka nakon otpora Holandiji i Francuskoj sigurno je favorit, ne samo protiv Kazahstana već i u finalu, ali vidjećemo da li će u tom finalu imati domaći teren. Naša selekcija samo da je izborila remi pod Goricom u posljednjem meču protiv Finske igrala bi umjesto ove selekcije plej of, ta dva meča za Euro 21 i 26.marta, pa vidite koliko smo tu bili blizu. Na kraju će izaći te tri ekipe koje bi mogle još da ojačaju određene grupe. Biće to Euro za pamćenje, od 14.juna do 14.jula, prenosićemo sve mečeve.

Paralelno, u terminu 20.jun-14.jul biće i Kopa Amerika u SAD-u, finale je u Majamiju gdje igra Mesi, i to isto 14.jula. Jasno, kod njih nema kvalifikacija pa već uveliko igraju za Mundijal 2026, prošlo je već šest kola. Jutros je bio urnebes Brazil-Argentina, super klasiko svjetskog fudbala na drevnoj Marakani. Kolika je bila želja Brazila da pobijedi vječnog rivala, i zbog poraza u finalu Kope 2021 baš ovdje, a pogotovo zbog svjetske krune Argentine u Kataru. Čekajući da preuzme Anćeloti, Diniz je sanjao da ponovi nedavni trijumf svog Fluminensea nad Bokom, ali povrijeđeni su mu lideri ekipe Nejmar, Vinisijus i Kazemiro. Pričalo se da će lansirati 17-godišnje čudo Endrika iz Palmeirasa, ali to što su ga stavili da priča na presu je bila zamka za Argentince. Počeo je Gabi Žezus u špicu, a iza njega brzanci Rafinja iz Barse, Rodrigo iz Reala i Martineli iz Arsenala, dok su srednjaci bili neočekivano Bruno Gimaraeš iz Njukasla i njegov André iz Fluminensea, a iznenađenje je bio i lijevi bek Karlos Augusto, sjajan u Monci ali sad rezerva u Interu. Probao je višestruko da ih iznenadi i pritisne.

Skaloni se vratio na 4-4-2, samo Mesi i Álvarez u napadu, dakle bez trećeg, i Di Marija (heroj 2021) i Niko Gonzales su ostali na klupi, kao i Lautaro koji je u velikoj formi ali prednost dobija mladi Alvarez. Sredina bedem, De Pol-Mek Alister-Enco Fernandes, ali ne i Paredes kao na SP do finala, već oporavljeni Lo Selso pa je oživljena sredina sa Kopa Amerike. Težak meč, prvo je kasnio zbog represije brazilske policije prema navijačima Argentine (ponovo!), a zatim tenzija, više napada Brazila, šanse Rafinje i Martinelija, a onda otvoreniji meč u nastavku, veliki zicer Martinelija koji mu je namjestio drug iz Arsenala Žezus, ali je Dibu opet čudesno odbranio. Mesija je mučio primicač, ali je pokušavao sa Alvarezom, a onda je Lo Selso iz kornera pronašao Otamendija i njegov krik se čuo do Buenos Airesa! Pokazao je Marakani treću zvjezdicu, nastao je trans i novi Marakanaco.

Izdržali su Argentinci dobrim izmjenama, kod Brazila nema više ni Ričarlisona, nije ulazio ni Žoao Pedro iz Brajtona, ušao je Žoelinton iz Njukasla koji je čak isključen. Opet nije imao ni sreće Brazil, pogotovo ih je uništila povreda Vinisijusa koji je sad najbolji igrač, dok je on igrao vodili su i u Kolumbiji, a onda i to izgubili, od njega zavisi i Real Madrid. Pokušali su da izvuku maksimum iz onog što imaju, na klasu i ponos, ali desila se nova depresija. Nevjerovatno ali ovo je prvi poraz Brazila kući u istoriji kvalifikacija, dugoj skoro 100 godina!

Nikad nisu izgubili kući, pa ni od Argentine. Bolno srušena tradicija najveće selekcije planete, i čak su pali na šesto mjesto, osam bodova ispod Argentine. Ali sada na Mundijal idu 6+1 selekcija, tako da sam smisao trke za bodove više i ne postoji. Za Argentinu ovo je mnogo više od pobjede za prvo mjesto ispred odličnih ekipa Urugvaja i Kolumbije koje su u seriji, više od pobjede koja ih drži ispred Francuske na FIFA listi za kraj godine, ovo je pobjeda slatka poput Katara, poput Finalisime, poput Marakanaca 2021. Dobiti vječne rivale u njihovoj kući dalo je toliko radosti njihovom narodu uoči ljeta koje tamo dolazi, da su izašli masovno na ulice, a igrači su dugo pjevali na stadionu sa onim prebijenim navijačima i to pjesme "Maradona je veći od Pelea", "Brazil, kaži mi kakav je osjećaj" i novu "Minut ćutanja za Brazil koji leži mrtav", a prvi ih je pokretao osvajač osam Zlatnih lopti Leo Mesi.

Simbolično, Argentina je slavila na Marakani na isti dan kao i davne 1957.godine kad je debitovao 17-godišnji Pele i dao svoj prvi gol u zlatnom dresu, i takođe na isti dan kad je prošle godine šokantno izgubila od Arabije pa krenula ka raju. Isto, bilo je to na dan kad je prije 60 godina ubijen Džon Kenedi u Dalasu. Rečeno mu je tada da je ludost putovati u Dalas, a ipak je pošao. Rečeno je i fanatičnim navijačima Argentine da je ludost sada putovati u Rio nakon nedavnog rata na Kopakabani, a ipak su opet pošli. I bi fešta. A Skaloni je nakon svega čak najavio da bi mogao da ode jer je skroz iscrpljen. Igrači mu ne daju.

Kvalifikacije nastavljaju tek 4.septembra, ali prvo će biti ta Kopa Amerika na kojoj će Argentina braniti tron i juriti rekordni 16.pehar, a Brazil tražiti vaskrsenje sa Anćelotijem na kormilu. Mesi će napuniti 37, ali biće svakako tu, igra se na njegovoj teritoriji, gdje će uostalom biti i Mundijal 2026, sve više u njegovim mislima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се