Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.B. [ Portal RTCG ]

28. 10. 2024. 17:17 >> 18:06
Čitaj mi:

REAGOVANJE KOPRIVICE

ASK da ispita navode Mijajlovića: DPS bio dio uspona privredne imperije

Potpredsjednik Vlade za politički sistem Momo Koprivica pozvao je Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) da bez odlaganja pokrene postupak u vezi utvrđivanja nezakonitog finansiranja DPS-a i da ispita navode donedavnog vlasnika Bemaksa Aleksandra Mijajlovića.

Podsjetimo, MANS je danas objavio da je Bemax Carribian, čiji direktor je bio Mijajlović, uključen u program dodjele državljanstva na Svetoj Luciji, ostrvskoj državi u Karibima, u centralnoj Americi.

U videu koji je MANS objavio, vidi se priznanje da je Mijajlović finansirao opozicionu stranku i dio medija, a tvrdi i da je žrtva političkog progona u Crnoj Gori.

"Zvanično priznanje nezakonitog finansiranja, sadržano je u aktu koji je Mijajilović uputio potpredsjesniku Vlade Svete Lucije, kao osnovni razlog navodnog "političkog progona" iako su po srijedi teška krivična dijela šverca cigareta, takođe opštepoznate djelatnosti tih lica koji su formirali kriminalnu grupaciju u vezi sa tom kompanijom. Takođe, imamo i dokaz obraćanja potpredsjednika Vlade Svete Lucije koji javno potvrđuje i otkriva detalje koji nedvosmisleno ukazuju na nezakonito finansiranje sada opozicionog DPS-a", piše Koprivica u saopštenju. 

Kako ukazuje Koprivica, sad je jasno ko je bio stvarni izvor finansiranja DPS-a i odakle stižu novčani fondovi.

"Nezakonito finansiranje DPS-a je jedan od najizraženijih vidova kriminalizacije političkih procesa i sistemske korupcije, jer se na skrivene i izdašne donacije, uzvraćalo namještenim propisima i tenderima, koji su u osnovi uspona ove privredne imperije koja ima sve odlike paradržavne organizacije", dodao je on.

Koprivica je stoga pozvao ASK da bez odlaganja pokrene postupak u vezi utvrđivanja "nezakonitog finansiranja DPS-a, što je prva instanca koja treba da ispita ove navode".

"Takođe, ovdje je riječ i o radnji izvršenja krivičnog djela iz člana Krivičnog zakonika "Prihvatanje priloga iz zabranjenih izvora", tako da državno tužilaštvo ima osnov da pokrene postupak protiv odgovornog lica u DPS-u, jer je pravosudni epilog ključna brana kriminalizaciji političkih procesa i deformaciji osnovnih političkih instituta, a što su decenijama režirali DPS i Bemax, kao i slične privilegovane strukture. Jasno je da sve snažnije djelovanje pravne države i osnovno opredeljenje Vlade da se uspostavi vladavina prava, dovodi do toga da strukture bivšeg kriminogenog režima sve češće ostavljaju iza sebe tragove, otkrivajući i planove da iznose novac stečen kriminalnom djelatnošću i svemu tome moramo odlučno stati na put, kako radi pravde, tako i budućnosti Crne Gore", zaključio je Koprivica. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније