Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

23. 10. 2024. 06:49 >> 07:52
Čitaj mi:

Šverc

Smjena generacija na "avganistanskoj transverzali“

Kada je krajem prošlog mjeseca u Peći zaplijenjena tona droge, vrijedna oko pet miliona eura, aktueliovana su pitanja smjene generacija i narkobosova i promjena na takozvanoj "avganistanskoj transverzali“.

Dobro obaviješteni sagovornik Portala RTCG tvrdi da znatne količine heroina koji putuje sa istoka na zapad sada u dobroj mjeri zaobilaze Rožaje i Crnu Goru.

„Droga se i dalje lageruje na Kosovu, ali putevi sa Kosova više vode prema Srbiji i Mađarskoj“, kaže ovaj sagovornik.

Prema njegovim riječima na „avganistanskoj transverzali“ otvorena je još jedna trasa koja vodi prema Rusiji, Poljskoj i Češkoj.

„Poslije padova velikih balkanskih narkobosova, posao sa heroinom jednim dijelom je preuzela ruska mafija, tako da su pored Turaka i Albanaca u poslu sa heroinom sada važni igrači i Rusi“ – priča ovaj izvor.

O padu prometa heroina kroz Crnu Goru slikovito govori i podatak o količinama droge koju sa Kosova u Crnu Goru prenose „kuriri“.

„Kuriri su ranije unosili i pronosili kroz našu državu od pet do petnaest kilograma čistog heroina u jednoj turi. Sada kurir ne nosi više od kilogram i po do dva kilograma“, tvrdi ovaj sagovornik.

Portal RTCG je ranije pisao o strogo kontrolisanom lancu kriminalnih narko bandi na prostorima biše Jugoslavije, od Makedonije do Slovenije, koje su naslonjene jedne na drugu.

Tako je, na primjer, prema našem izvoru, veoma značajnu kariku na heroinskoj transverzali činilo desetak hercegovačkih kriminalnih grupa, koje su bile diretkno povezane sa kriminalnim grupama u Crnoj Gori, a prije svega sa kriminalnim grupama u Rožajama koje kontrolišu granicu prema Kosovu, na sjeveru, i kriminalnim grupama u Podgorici, odnosno na području Tuzi i granici prema Albaniji.

Droga iz Crne Gore, odnosno Rožaja, do Bosne, i dalje za Hrvatsku i Sloveniju ide i rutom preko Novog Pazara i Sarajeva. U Hrvatskoj je na tom poslu, pored splitske i korčulanske, angažovano još makar osam narko bandi, dok ih u Sloveniji ima četiri do pet.

Narko grupama na glavnoj balkanskoj „stanici“, na prostoru Makedonije i na  Kosovu, broja se ne zna.

Međunarodne agencije za  borbu protiv organizovanog kriminala i droge odavno su ucrtale na mapama “avganistansku transverzalu”, na kojoj je Kosovo označeno kao veliko skladište heroina i distributivni centar za Evropu, pa i ostatak svijeta.

Mađarski mediji su, recimo,  pisali da je sa Kosova svojevremeno samo u toku jednog dana izlazilo oko stotinu kilograma heroina.

Jedan zapadni diplomata na službi na Balkanu iznio je  procjene obavještajnih izvora da se na području Kosova, Albanije i zapadne Makedonije u svakom trenutku nalazi bar sedam tona heroina spremnog za put na Zapad.

Vrijednost heroina koji kroz Tursku, Makedoniju, Kosovo i Albaniju putuje na zapadnoevropsko tržište još tada je procijenjena na oko 400 milijardi američkih dolara godišnje.

U svjetlu te činjenice razumljivo je odakle toliko kriminalnih grupa na Kosovu i brojnih i jakih kriminalnih klanova.

Iz  Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, čiji predstavnici su svojevremeno boravili u Crnoj Gori, ukazano je na to da se narkomafiji moguće suprotstaviti jedino objedinjavanjem snaga.

“Jedan od glavnih zadataka tog programa jeste da se prekinu putevi narkotika iz Avganistana”, saopšteno je tada iz Kancelarije UN za drogu i kriminal.

Sagovornik Portala RTCG kaže da se sa druge strane kriminalci trude da konsoliduju svoje redove, i da dolazi do smjene generacija u tim strukturama.

“Vidjećemo koja će od ove dvije tendencije biti jača. Da li će međunardone snage svojim akcijama protiv glavnih narkodilera prekinuti puteve droge preko ovog regiona, ili će podmlađene strukture narkodilera uspjeti da se oporave i ponovo dignu na noge poslije hapšenja velikih narkobosova na Balkanu”, kaže sagovornik našeg portala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније