Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj.

18. 10. 2024. 14:15 >> 14:15

ODGOVOR APELACIONOM

Lekić: Prenio sam informacije dobijene u sudu

Advokat Damir Lekić odgovorio je Apelacionom sudu da je informaciju u vezi sa odlaganjem predmeta za trgovinu ljudima dobio u sudnici i prenio medijima. Istakao je da ostaje pri navodima koji se odnose na neažurnost, nerad kao i na stanje u crnogorskim sudovima koje je loše.

 

Lekić je juče saopštio da je u Višem sudu u Podgorici odloženo suđenje Ukrajincu Vitaliju Grečinu i drugima koji su optuženi da su izvršili krivično djelo trgovina ljudima, a da je razlog odgađanja "previd, propust, neažurnost i nerad Apelacionog suda".

Apelacioni sud je jutros reagovao izjavom da postupa u svim predmetima koji su u njegovoj nadležnosti, a posebno u pritvorskim predmetima sa posebnom hitnošću, poštujući zakonske rokove i prava učesnika u postupku,te da su Lekićeve tvrdnje o njegovoj neažurnosti i neradu neistinite i neutemeljene.

"Da li je tačna ili nije tačna ta informacija nije na meni kao braniocu da provjeravam niti bi se u ovom slučaju uopšte bavio tim. Zna se čije su to stvari, ko njima mora da se bavi i da ih provjerava. Ja sam samo kao branilac koji je bio zgrožen kada je čuo zbog čega nisu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje tako složenog i kompleksnog predmeta, hitne prirode, koji razlog je potpuno banalan i blago rečeno neozbiljan i neprimjeren, prenio rijeci sa ročišta glavnog pretresa koje je saopstio predsjednik Vijeća. To je bilo da se zbog kasne dostave spisa predmeta od strane Apelacionog suda Crne Gore i kordinacije pisarnice tog suda, sa pisarnicom Višeg suda u Podgorici i predsjednikom Vijeća da u njegove ruke predmet blagovremeno stigne odlaže ročište glavnog pretresa", kazao je Lekić.

Istakao je da mu je razlog za odlaganje bio potpuno neprihvatljiv i samo je prenio ono što mu je saopšteno u sudnici integralno.

"To šta su sudovi i to Apelacioni i Viši u Podgorici radili sa predmetom i njihove pisarnice i gdje je on bio, a naročito koliko predmetu treba da stigne sa višeg sprata na niži u istoj zgradi i koliko treba vremena da se odluči po žalbi neka ovi sudovi sami vide", kazao je Lekić.

Istakao je da ostaje pri navodima koje je saopštio, a koji se odnose na neažurnost, nerad i drugo, kao i na stanje u crnogorskim sudovima koje je loše.

"Koje ćemo nažalost svi osjetiti, o kojem pričaju čak sad javno i pojedine sudije i koje mora da se što prije poboljša. Konačno fakat je porazan i to da je po žalbi odbrane iz Višeg suda u Podgorici otišao predmet u Apelacioni sud Crne Gore, te da zbog postupanja tih sudova i njihovih pisarnica predmet nije blagovremeno stigao u ruke sudećeg sudije kako bi isti mogao da održi suđenje, a što je neprihvatljivo", rekao je Lekić.
On dodaje:

"Posebno je simptomatično ovo sto Apelacioni sud Crne Gore govori da je 10.10.2024 godine dostavio spise predmeta Višem sudu u Podgorici, a da je o tome isti opet pisanim putem dana 16.10.2024 godine imao potrebu da obavijesti postupajućeg sudiju - predsjednika Vijeća, što zapravo upućuje na tačnost ovih, a i prethodnih mojih navoda jer da nije tako zašto bi ga dva puta obavjestavao i to neposredno ili na dan glavnog pretresa."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније