Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V./A.M.

25. 09. 2024. 06:47 >> 14:58
Čitaj mi:

radulović

"Organizovani lanac šverca cigareta nije prekinut"

Činjenica da je firma koja se dovodi u vezu sa optuženim za šverc cigareta dostavila pismo namjere da otkupi oduzete cigarete iz Luke Bar pokazuje da organizovani lanac šverca nije prekinut, rekao je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović.

To je rekao komentarišući informaciju da je ponudu da otkupi cigarete zaplijenjene u Luci Bar Vladi Crne Gore dostavila kompanija „Montenegro Tobacco Company“, koja se povezuje sa osumnjičenim kriminalcem Aleksandrom Mrkićem. Ove informacije je za Portal RTCG otkrio potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Momo Koprivica. On je istakao da je ponuda odmah odbijena i da su akteri procesuirani kroz prijave nadleznim organima.

Radulović nam je rekao da se šverc cigareta u Crnoj Gori decenijama odvija na organizovan način i uz konstantno učešće državnih struktura.

"Činjenica da je firma koja se dovodi u vezu sa optuženim za šverc cigareta dostavila pismo namjere da otkupi oduzete cigarete iz Luke Bar pokazuje da organizovani lanac šverca nije prekinut. Da u švercu cigareta nijesu učestvale samo državne strukture za vrijeme bivše vlasti i da je šverc nastavljen i dalje, pokazuju i brojne činjenice nakon 30 avgusta 2020. godine. Podsjećam da je Vlada Crne Gore prije dvije godine čak pokazala namjeru da proda zaplijenjene švercovane cigarete i to predstavljala kao mogući prihod budžeta. Od te namjere odustalo se nakon reakcije i upozorenja partnerskih bezbjednosnih službi, prvenstveno Velike Britanije", ukazao je Radulović. 

On očekuje da međunarodni partneri Crne Gore i u ovom slučaju, manje ili više otvoreno, reaguju i da će nastaviti da prate stanje kada je u pitanju borba protiv ove vrste kriminala.

"A posebno postupanje sa oduzetim švercovanim cigaretama jer njihovim stavljenjem u promet pričinila bi se ogromna šteta za budžete tih država", kazao je Radulović.

U ljeto 2022. godine, Vlada tadašnjeg premijera Dritana Abazovića zaplijenila je veću količinu cigareta u Luci Bar, smatra se da je bila vrijedna preko 50 miliona eura. Vlasnici su tužili državu zbog tih akcija, ali su sudovi odbili tužbe. 

Dok Vlada namjerava da popiše opet i uništi te cigarete, firma "Montenegro Tobbaco Company" uputila je Vladi ponudu da otkupi te cigarete. To je za naš portal potvrdio Koprivica, ističući da je ponuda odmah odbijena a da su protiv aktera predate i prijave. 

"Ponuda je stigla prvo mejlom, a drugi put direktno donošenjem na pisarnicu Vlade. Radi se o pismima identične sadržine i oba su upućena preko punomoćnika te firme, advokata koji je strani državljanin, a što ukazuje na upornost i intenzitet umišljaja. Taj advokat se zove Marko P. Popović, nastanjen u Beogradu. Sa svojim pravnim timom sam sačinio krivično-pravnu i antikorupcijsku analizu pomenutog akta i procesuirao tužilaštvu, ASK-u i bezbjednosnim institucijama, u roku od jednog dana nakon pomenutog fizičkog dostavljanja na pisarnicu. To je mjera pravnog i etičkog integriteta Vlade i mog kabineta, ali ujedno i mjera istinskog osjećaja dužnosti prema građanima, koje nalažu odlučan i beskompromisan odnos prema svakom pokušaju koji ima protivpravnu crtu, a ovaj pokušaj ima itekako duboku kriminalnu dimenziju, stečenu kroz praksu i komunikaciju sa bivšom vlašću, koja ni najmanje nije marila za državne interese i ugled Crne Gore, već je brutalno profitirala od krijumčarenja dijeleći zaradu sa brojnim kriminalnim grupama", kaže Koprivica. 

On je rekao da je firma „Montenegro Tobacco Company“ je povezana sa Aleksandrom Mrkićem, protiv kojeg Specijalno državno tužilaštvo vodi postupak, a ona je dio šire kriminalne grupe sa kojom je sarađivao i bivši direktor policije Veselin Veljović, protiv kojeg se takođe vodi krivični postupak, pokrenut od strane SDT-a. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније