Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

18. 09. 2024. 11:17 >> 11:21
Čitaj mi:

Europol

Razbijen Ghost - aplikacija za tajne mafijaške komunikacije

Evropske bezbjedosne agencije, Europol i Eurodžast, zajedno sa organima za sprovođenje zakona i pravosudnim organima više država, uspješno su demontirali šifrovanu komunikacionu platformu koja je uspostavljena da olakša djelovanje ozbiljnih organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na globalnom nivou. Platforma, poznata kao Ghost, korišćena je kao sredstvo za sprovođenje širokog spektra kriminalnih aktivnosti, uključujući trgovinu drogom velikih razmjera, pranje novca, primjere ekstremnog nasilja i druge oblike ozbiljnog i organizovanog kriminala.

Izvršni direktor Europola Ketrin De Bol kazala je da su jasno stavili do znanja da bez obzira na to koliko skrivene kriminalne mreže misle da su, one ne mogu izbjeći zajednički napor bezbjednosnih agencija.

"Organi za sprovođenje zakona iz devet zemalja, zajedno sa Europolom, demontirali su oruđe koje je bilo spas za ozbiljan organizovani kriminal. Ova operacija je ono čime se Europol bavi: pretvaranje saradnje u konkretne rezultate okupljanjem pravih ljudi, alata i stručnosti za rješavanje svakog aspekta ove složene operacije. Obavljeni posao je dio naše stalne posvećenosti borbi protiv organizovanog kriminala, gdje god da on djeluje. Želim da izrazim svoju zahvalnost svim našim globalnim partnerima koji su odigrali ključnu ulogu u tome da ova operacija bude uspješna", rekla je De Bol.

U sjedištu Europola u Hagu, organizovana je konferencija za medije, čiji su učesnici predstavnici Europola, FBi, francuske i australijske policije, ali i predstavnici kanadske i irske policije. 

"Ghost je postao popularan među kriminalnim organizacijama zbog svojih naprednih bezbjednosnih karakteristika. Korisnici su mogli da kupe alat bez deklarisanja ličnih podataka. Rješenje je koristilo tri standarda šifrovanja i nudilo je opciju slanja poruke praćeno određenim kodom koji bi rezultirao samouništenjem svih poruka na ciljnom telefonu. Ovo je omogućilo kriminalnim mrežama da bezbjedno komuniciraju, izbjegnu otkrivanje, suzbijaju forenzičke mjere i koordiniraju svoje ilegalne operacije preko granica", navedeno je u saopštenju Europola.

Širom svijeta, nekoliko hiljada ljudi koristilo je alat, koji ima sopstvenu infrastrukturu i aplikacije sa mrežom preprodavaca sa sjedištem u nekoliko zemalja. Na globalnom nivou, oko hiljadu poruka se razmjenjuje svakog dana preko Ghosta, dodaje se.

Pošto su serveri pronađeni u Francuskoj i na Islandu, vlasnici kompanije su se nalazili u Australiji, a finansijska imovina u Sjedinjenim Državama, počela je globalna operacija protiv ove telefonske usluge, ukazali su. 

"Potrebno je zaista stvoriti mrežu da bi se razbila jedna ovakva mreža", kazali su iz Europola. 

Uklanjanje je uključivalo niz koordinisanih racija i tehničkih intervencija. Tokom istrage, uhapšen je 51 osumnjičeni: 38 u Australiji, 11 u Irskoj, jedan u Kanadi i jedan u Italiji koji pripadaju italijanskoj mafijaškoj grupi Sakra Korona Unita.

"Očekuju se dalja hapšenja kako istraga bude napredovala", saopšteno je. 

Da bi se olakšale istrage o nezakonitim aktivnostima koje omogućava ova komunikaciona platforma, u martu 2022. godine pri Europolu je osnovana Operativna radna grupa (OTF) koja uključuje organe za sprovođenje zakona iz Australije, Kanade, Francuske, Irske, Italije, Holandije, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država.

"Ova radna grupa je bila ključna u mapiranju globalne tehničke infrastrukture i identifikaciji ključnih dobavljača i korisnika platforme, nadgledanjem njene kriminalne upotrebe i preduzimanjem koordinisanih napora da se ona zatvori, a sve pod sudskim nadzorom. Ova složena, globalna operacija je omogućena zahvaljujući aktivnoj saradnji između različitih uključenih zemalja i Europola, koji su bili angažovani u različitim komponentama istražnih aktivnosti, uključujući akcije protiv visokorizičnih kriminalnih organizacija i ciljeva visoke vrijednosti, sajber istrage, analiza transakcija kriptovalutama, česta razmjena obavještajnih podataka korišćenjem bezbjednih kanala Europola i desetine operativnih sastanaka organizovanih u različitim zemljama", piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније