Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj.

18. 09. 2024. 06:34 >> 16:44
2
Čitaj mi:

DAMIR LEKIĆ

Mugošu tukli noseći fantomke, sud tražio da prepozna napadače

Nevjerovatno je da je sud od Benjamina Mugoše, koji je žrtva policijske torture, tražio da prepozna službenike koji su ga mučili u prostorijama Uprave policije iako su na glavama nosili fantomke sa prorezima za oči, kaže njegov advokat Damir Lekić. On kaže da sud od Mugoše očekuje da vjerno i jasno opiše sve činjenice i okolnosti događaja, te da decidno i precizno opiše pojedinačne radnje svakog i da jasno prepozna lica.

Lekić se obratio Portalu RTCG kao punomoćnik Benjamina Mugoše, koji je i po kazivanju Osnovnog suda u Podgorici 27. maja 2020. godine u prostorijama CB Podgorica bio podvrgnut torturi iznuđivanjem iskaza, a koju su sprovodili policijski službenici. On je reagovao na saopštenje suda koje je objavljeno juče.  

"Naime, potpuno je nevjerovatno da sud sam konstatuje da je oštećeni Benjamin Mugoša zaista dana 27. maja 2020. godine u prostorijama Uprave policije Crne Gore, CB Podgorica bio podvrgnut torturi iznuđivanjem iskaza od strane ovlašćenih policijskih službenika, što, kako sud dalje navodi, proizilazi iz njegovog iskaza, te medicinske dokumentacije na njegovo ime, kao i nalaza i mišljenja i izjašnjenja vještaka sudske medicine, a da ipak donese presudu koju je donio“, navodi Lekić. 

Kaže da je nevjerovatno da se od žrtve torture traži opiše sve činjenice i okolnosti, iako su ga maltretirali policajci koji su bili maskirani.

"Te da decidno i precizno opiše pojedinačne radnje svakog ponasob ovlašćenog policijskog službenika koje je tom prilikom u cilju vršenja torture neovlašćeno preduzimao prema njemu, kao i da oštećeni u takvim okolnostima jasno prepozna bilo koje lice koje je bilo maskirano sa fantomkom na glavi kao lice koje je preduzimalo ove neovlašćenje radnje prema njemu“, naveo je Lekić.

Om kaže da su pritom, policajci njegovom branjeniku stavljali po dvije fantomke kako ništa ne bi mogao da vidi.

"Mislio je sud da u njegovim iskazima kod ovakve situacije u kojoj se našao neće biti određenih blagih oscilacija i odstupanja u pogledu neodlučnih i nevažnih činjenica i okolnosti. Mislio je sud da je on ipak, bio dužan da svakog prepozna i da jasno, glasno i precizno saopšti imena i prezimena svakog počinioca ponaosob, iako ih možda uopšte i ne zna i ne vidi, i da opiše i predstavi svaku pojedinačnu radnju svakog počinioca parcijalno i posebno koju su oni tom prilikom preduzimali prema njemu“, kaže Lekić.

Ističe da je sud tražio nemoguće.

"A trebalo je možda, ali samo možda, da kod ovakvog stanja stvari traži malčice manje, te da ima mnogo više senziteta i širine, kako to obično biva, prema oštećenom koji je žrtva ovakve neviđene torture, koja na sam njen pomen ledi krv u žilama i sije strah u kosti, a koja je izvršena od strane ovih službenih lica i to u ovakim službenim prostorijama“, naglašava Lekić.

On poručuje da ovakvim pristupom ni jedan neće biti u mogućnosti da utvrdi ko su počinioci i da donese osuđujuću presudu.

"Ono što je takođe nevjerovatno je to da sud ne samo da je htio od oštećenog kojem su oči zatvorene, da mu do tančina nacrta sve ono što se dogodilo, već je on prebacio i odgovornost i krivicu na njega zbog tog neuspjeha, te čak reče da policija nije htjela da sarađuje, jer jedna kamera ne radi, a druga je presnimljena“, kaže Lekić pitajući šta je sud očekivao, da policija u ovakvoj situaciji sarađuje.  

Takođe, Lekić kaže da sud navodi da se oštećeni na vrijeme nije saslušavao u odnosu na važne okolnosti.

"Pa u konačnom uopšte ne vodeći računa o principu i načelu solidarnosti u službi, prilikom kojeg, a što važi i za sudije i državne tužioce u Crnoj Gori, policajci jedan drugom čuvaju leđa.Reče da su ostali ovlašćeni policijsku službenici Uprave policije Crne Gore, CB Podgorica saopštili da se optuženi nalazio kilometrima i miljama daleko od mjesta izvršenja krivičnog djela, pri čemu po njihovom kazivanju oštećeni je očigledno sam bio u stanici bez nadzora i bez ijednog policajca pa je sam sebe dobro izudarao“, kaže advokat.

On je naglasio da ovakva presuda pred sudom drugog stepena neće moći da istrpi ni najmanji krivično – pravni osvrt koji će biti istaknut u izjavljenoj žalbi.

"A koju može, mogu slobodno bez pretjerivanja i uvrede da kažem, da sačini i studnt prve godine Pravnog fakulteta, a što me jedino u poslovnom smislu u ovom slučaju i raduje, a sve drugo što sud reče, kao advokata, jako rastužuje i obeshrabruje“, kazao je on i dodao:

"Konačno, ironije radi, moram da priznam ovakvo postupanje suda je jedan velik podstrek za sve žrtve torture da odmah prijave istu, kao i njene počinioce, i suguran sam da će nakon ovog (svjesni sa čim će biti suočeni) kod svih onih kod kojih postoji i najmanja dilema da li da je prijave ili ne, ipak odlučiti negativno.“

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније