Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj. [ Pobjeda ]

17. 09. 2024. 16:38 >> 16:38
1

Žustra rasprava

Burno na suđenju Medenici i sutkinji Privrednog suda

Svjedok Željko Aprcović ustvrdio je danas pred Višim sudom u Podgorici da nikada nije imao slobodu da zatraži pravni savjet od bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice o tome kako će postupati u određenim predmetima. On je to kazao u nastavku suđenja Medenici i sudiji Privrednog suda Crne Gore Milici Vlahović Milosavljević optuženim za zloupotrebu položaja.

Kako piše Pobjeda, Apcrović je, inače, bio punomoćnik kuma okrivljene Vesne Medenice, Rada Arsića. Specijalni tužilac Vukas Radonjić prilikom današnjeg pretresa pročitao je poruke koje su navodno razmijenili Aprcović i Medenica vezano za korporaciju “Ten”.

“Mogu se životom zakleti da nikada nisam imao slobodu da sa Medenicom pričam o predmetima. Nikada nisam popio kafu sa njom. Poruke ako su poslate sa moga telefona i broja, moje su. Jedinu privatnu komunikaciju koju sam mogao imati jeste da joj čestitam praznike ili ako je u prolazu sretnem da pošaljem piće”, istakao je svjedok.

Dodao je da je sa nekadašnjom predsjednicom Vrhovnog suda imao korektan odnos.

“Sa njom sam imao prilike ponekad da razgovaram oko nekih zakonskih rješenja, izvještaja, ili Izvještaja Evropske komisije. Znam je preko 20 godina”, rekao je.

Na upit tužioca Vukasa Radonjića da li su se Aprcović i Medenica dopisivali u vezi sa pravnim stvarima, svjedok je odgovorio: “Moguće da jesam”.

Žustra polemika Radonjića i Martinovića

Tokom odgovaranja svjedoka Željka Aprcovića na pitanja specijalnog tužioca Vukasa Radonjića reagovao je advokat Nikola Martinović.

Martinović je naveo da prigovara postavljenim pitanjima, na šta je Radonjić burno reagovao.

“Nemate pravo da prigovarate na pitanja. Sada je faza kad postavljam pitanja. Sudija, poštujte procesna pravila”, istakao je Radonjić.

Sutkinja Nada Rabrenović koja vodi proces ipak je dozvolila da advokat ima riječ.

Radonjić je bio uporan da se poštuje sudski postupak.

“Ne poštujete postupak. Prigovor na pitanje ne postoji”, istakao je Radonjić.

Sudija mu je rekla da joj ne podižite prst.

“Ne podižem Vam prst. Možete da mi zabranite pitanje, ali ne možete da dozvolite prigovor na njega”, naglasio je Radonjić.

Martinović je tokom žustre rasprave rekao da je sudija pristrasna i iznio primjedbu na vođenje postupka dodajuću da je sudija zabranila njegova elementarna prava na prigovor.

“Ovo nije korektno, pristrasni ste. Svaka privremena mjera je ista po sadržaju”, naveo je on.

Vesna Medenica je problematizovala oduzimanje njenog telefon prilikom pretresa koji se sproveden 18. aprila 2022. godine. Ona tvrdi da tada nije dala šifru telefona policiji, već tek 26. aprila te godine.

“Tužilac pokušava da stvori sliku izvan profesionalizma. Moj telefon je oduzet i vještačen, ali naredba za pretres telefona nije i naredba za pretres “I Cloud-a”. U policiji nisam dala šifru, kako onda može telefon da se otvori… Ako je neko u policiji otvarao telefon, mogao je da piše i briše, da radi šta hoće”, poručila je Medenica.

Optužnica

Vlahović Milosavljević se tereti da je kao službeno lice i javni funkcioner, sudija Privrednog suda Crne Gore krajem 2018. i početkom 2019. godine pod pritiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda zloupotrebila službeni položaj.

Ona je kako se navodi u optužnici, suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donijela privremenu mjeru u korst kuma okrivljene Vesne Medenice, Rada Arsića i njegove kompanije, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke.

Suprotno stavu SDT-a, odbrana Vlahović Milosavljević tvrdi da se radi o zakonitoj odluci.

Specijalno tužilaštvo Vesnu Medenicu tereti i da je kao pripadnik kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš Medenica, koristeći položaj preko Vlahović Milosavljević ali i pojedinih sudija Vrhovnog i Osnovnog suda u Herceg Novom uticala na ishod odluka u korist stranaka koje su zauzvrat dale mito ili su sa njom u kumovskim vezama.

Pored Milice Vlahović Milosavljević, Vesne i Miloša Medenice na optužnici su Darko Lalović, Vasilije Petrović, Bojan i Marko Popović, Marko Vučinić, Milorad Medenica, Luka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Marjan Bevenja, Stevo Karanikić i Goran Jovanović kao i kompanija „Kopad Company“ DOO Nikšić.

Prema stavu SDT-a Miloš Medenica je 2019. godine, formirao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i moći kroz šverc cigareta i protivzakoniti uticaja na sudsku vlast.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније