Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J. [ Dan ]

16. 09. 2024. 12:34 >> 12:34
Čitaj mi:

SUĐENJE PRED VIŠIM SUDOM

Žena Stefana Đukića promijenila iskaz: Nisam bježala zbog "kavčana"

Žena Stefana Đukića (Mandić), Danijela Mandić danas je pred podgoričkim Višim sudom ipak odlučila da iznese odbranu u postupku povodim ubistva Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića.

Podsjećamo, kao direktni izvršilac ubistva Klisića i ranjavanja Gardaševića označen je Stefan Đukić. Optužnicom su obuhvaćeni i njegova supruga, majka i polubrat – Danijela Mandić, Zorica Đurović, Vuk Lakićević, Marko Vujadinović (27), Hasip Murić (44), Andrija Glavičanin i Bojan Vuksanović.

Optužena Mandić se na prethodnom ročištu branila ćutanjem a danas ja navela, između ostalog, da želi da promijeni prethodnu izjavu sa ranijeg ročišta kada je rekla da je u bjekstvu bila zbog "kavačkog" klana.

"Nalazim se u zatvoru koji je pun "kavčana" i srećem ih svaki dan", dodala je ona.

Negirala je izvršenje krivičnog djela za koje je SDT tereti i negirala je krivicu. Danas je istakla da je u bjekstvu bila zbog "plicijskog klana" i tužioca Milivoja Katnića, Saše Čađenovića i službenika policije Petra Lazovića i Zorana Lazovića.

Optužena je kazala da je "javna tajna" bila da će navedeni biti uhapšeni, te da se predala nakon njihovog hapšenja, jer se tada osjećala bezbjednije. Žena Stefana Đukića tvrdi da ona nije član kriminalne organizacije, već da je član porodice na koju se namjerio "policijski klan".

Ona je naglasila da je tokom pretresa stana doživjela psihičku i fizičku torturu i da je tada njeno maloljetno dijete krenulo da skoči sa terase od stresa.

"Saša Čađenović je tražio da potpišem iskaz koji nema veze sa istinom, to sam odbila", dodala je optužena.

Navela je da je nakon saslušanja u policiji prvo puštena a da je tek dva mjeseca nakon toga raspisana potjernica za njom. Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić je ukazao sudu, povodom zahtjeva odbrane da se Danijeli Mandić ukine pritvor, da smatra da i dalje postoje razlozi da joj ostane određen pritvor.

Radonjić je prvo ukazao na to da ne vjeruje u navode optužene da je odlučila da se preda nakon hapšenja Katnića, Lazovića i Čađenovića. Tužilac Radonjić je naglasio da ne stoje razlozi da se optužena osjećala tada bezbjednije, jer nije niko mogao da zna da li će pomenuta lica biti na osnovu odluke suda ili tužioca puštena da se brane sa slobode

Takođe, tužilac je opovrgao i navode da se pritvor pretvara u kaznu, ističući da je za krivično djelo na osnovu kojeg je određen pritvor optuženoj propisana kazna od jedne do osam godina zatvora. Tužilac je dodao da ne bi sebi dozvolio da sa funkcije koju obavlja komentariše da li je hapšenje Katnića, Lazovića i Čađenovića bila "javna tajna", kako tvrdi optužena.

Sud je nakon vijećanja odbio da ukine pritvor Danijeli Mandić. Sudu danas nije pristupio svjedok oštećeni Velizar Gardašević koji se nalazi zatvoru. Razlog njegovog nesprovođenja iz zatvora je njegovo zdravstveni stanje. Snežana Vojinović danas je odbila da svjedoči u ovom postupku, pozivajući se na zakonsko pravo jer je tetka od optužene Danijele Mandić.

Tužilac Radonjić je sudu ukazao da se utvrdi da li se u ovom slučaju radi o srodstvu koje je na stepenu onog za koje važi zakonska odredba da može da se ne svjedoči. Advokatica Bojana Franović je ukazala da SDT ranije nije imalo ovaj predlog i da je Vojinović svjedok predložen od strane tužilaštva.

Radonjić je podsjetio da on nije bio obrađivač ovog predmeta. On je naknadno preuzeo ovaj postuak. Pred sudom je saslušan i Boban Hrkalović. On se izjašnjavao povodim okolnosti vezano za događaj kada je u lokal "Savoja" ušla maskirana osoba sa oružjem. Istakao je da je tada rezao hleb i da je vidio osobu sa kačketom koja ulazi u lokal i stoji na vrata dok okreće glavu i gleda lijevo i desno.

Naveo je sa je mislio da je igra jer se tu igraju djeca od vlasnika lokala. Dodao je ta se ta osoba zadržala pet sekundi i da je zatim izašao. Opisao je to lice kao visoki osobu i da je u ruci držao nešto nalik pištolju.

"Čuo sam da je neko od gostiju sa terase tada povikao: 'Reno, podgoričkih oznaka'", kazao je Hrkalović.

NAVODI ISTRAGE:

Specijalno tužilaštvo je Stefana Đukića označilo kao direktnog izvršioca likvidacije Klisića i ranjavanje Gardaševića 1. Novembra 2019. Godine dok se njegova supruga, majka i polubrat – Danijela Mandić, Zorica Đurović, Vuk Lakićević, zatim Marko Vujadinović (27), Hasip Murić (44), Andrija Glavičanin i Bojan Vuksanović terete za stvaranje kriminalne organizacije. Đukić je optužen i da je dva i po mjeseca prije ovog zločina naoružan automatskom puškom upao u barski lokal,,Savoja“ da bi likvidirao Gardaševića. Međutim, njegov naum nije ostvaren jer se Gardašević nije nalazio u lokalu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније