Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj. [ Kleine Zeitung ]

10. 09. 2024. 12:22 >> 12:41

AUSTRIJA

Optužnica protiv 14-godišnjakinje porijeklom iz CG zbog planiranja terorističkog napada

Austrijsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 14-godišnjakinje porijeklom iz Crne Gore, koja je uhapšena u maju pod sumnjom da je planirala teroristički napad.

Kako su saopštili tužioci, nakon što su obavili detaljan uvid u njene online aktivnosti, ona je navodno sa još dvije osobe planirala napade u ime ISIL-a, pri čemu je jedna od njih uhapšena u Njemačkoj.

Hapšenje 17. maja dospjelo je na naslovnice i izvan Njemačke: navodno je 14-godišnja djevojčica porijeklom iz Crne Gore planirala napad nožem u centru Graca, na Jakominiplatzu. Dojava o terorističkoj prijetnji stigla je od prijateljske evropske obavještajne službe koja je istraživala islamističku ćeliju u Njemačkoj i tako postala svjesna internetskih aktivnosti djevojke.

Djevojčicu tužioci terete da je članica Islamske države.

Kancelarija javnog tužioca i Okružni krivični sud u Gracu potvrđuju da sada postoji pravno obavezujuća optužba protiv nje. Optužena se tereti da je pripadnica terorističke grupe i kriminalne organizacije. Ovo se odnosi na Islamsku državu (IS), koja je klasifikovana i kao teroristička organizacija i kao kriminalna organizacija. Iz njenih onlajn aktivnosti se čini da su ona i još dvije osobe planirali da napuste zemlju kako bi se borili za IS. Jedan od njih je uhapšen u Njemačkoj. Djevojčicca je, kako se navodi, dobila i nož i pripadajuću crnu odjeću IS-a kako bi izvršila teroristički napad na “nevjernike” na Jakominiplatzu u Gracu.

Oduzeti su ne samo navedeni predmeti, već i istorija ćaskanja u kojoj je slala slike sumnjivih oruđa zločina i mogućih meta napada, uključujući Jakominiplatz, istomišljenicima u inostranstvu. Upravo te aktivnosti i veze dovele su do dojave istražiteljima Kancelarije za dravnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma (LSE). Na raznim nosačima podataka tokom pretresa kuće pronađen je i propagandni materijal IS-a. Prema navodima tužilaštva, ona se na snimku na arapskom zaklinje u lojalnost IS-u. Uznemirujući je i razgovor u kojem bi ona trebao da razgovara o raznim opcijama napada i mogućim terorističkim ciljevima sa "Otomanskim".

Važno je napomenuti da je period zločina ograničen na nekoliko dana u maju jer je optužena toliko mlada: 9. maja je napunila 14 godina. Uhapšena je 17. maja. Tužilaštvo je tereti da se držala svojih terorističkih planova i u danima nakon rođendana, kada je već bila krivično odgovorna.

Stručnjak pretpostavlja da je bila potpuno zdrava. Datum suđenja još nije određen. 14-godišnjakinja nije priznala krivicu i odbila je da da izjavu policiji. Nakon što je uhapšena i odvedena u zatvor Jakomini, određen joj je istražni zatvor zbog opasnosti od izvršenja krivičnog djela i opasnosti od prikrivanja. Sljedeće ročište za pritvor održaće se 18. septembra - za razliku od punoljetnih, maloljetnici se i dalje moraju redovno provjeravati da li postoje razlozi za pritvor, uprkos postojanju pravno obavezujuće optužbe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније