Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M./N1

09. 09. 2024. 19:19 >> 19:20

Suđenje kriminalnom klanu

Belivuk osporavao Skaj, Miljković cjelokupnu optužnicu

Suđenje Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću za sedam teških ubistava i brojna druga krivična djela nastavljeno je iznošenjem odbrane okrivljenih, po drugi put.

S obzirom na to da je ovaj proces počeo ispočetka u junu 2024, jer se promijenila predsjednica sudskog vijeća, optuženi imaju mogućnost da ponovo poslije dvije godine iznesu odbranu.

Danas je prvooptuženi Veljko Belivuk nastavio izlaganje koje nije završio na prethodnom ročištu 12. jula, iako je ono tada trajalo više sati. Praktično je tada Belivukovo izlaganje djelovalo kao da su njegove završne riječi, a ne odbrana, budući da je govorio o dokazima koji su izvedeni u prvobitnom postupku, kao i iskazima svjedoka i saradnika koji još uvjek nisu ponovo svjedočili.

Belivuk je za sudskom govornicom naveo danas da je planirao da detaljnije govori o „Skaj“ aplikaciji, ali se predomislio, kako je rekao, zbog stava suda o „Skaju“.

„Mislim da pričam u prazno jer u ovoj fazi postupka ne postoji veće Višeg suda koje smije da izuzme ‘Skaj’ kao dokaz. Vidim da nijedno sudsko vijeće u Višem sudu ne smije da izuzme ‘Skaj’ iz dokaza, jer je to odluka viših instanci. Satima i danima smo govorili o tome da je to nezakonito pribavljen materijal, a u odgovoru dobijamo da je poslata zamolnica i da je stiglo zakonitim putem. Mi nismo nikad osporili da je nešto stiglo zakonitim putem, mi kažemo da je pribavljeno nezakonitim putem“, naveo je Veljko Belivuk.

„Nije oduzet nikakav server na kom su se ti dokazi nalazili, kako je rečeno, to jeste presretnuta komunikacija i ti dokazi su protivzakoniti, protivustavni, montirani i fotošopirani. Ako je presretnuta komunikacija, onda da vidimo da li su naredbe za praćenje valjane, a pošto nisu, to ćemo da izbacimo iz dokaza“, dodao je Belivuk.

Sljedeći je na redu da javno iznese odbranu u sudnicu ušao drugooptuženi Marko Miljković.

On je ponovo osporavao cjelokupnu optužnicu navodeći da je nejasna, protivrečna i pravno neupotrebljiva.

„Optužnica je potvrđena samo zato što se mi nismo žalili na nju. Ja neću da se žalim na gluposti, neka postupak ide svojim tokom“, rekao je Miljković.

Optuženi Miljković je, kao i Belivuk prije njega, detaljno osporavao sporazume okrivljenih saradnika sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i tražio da ih sud raskine. Ovo su obojica vođa kriminalne grupe nebrojano puta ranije zahtijevala. Riječ je o trojici okrivljenih i visokorangiranih članova Belivukovog klana – Srđanu Laliću, Bojanu Hrvatinu i Nikoli Spasojeviću.
Njih trojica su se nagodili na manje kazne zatvora za priznanje krivice i istinito svjedočenje o tome kako je ovaj klan mučio i ubijao svoje žrtve, kako je klan bio organizovan i na koji način su izvršavali i druga krivična djela za koja im se sudi poput prodaje droge i držanja oružja.

Marko Miljković se osvrnuo na to što je saradnik Srđan Lalić tokom svog svjedočenja priznao da je prodavao drogu i uputio kritiku na račun Tužilaštva koje ga nije gonilo za to krivično djelo.

Nakon toga referisao se i na druge izjave Lalića iz svjedočenja pred sudom kada je ovaj postupak prvi put počeo prije dvije godine. Rekao je da je „izmišljotina“ da je plan kriminalne grupe bio svrgavanje najviših struktura vlasti i planiranje ubistva predsjednika Aleksandra Vučića.

„Čovjek je ispričao kako je naše usko jezgro, ćelija kao da smo teroristička organizacija, da smo planirali puškom visokog dometa, to je ono što gledate u filmovima, planirali neki atentat. Sa puškom koju nije vidio, poznaje oružje kao Petar Pan. Ja opet kažem da on sve to izmišlja, po čijem nalogu vidjećemo. Dotakao se i bombaških napada. Kakvi bismo mi bili moroni da raznosimo tržne centre u koje idu i naša djeca? Zamislite koliko je on pokvaren. On je to naučen da priča, to se nije desilo. Rekao je da smo planirali bombaške napade u gradovima, a onda naveo „Delta siti“. Žalosno je da čovjek koji ima dva fakulteta misli da je „Delta siti“ grad. Pominjao je svrgavanje vlasti. Na moje pitanje koga smo trebali da dovedemo, zamislite svrgavanje vlasti, nije rekao“, ispričao je optuženi Miljković.

Osporavao je Miljković i ono što su druga dvojica okrivljenih saradnika kazala u svojim svjedočenjima.

„Sporazum Bojana Hrvatina je višestruko problematičan u pravnom smislu. On je u novembru 2021. godine potpisao sporazum. Na moja pitanja nije znao da kaže sa kojim sudijom je potpisao, ni za koja krivična djela. Nije znao da nije potpisao za drogu i oružje, ali pitaću ga opet. On je prvi koji je osumnjičen, a piše svesku i to Hrvatin šest mjeseci piše svesku. Hrvatin prilikom piskaranja i mog ispitivanja priznao je da je prodavao drogu, da je učestvovao u prodaji oružja. To nije navedeno ni da ga aboliraju od toga, niti da ga terete. Znači, ne vjeruju mu. Ne znam kako mu onda vjeruju za ovo ostalo. Kako sud može da prihvati svesku pisanu šest mjeseci za koju je on rekao da ju je prepravio kada je izašla druga optužnica? Sud ga nije pitao zašto je on tu škrabao. Svu trojicu sam pitao kome su predali svesku, zaboravili su“, kazao je Miljković.

Govoreći o sporazumu koji je potpisao saradnik Nikola Spasojević, Miljković je rekao da saradnik nije pitan za oružje za koje je optužen.

„Pošto je naučen da prizna samo ono za šta je pitan, on je ostao ovde u dvojnom svojstvu. Potpisana su dva NN ubistva, jer sudija Vinka Beraha Nikićević nije znala ništa o ubistvima Mihajlovića i Mitića, kao što Vi sada ne znate ništa o Grčkoj. Kada sam rekao Spasojeviću da je u dvojnom svojstvu, rekao je da zna da je on i okrivljeni i svjedok. Tužioci potom odustaju od Spasojevića od krivičnog djela za oružje, a Spasojević ga priznaje“, rekao je Miljković.

Uz dokaze sa „Skaja“, koje je srpsko tužilaštvo dobilo od francuskih organa putem međunarodne pravne pomoći, svjedočenja okrivljenih saradnika su ključna u ovom postupku.

„Skaj“ dokazi podrazumijevaju tekstualne i glasovne poruke, kao i fotografije koje su članovi Belivukovog klana međusobno razmjenjivali.

Miljković je osporavao i način pribavljanja „Skaj“ dokaza i predlagao da se vještače fotografije iz „Skaja“ kako bi se utvrdilo, kako je rekao, da li su te fotografije „fotošopirane“. Uz to je predložio da se kao svjedoci ispitaju Milenko Brašnjević, Dušan Jovanović i Mladen Lazarević, jer ih je u svom svjedočenju okrivljeni saradnik Srđan Lalić dovodio u vezu sa Miljkovićem i Belivukom u kontekstu kriminalnih radnji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније