Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj. [ Klix.ba ]

06. 09. 2024. 08:08 >> 08:21
Čitaj mi:

NAVODNI ČLAN ŠKALJARA

Orašanin godinama bio u bjekstvu, Zvicer navodno naredio njegovo ubistvo

Ognjen Orašanin, koji je juče uhapšen u Sarajevu, a čije se ime spominje kao ime jednog od vođa škaljarskog klana, u žižu javnosti došao je 2020. godine i to preko Skaj aplikacije gdje se našao na udaru suparničkog kavačkog klana.

Orašanin je rođen 1978. godine u Sokocu, gdje se vodi da stanuje i danas, a njega je sarajevska policija uhapsila zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa djelom nedozvoljeni promet opojnih droga.

Kako piše klix.ba, pretresom stana koji Orašanin koristi na području opštine Novi Grad, pronađeni su i oduzeti predmeti važni za istragu. Realizaciju aktivnosti pripadnici Uprave policije su proveli u saradnji sa službenicima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Orašanin označen kao jedan od vođa škaljarskog klana u žižu javnosti došao je 2020. godine i to raspakivanjem Sky aplikacije gdje se našao na udaru suparničkog kavačkog klana.

Kako je to u medijima prenošeno tada, u oktobru 2020. godine pod Orašaninovo vozilo je podmetnuta bomba koja je na vrijeme uočena i nije aktivirana. Zbog tog događaja je MUP RS-a podnio prijavu Tužilaštvu BiH protiv Radoja Zvicera iz kavačkog klana, Darka Eleza i ostalih povezanih osoba.

"Oni se sumnjiče da su u augustu i septembru 2020. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, pokušali da ubiju O. O. iz Sokoca, na način da su po prethodnom dogovoru i planu nabavili i ispod vozila koje koristi navedenu osobu postavili eksplozivnu napravu, u namjeri da ju aktiviraju u trenutku kada se u vozilu bude nalazio ovo lice", navedeno je tada iz MUP-a RS-a.

Ali, Orašanin je u policijskim dosjeima već duže od 20 godina, ali je u više navrata uspjevao da pobjegne policijskim organima što je bio slučaj i u decembru 2022. godine kada su u okviru akcije MUP-a KS kodnog naziva "Šakal" uhapšeni njegovi saradnici.

Tada su uhapšeni Kemal Bukva rođen 1988., Kemal Mrnđić rođen 1984., Jasmin Kaljić rođen 1970. i Zoran Buhać rođen 1985.

"U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizovali i bili članovi grupe, održavali kontakte sa kriminogenim osobama iz susjednih zemalja pa su tako kontinuirano, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija, dogovorili neovlašteni promet većih količina opojne droge 'kokain', krijumčaren sa područja Južne Amerike, a potom u međusobnom dogovoru i koordinaciji organizatora i članova grupe iz BiH, regiona i inostranstva prebacivali opojnu drogu, te vršili distribuciju i prodaju na širem području BiH. Novac stečen od prodaje opojne droge stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, vozila i druge vrijednosti, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih djela", rečeno je tada iz Tužilaštva BiH o krim-grupi Orašanina i ostalih.

Na ročištu za određivanje pritvora tada je govorio tužitelj Dubravko Čampara koji je, obrazlažući prijedlog za pritvor, kazao da su osumnjičeni dio organizovane kriminalne grupe čiji je vođa Ognjen Orašanin Oras sa Sokoca, a za kojim će biti raspisana potjernica.

Naime, kako je pojasnio, Orašanin je izbegao hapšenje, u čemu su mu, kako je naveo, pomogli njegov lični vozač Saša Karadžić te Željko Dangubić. Tužitelj je naveo da se znalo da informacije "cure" iz policije te su 27. decembra, kada je provedena akcija "Šakal", na Sokolac, u sedam ujutro, poslali policiju iz Banje Luke, međutim, Oras je - kako je nadimak Orašaninu - u noći, neposredno prije akcije, pobjegao iz zgrade na Sokocu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније