Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.B. [ Portal RTCG ]

27. 08. 2024. 13:18 >> 13:21
Čitaj mi:

ODLUKA APELACIONOG SUDA

Nikšićaninu ponovo sude zbog planiranja ubistva Željka Radulovića

Nikšićaninu Darku Janjiću ponovo će se suditi zbog planiranja ubistva sugrađanina Željka Radulovića, sina Ranka Radulovića, odlučio je Apelacioni sud.

Sud je uvažio žalbu odbrane i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i ukinuo prvostepnu odluku Višeg suda u Podgorici kojom je Janjić osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora.

Prema spisima SDT-a Janjić je preko kriptovane Skaj aplikacije direktno komunicirao sa jednim od organizatora kriminalne grupe Radovanom Mujovićem i između ostalog ga obavještavao o kretanju i navikama Željka Radulovića, a sve u cilju lišenja života tog lica.

Navodnom članu zločinačkog kavačkog klana meta je bio sin Ranka Radulovića, koji prema operativnim podacima policije usko sarađuje sa škaljarskim zločinačkim klanom.

"S obzirom da je prvostepena presuda ukinuta, o žalbi Specijalnog državnog tužilaštva, izjavljenoj zbog odluke o kazni, nije odlučivano. Prethodno, Viši sud u Podgorici – Specijalno odjeljenje oglasilo je krivim optuženog Darka Janjića zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i produženog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i osudio ga na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i osam mjeseci", piše u obrazloženju odluke.

Kazali su da je protiv prvostepene presude žalbu izjavilo Specijalno državno tužilaštvo zbog odluke o kazni sa predlogom da se optuženom izrekne stroža kazna i branilac optuženog, koji je predložio da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje.

"Prema ocjeni Apelacionog suda Crne Gore u postupku odlučivanja o žalbi, prvostepeni sud je počinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka Zakonika o krivičnom postupku, jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva, protivrječna sama sebi i razlozima presude".

Rekli su da prvostepena presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, "a dati razlozi su nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni".

"Zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, po ocjeni Apelacionog suda Crne Gore, prvostepena presuda se za sada ne može sa sigurnošću ispitati, a ni prihvatiti činjenični i pravni zaključci prvostepenog suda, zbog čega je ukidanje iste bilo nužno. Ocijenjeno je i da je prilikom određivanja pravne kvalifikacije produženog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, povrijeđen Krivični zakonik na štetu optuženog", navodi se.

Nadalje se ističe da je Janjiću posebnim rješenjem produžen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi ukoliko bi se našao na slobodi, ponovio krivično djelo.

"Presuda sa detaljnim obrazloženjem biće objavljena na sajtu Apelacionog suda Crne Gore", zaključuje se u saopštenju suda. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније