Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

16. 08. 2024. 14:19 >> 14:19
Čitaj mi:

MLADI PES

Milanković: Odlukom Vlade uvećati iznos studentskih stipendija na 300 eura i kredita na 150 eura

Mladi Evrope predlažu Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore, da kroz Odluku Vladu realizuju povećanje studentskih stipendija na najmanje 300 eura mjesečno, kao i povećanje studentskih kredita na najmanje 150 eura. Ovi iznosi odgovarali bi vrijednosti 50%, odnosno 25% nove minimalne zarade za lica do V stepena stručne kvalifikacije. To je saopštila Jelena Milanković, predsjednica Mladih Evrope, omladinske organizacije PES-a.

"Naša inicijativa dolazi u trenutku kada je Vlada Crne Gore, na posljednjoj sjednici, usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju, koje su proslijeđene Skupštini na dalje razmatranje. Prema izmijenjenom Zakonu, visinu studentskih kredita i stipendija za najbolje studente utvrđivaće Vlada, na prijedlog Ministarstva, u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima. Inicijativa Mladih Evrope naglašava važnost ulaganja u obrazovanje, prepoznajući ga kao ključni faktor za dugoročni ekonomski i društveni napredak. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija se do sada pokazalo kao institucija koja prepoznaje i brine o potrebama mladih i studenata. Zato pozivamo Ministarstvo da razmotri inicijativu Mladih Evrope i predloži njeno usvajanje na sjednici Vlade Crne Gore. Povećanje studentskih stipendija i kredita ne samo da bi unaprijedilo uslove za obrazovanje, već bi to bio jedan od koraka koji bi podstakao mlade da ostanu u zemlji, čime bi se spriječio odlazak talentovanih pojedinaca u inostranstvo, što je bila česta pojava u prošlosti", rekla je Milanković. 

Država, dodaje, ima obavezu da osigura mladima adekvatne uslove za život, obrazovanje i rad, kako bi oni mogli da grade svoju budućnost u Crnoj Gori.

"Usvajanje ovih mjera bi potvrdilo posvećenost Vlade u stvaranju perspektive za mlade generacije, čime bi se doprinosilo dugoročnom napretku i stabilnosti društva", navela je. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније