Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

K. J.

08. 08. 2024. 15:19 >> 17:12
Čitaj mi:

Vrhovni sud

Odgođeno izručenje Do Kvona Južnoj Koreji

Vijeće Vrhovnog suda odgodilo je izručenje kralja kriptovaluta Do Kvona, saopštio je Vrhovni sud Crne Gore.

Kako su naveli, u postupku ekstradicije Do Kvona, a odlučujući o Zahtjevu za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore od 2. avgusta ove godine, na današnjoj sjednici je donio rješenje kojim se određuje odlaganje izvršenja rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore i to do odluke Vrhovnog suda o Zahtjevu za zaštitu zakonitosti, koja će biti donijeta u zakonskom roku.

"Vrhovni sud Crne Gore u postupku ekstradicije Kwon Do Hyeonga, odlučujući o Zahtjevu za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore od 02. avgusta ove godine, na današnjoj sjednici Vijeća, donio je Rješenje kojim se određuje odlaganje izvršenja rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore, do odluke Vrhovnog suda o Zahtjevu za zaštitu zakonitosti, koja će biti donijeta u zakonskom roku", piše u saopštenju.

Vrhovno državno tužilaštvo 2. avgusta podnijelo je Vrhovnom sudu Zahtjev za zaštitu zakonitosti sa predlogom za odlaganje izvršenja odluka Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji do donošenja odluke vijeća Vrhovnog suda.

Do Kvon je marta 2023. godine uhapšen na podgoričkom aerodromu sa svojim poslovnim partnerom Čang Junom. Oni su tada, koristeći falsifikovane pasoše, pokušali da odlete za Dubai, Ujedinjene Arapske Emirate. Zbog toga su osuđeni na po četiri mjeseca zatvora.

Do Kvon je nakon izdržane kazne, upućen u prihvatilište za strance u blizini Podgorice, gdje čeka izručenje. Čang Jun, koga je potraživala samo Južna Koreja, izručen je toj zemlji 5. februara.

Do Kvonu je u Americi već počelo suđenje u odsustvu.

Porota u Njujorku je 5. aprila proglasila Do Kvona i njegovu kompaniju Terraform labs odgovornim za građansku prevaru, složivši se sa američkom Komisijom za hartije od vrijednosti (SEC) da su obmanuli investitore, koji su izgubili oko 40 milijardi dolara.

Kompanija Terraform labs pristala je da plati oko 4,5 milijardi dolara u građanskom poravnanju sa SEC, nakon te odluke suda u Njujorku.

Uprkos tome što je njegova kompanija postigla poravnanje sa SEC, SAD su ostale pri zahtjevu da im Crna Gora izruči južnokorejskog 'kralja kriptovaluta' zbog malverzacija na tržištu kriptovaluta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније